Vertaa asuntoja

Málagan parhaat museot joka makuun, osa 2

Málagan parhaat museot joka makuun, osa 2

  • 14/04/2021

Málaga on jo vuosikymmenien ajan ollut museoiden keskus ja oikea kulttuurikaupunki. Espanja.com jatkaa esittelyä kaupungin museoista. Tällä kertaa vuorossa ovat Carmen Thyssen, MIMMA ja Revello de Toro.

Kuva: flickr / Maria Victoria Rodriguez

Museo Carmen Thyssen

1700-luvulla rakennettu Thyssen on arkkitehtuurillisesti yksi näyttävimmistä rakennuksista koko Espanjassa. Rakennus on nelikerroksinen ja täynnä upeaa taidetta, kuten maalauksia ja veistoksia. Lisäksi museon kellarissa sijaitsee roomalaisen huvilan raunio ensimmäiseltä vuosisadalta.

Vierailu museossa kestää yleensä noin yhdestä kahteen tuntia. Museon kokoelma on maailman suurin yksityinen taidekokoelma, jonka omistaa Carmen Thyssen. Laajaan valikoimaan kuuluu 230 teosta, joista suurin osa on vähemmän tunnettujen taiteilijoiden teoksia (kuten Guillermo Gómez ja Manuel Barrón). Suurin osa taiteilijoista on espanjalaisia. Teokset ovat pääosin 1800-luvun romantiikan ajalta ja ovat tyylilajiltaan pääasiassa impressionismia.

Museon ensimmäinen kerros koostuu Andalusiaan liittyvästä taiteesta, pääosin sitä kuvaavista maisemamaalauksista. Toisen kerroksen teoksissa tulevat ilmi värit ja optimismi. Museo onkin saanut paljon kehuja teoksiensa väreistä. Täältä löytyy teoksia jopa 1200-luvulta, ja näyttelyn avulla pääsee sukeltamaan andalusialaisten elämään satojen vuosien takaa. Yläkerrassa on väliaikainen, kaksi kertaa vuodessa vaihtuva, suurempi näyttely,  johon kuuluu myös pienempiä useammin vaihtuvia näyttelyitä. Väliaikaisessa näyttelyssä on nähty myös suurempien taiteilijoiden, kuten Van Goghin, teoksia.

Nelikerroksisessa rakennuksessa kulkua helpottaa hissi, ja museossa on myös muun muassa kahvila. Lisätietoja taideteoksista saa audio-opasta käyttäen. Kuuntelu on mahdollista vain englanniksi. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin, sunnuntaisin museoon pääsy on viiden jälkeen ilmainen.

Kuva: Museo Interactivo de la Musica

Museo Interactivo de la Musica (MIMMA)

Tämä museorakennus ei ole kooltaan kovin suuri, mutta on siitä huolimatta erittäin monipuolinen. MIMMA soveltuu varmasti koko perheelle ja on erityisesti kiinnostava perheen pienemmille, musiikista pitäville ja myös historiasta kiinnostuneille.

MIMMA sijaitsee Málagan keskustan tuntumassa 1700-luvulla rakennetussa barokkityylisessä palatsissa. MIMMA:ssa käynti voi omasta kiinnostuksesta riippuen kestää noin tunnista kolmeen tuntiin. Museorakennus sisältää jäänteitä arabien ja roomalaisten muureista, jotka löydettiin kunnostuksen aikana.

MIMMA:ssa on mahdollista kokeilla itsekin museossa olevia soittimia erityisissä huoneissa, joita kutsutaan “punaisiksi huoneiksi”, (korona-aikaan täytyy kuitenkin ottaa erikseen selvää soittomahdollisuuksista). MIMMA sisältää yhteensä yli 1000 soitinta, joista 400 muodostaa pysyvän näyttelyn. Kokoelmassa on soittimia monista eri kulttuureista kivikaudelta nykypäivään.

Museon tavoitteena on pelkän näyttelyn esittämisen lisäksi tarjota aistillinen kokemus, johon voi itsekin osallistua ikään ja musikaaliseen taustaansa katsomatta. MIMMA:n tavoitteena on myös edistää kulttuurillista tietämystä, ja museossa järjestetäänkin jatkuvasti mm. konsertteja, luentoja sekä musiikkityöpajoja kouluille.

Kuva: flickr / Francisco Gutierrez

Museo Revello de Toro

Tämä museo on Málagan pienin museo. Museossa on nimensä mukaisesti Félix Revello de Toron töitä. Taiteilija on tunnettu naisia esittävistä töistään, pääasiassa maalauksista ja piirroksistaan. Museorakennus toimi aikanaan taiteilija Pedro de Menan työpajana, jonka vuoksi myös hänen teoksiaan on esillä. Rakennus itsessään on hieno historiallinen esimerkki 1600-luvun arkkitehtuurista.

Museossa on yhteensä 117 teosta taitelijan kaikista 132 töistä. Museo on jaettu viiteen osaan: “Intiimi Revello” keskittyy taiteilijan aikaisempiin töihin, jotka kuvaavat jokapäiväisiä esineitä ja hänen läheisiään. Näyttelyssä esiintyy Félixin omakuvan lisäksi mm. hänen äitinsä ja tyttärensä. Toisessa osassa “Naishahmot” taiteilijan tyyli on selvästi hahmottunut hänen omakseen ja kyseiset teokset ovat taiteilijan tunnetuimpia.

Teokset ovat peräisin 60-luvulta aina 2000-luvun alkuun. Huoneet 5 ja 6 sisältävät taiteilijan piirroksia ja luonnoksia ja näyttelyn päättää taiteilijan itsensä lempi työ: “Sumida en el sueño” (Uneen uponnut). Museossa on myös työpajan omistaja Pedro de Menan uskonnollisia kuvateoksia 1600-luvulta sekä puutöitä. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin. Sisäänpääsy on sunnuntaisin ilmainen.

Katso tästä myös Málagan parhaat museot, osa 1.

Lähteet: Museo Carmen Thyssen, Museo Interactivo de la Musica, Revello de Toro Museum

Liity keskusteluun