Vertaa asuntoja

Miten valitset itsellesi sopivimman maidon Espanjassa

Miten valitset itsellesi sopivimman maidon Espanjassa

  • 14/09/2019

Iästä riippumatta monet ihmiset pitävät maidosta, vaikka nykytutkimusten mukaan se sopii ainoastaan pienten lasten ruokavalioon. Keskustelua on myös herättänyt se, onko oikein riistää maitoa vasikoilta. Tämän eettisen kysymyksen toimesta on kehitelty ”ihmisten maitoa”, esimerkiksi soijamaitoa. Moni meistä juo maitoa jossain vaiheessa päivää, sitä myös lisätään kahviin ja teehen sekä käytetään leipomisessa. Siitä valmistetaan kastikkeita, keittoja, rahkoja, puuroja, piimää, sekä monta muuta ruokaa. Maidon laadulla on tärkeä merkitys, sillä laatu vaikuttaa suoraan terveyteen. Laadun lisäksi tärkeimmiksi tekijöiksi nousevat maidon tuoreus ja sen rasvapitoisuus, sekä tietysti myös maku, joka on monen mielestä Espanjassa aina erinomainen.

Ostaessasi maitoa saatat miettiä laatua. Miten laatua voi arvioida? Tietenkin maistamalla, mutta aina maidon maistaminen ei onnistu. Sen sijaan läpinäkyvistä, muovisista maitopulloista kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen väriin ja rakenteeseen. Pilaantuneella maidolla ne eivät tietenkään ole normaaleja. Onneksi Espanjassa ostajan avuksi tulee laadun todistusmerkki. Espanjan standardi- ja sertifikaattiyhdistys AENOR myöntää Bienestar Animal -merkin Espanjassa valmistetulle korkealaatuiselle maidolle. Lisäksi Letra Q-merkki maitotuotteen purkin sivussa kertoo siitä, että valmistuksen kaikissa vaiheissa on noudatettu hygieniaan liittyviä standardeja.

Espanjalainen maitovalikoima

Leche Entera (täysmaito), rasvapitoisuus 3,5 – 4 %

Leche Entera on iskukuumennettu maito. Valmistusmenetelmä vaikuttaa jonkin verran makuun: maito menettää osittain tuoreen maidon makuvivahteita, mutta säilyttää kaikki muut tuoreen maidon ominaisuudet. Avaamaton pakkaus säilyy noin 3 – 6 kk. Vaikka esimerkiksi Pohjoismaissa ja USAssa suositellaan tuoretta maitoa, on iskukuumennettu Leche Entera suosituin, ja yleisin vaihtoehto Espanjassa. Tässä maidossa on paljon tyydyttyneitä rasvoja, joten se ei ole paras vaihtoehto sydän- ja verisuonitauteja sairastavalle.

Leche Semidesnatada (kevytmaito) rasvapitoisuus 1,5 – 1,8 %

Rasvahko maito, jota Espanjassa suositellaan erityisesti lapsille. Maito sisältää vitamiineja ja muita yhdisteitä, joita lapsen kasvava elimistö tarvitsee. Maitoa on myös suositeltu aikuisille, jotka ylläpitävät terveyttään.

Leche Destanada (rasvaton maito), rasvapitoisuus alle 0,5 %

Tässä maidossa on lähes olematon määrä rasvoja, mutta tallella ovat kaikki muut maidolle tyypilliset vitamiinit ja mineraalit. Rasvaton maito sisältää ravintoaineita energiaan suhteutettuna enemmän kuin muut maidot.

Leche sin Lactosa

Tätä maitoa tehdään pääsääntöisesti rasvattomasta maidosta. Suurin osa laktoosista poistetaan ja se korvataan glukoosilla ja galaktoosilla. Muut ravintoaineet pysyivät samoina, kuin normaalissakin maidossa. Leche sin Lactosa on ilman laktoosia, tai se voi sisältää pieniä määriä laktoosia. Tämä maito sopii varsikin niille, joilla on laktoosi-intoleranssi, mutta se maistuu myös muille. Laktoositonta maitoa löytyy myös täysmaitona ja kevytmaitona.

Leche fresca entera, (tuore täysmaito), rasvapitoisuus 3,5 – 5 %

Nimestään huolimatta tämä on kevyesti pastöroitu maito. Se kuumennetaan 60 asteeseen 60 minuutin ajan, tai vaihtoehtoisesti 70 – 80 asteeseen 30 minuutin ajan. Maito säilyttää kaikki alkuperäiset ominaisuutensa. Espanjassa tätä  maitoa pidetään kaikkein terveellisimpänä, ja sitä suositellaankin kaikille, lapsista vanhuksiin.

Leche organica (orgaaninen maito tai biomaito)

Siitä huolimatta, että tämä bio maito maksaa enemmän, sen kysyntä kasvaa jatkuvasti. Biomaitoa tuottavien eläinten ylläpidon kriteerit on määritelty EU-tasolla. Vain ne tilat, jotka täyttävät kriteerit, voivat käyttää orgaanisen maidon nimitystä. Kriteerit ovat seuraavat: eläinten kuuluu saada laiduntaa vapaissa olosuhteissa, niiden ruokavalio koostuu tuoreesta ruohosta ja rehusta,  eikä laidunta-alueilla saa käyttää myrkyllisiä kemikaaleja. Jos myrkyllisiä aineita käytetään, niiden käyttömenetelmien tulee vastata EU:n sääntöjä. Tuottavuuden lisäämiseksi ei saa käyttää hormonituotteitanja antibiootteja saa käyttää vain, jos eläin on sairastunut. BIO-merkintä on ekologisesti puhtaan tuotteen synonyymi, joten jos maitotuotteestasi löytyy kyseinen merkki, kysymys on orgaanisesta ja puhtaasta maidosta.

Kuvat: Flickr

Liity keskusteluun