Vertaa asuntoja

Miksi madridilaisia kutsutaan kissoiksi?

Miksi madridilaisia kutsutaan kissoiksi?

  • 17/06/2019

Tiedätkö, että Madridin asukkaat epävirallisissa tilanteissa kutsuvat itseään kissoiksi? Syynä ei ainakaan ole se, että madridilaiset tykkäisivät kissoista enemmän kuin koirista, vaikka lemmikkikissojen määrä Madridissa on kyllä viime vuosina kasvanut.

Kutsumanimelle on kolme eri versiota. Ensimmäinen on peräisin vuodelta 1085, jolloin Madrid oli arabien hallinnassa ja sen nimi oli vielä Mayrit, mikä arabiaksi tarkoittaa vesilähdettä. Kun kristittyjen kuninkaan Alfonso VI sotajoukot olivat piirittäneet korkean muurin ympäröimän kaupungin, yksi sotilaista auttoi kuninkaan joukkoja pääsemään kaupunkiin. Lyhyttä miekkaa, dagaa, käyttämällä hän kiipesi kuin kissa muurin yli, avasi portin ja päästi joukot kaupunkiin.

Tästä hetkestä lähtien sotilaasta tuli kansallissankari. Lisäksi hän sai kutsumanimen Gato, mikä espanjaksi tarkoittaa kissaa. Häntä kutsuttiin ”kissaksi” niin usein, että sotilas loppujen lopuksi päätti vaihtaa nimensä Gatoksi urotekonsa kunniaksi.  Asiakirjoja, jotka todistaisivat nämä tapahtumat oikeiksi, ei ole säilynyt, mutta keskiajan Madridissa asui ainakin yksi perhe, jonka vaakunassa oli dagan ja kaupungin muurin kuva.

Toisen ja myöhemmän version mukaan, kissoiksi kutsuttiin ihmisiä, jotka keskiaikana eivät halunneet maksaa pääsystä kaupunkiin ja, kuten kissat, kiipesivät kaupunkiin portin yli.

Kolmas versio on nuorin – se on ilmestynyt nykypäivinä ja on ilmeisesti vähiten uskottava. Versio perustuu madridilaisten mieltymykseen yöelämään, mikä on tyypillistä myös kissaeläimille.

Lähde: Madrid secreto 

Kuva: Flickr

Liity keskusteluun