Vertaa asuntoja

Lamput uusiksi

Lamput uusiksi

  • 05/09/2012

Syyskuun ensimmäinen päivä jää historiaan myös perinteisen hehkulampun valmistamisen lopettamisen merkkipäivänä. Vaikka siirtymäaikaa uudempiin energiaasäästäviin lamppuihin on ollut vuosia, käytetään lukuisissa espanjalaissa kodeissa edelleen vanhoja hehkulamppuja.

Thomas Edisonin kehittämä hehkulamppu on valaissut jo 132 vuoden ajan. Syyskuusta lähtien kauppojen varastoihin ei kuitenkaan toimiteta enää uusia lamppuja, vaan varastot myydään tyhjiksi ja sen jälkeen vaihtoehtoina ovat halogeeni, LED ja muut energiaa säästävämmät vaihtoehdot.

Ympäristöystävällisemmät uudet lamput ovat käyttöiältään hehkulamppuja huomattavasti pitkäikäisempiä. Hehkulampun käyttöikä on noin 1000 tuntia ja hinta on ollut 0,75–1,5 euroa. Vaihtoehtona esimerkiksi LED lamppu kestää käytössä 25 000 tuntia ja ostohinta on 30 euroa. Energiansäästö uusien lamppujen myötä näkyy sähkölaskussa keskimäärin 25-30 euroa vuodessa. Esimerkiksi LED lamppujen energiankulutus on 90% vähemmän kuin vanhojen Edisonin lamppujen.

Vielä käytössä

Espanjassa perinteiset hehkulamput edustavat 33,6% myynnistä vuonna 2012. Vaikka lamppujen myynnissä ollaan siirrytty jo suurelta osalta uudempiin vaihtoehtoihin, näkyy hehkulamppuja edelleen erityisesti yöpöytien lampuissa.

100W lamppujen valmistus lopetettiin vuonna 2009 ja niiden löytyminen kaupoista on jo harvinaista. Suosituimman 60W lamppujen valmistus lopettiin viime vuonna ja nyt tehtaat Euroopassa lopettivat kaikkien hehkulamppujen valmistamisen.

Eurooppa on ensimmäinen alue, missä hehkulamppujen valmistaminen on lopetettu. Valaistuksen osuus sähkökulutuksessa on noin 20%. Euroopassa pyritään muuttamaan valaistuksen muutoksella kulutusta ja vähentämään hiilidioksidipäästöjä 15 miljoonaa tonnia vuodessa.

Tiedot: El Mundo