Vertaa asuntoja

Maailman parasta öljyä voi ostaa alle 10:llä eurolla

Maailman parasta öljyä voi ostaa alle 10:llä eurolla

  • 13/11/2019

Jälleen kerran on pidetty jokavuotinen kilpailu, jossa äänestetään Top 100 maailman parasta oliiviöljyä. Kilpailu on kansainvälinen, ja sen tuomaristo koostuu 24:n maan edustajista. He ovat maailman parhaimpia ekstraneitsytoliiviöljyn maistamisen asiantuntijoita. Espanjalaiset merkit ovat voittaneet kaikki johtavat sijat aina ensimmäisestä sijasta, sijaan 81. Espanjaa seuraa Italia 12:lla tuotteillaan. Portugalilta listaan pääsi neljä tuotetta, Kroatiasta kaksi ja Sloveniasta yksi.  

Bailén Picual-öljy on valittu parhaaksi viidessä kilpailun eri vertailussa. Se sai 95 pistettä sadasta ja on kotoisin Jaénista. Tuomariston mukaan öljy ihmetyttää ”vihreiden olivien pitkäkestoisella tuoksullaan, joka muistuttaa oliivipuun lehtien ja juuri leikatun ruohon tuoksua”. Asiantuntijoiden mielestä öljyn tuoksussa on timjamin, mintun, saksanpähkinän, sitruunamelissan, omenan, vihreän banaanin ja sitrushedelmien vivahteita. Suussa maistaja tuntee kevyttä katkeruutta, joka muuttuu makeahkoksi jälkimauksi. Oliiviöljyä saa 500 ml pullossa ja se maksaa 9,54 €. 

Tämä Bailén Picualöljy ei suinkaan ole ainoa tuote, jonka hinta ei nouse 10 € yli. Myös AlmaOliva Bio öljy kuuluu ensimmäisen 10 parhaan joukkoon saaden 94 pistettä sadasta. Sen hinta on vain 6,50 / 500 ml. Öljy tuoksuu vahvasti oliivipuun lehdille ja sen maussa on makeita, kitkeriä ja mausteisia vivahteita. 

Puoli litraa Fuente Riberaa maksaa 9,25 €. Sen makua kuvataan raikkaaksi ja siinä on banaanin, omenan, sitrushedelmien, kivin sekä tomaatin vivahteita. Asiantuntijat korostavat, että öljy hämmästyttää makealla maullaan ja vahvalla jälkimaulla.  

Yksi edullisimmista tämän listan tuotteista on El santuario de MáginaPuolen litran pullo maksaa vain 4,00 €. Öljy tuoksuu selvästi sitrushedelmille, herukalle, mantelille ja vihreälle luumulle. Maultaan se on keskikitkerää, mutta jälkimaussa tuntuvat salva ja artisokka. Öljy sai 94 pistettä sadasta. 

Yksi listan edullisimmista öljyistä on PrólogoSe sai 88 pistettä sadasta ja sen hinta on 5,20 euroa/0,55 ml. Kilpailun tuomaristo oli sitä mieltä, että ”öljyllä on perinteisen vihreiden oliivien tuoksun lisäksi myös vihreän omenan, banaanin kuoren ja juuri leikatun ruohon aromeja. Maku on pehmeä.” 

Edullisin, mutta ei suinkaan vähäisin, öljy on Fidelco Gold. Puoli litraa Fidelco Goldia maksaa 3,50 €. Öljy tuoksuu virheiden ja tummien oliivien sekoitukselta, jossa tuntuu omenan, mantelin, banaanin, tomaatin, vihreän paprikan sekä artisokan aromeja. 

 

Lähde: El Pais 

 

 

 

 

 

Liity keskusteluun