Vertaa asuntoja

Näin toimit 2-vaiheessa

Näin toimit 2-vaiheessa

  • 22/05/2020

Espanjan terveysministeriö julkisti perjantaina tulevan viikon koronarajoitukset maakunnittain. Monet maakunnat siirtyvät ensi viikolla jo 2-vaiheeseen. Tässä ohjeita, mitä 2-vaihe tuo tullessaan.

Madridin, Barcelonan ja Castilla y Leónin maakunnat pääsevät maanantaina 25.5. vasta nykyisestä 0-luokituksesta 1-vaiheeseen, jolloin alueiden liikkumisrajoituksia hieman löyhennetään ja yritykset voivat rajoitetusti avata oviaan asiakkailleen. Myös suomalaisten Manner-Espanjan suosikkialueet eli Torreviejan seutu ja Aurinkorannikko pysyvät edelleen nykyisessä 1-vaiheessa.

Kakkosvaiheeseen (fase 2) terveysministeriö kelpuuttaa 25.5. alkaen noin puolet Espanjasta asukasmäärällä mitattuna. Seuraavat seudut ovat 2-vaiheessa maanantaista alkaen: Andalusia (lukuunottamatta Málagan ja Granadan provinsseja), Aragón, Asturias, Kanarian saaret, Baleaarit, Kantabria, Extremadura, Galicia, Murcia, Navarra, baskimaakunta, La Rioja, Ceuta ja Melilla.

Valencian maakuntahallinto ilmoitti kuluneella viikolla haluavansa oma-aloitteisesti pysyä edelleen 1-vaiheessa. Andalusian tavoitteena puolestaan oli saada kaikki provinssinsa 2-vaiheeseen, mutta terveysministeriö epäsi hakemuksen Málagan ja Granadan seutujen osalta.

Kokoontumisrajoitteet

Fase 2-vaiheessa kansalaisten liikkumisvapauksia sekä yritysten toimintamahdollisuuksia lisätään jonkun aiempaan eli 1-vaiheeseen verrattuna.

Kakkosvaiheessa yhteen voi kokoontua maksimissaan 15 henkilöä (aiemmin 10). Edelleenkin kahden metrin turvavälit ja hengityssuojapakko ovat voimassa.

On hyvä muistaa, että kuuluipa mihin vaiheeseen hyvänsä, koko Espanjassa on voimassa hengityssuojapakko ulkona tai yleisissä tiloissa liikuittaessa, jos kahden metrin turvaväliä ei ole mahdollista pitää yllä.

Laitokset, häät ja hautajaiset

Kakkosvaiheessa oppilaitosten avaaminen on mahdollista tietyin rajauksin samoin kuin häät, hautajaisiin osallistuminen sekä uskonnolliset kokoontumiset, joissa on aina osallistumisrajoitukset.

Hoitolaitoksissa olevia henkilöä on 2-vaiheessa mahdollista tavata. Rajoitukset: yksi perheenjäsen suojavarustein kerrallaan ja ennakkovarauksella.

Uimarannat

Uimarannoille voi vihdoin mennä 2-vaiheessa melko vapaasti, tosin fyysisiä etäisyysrajoituksia on edelleen noudatettava. Lisäksi uimarannoille ollaan kehittämässä järjestelmiä, joiden avulla rajoitetaan yleisömääriä. Niistä kannattaa ottaa aina paikallisesti selvää jatkossa.

Ulkoilu

Kuntoilla voi vapaasti päivittäin ulkona aina muulloin paitsi ajankohtina klo 10–12 ja 19–20, jotka ovat varattuja yli 70-vuotiaille. Alle 10.000 asukkaan kunnissa liikkumisaikarajoituksia ei ole.

Ulkoilua koskevia aikarajoituksia ei siten muuten enää ole, paitsi että alle 14-vuotiaat voivat liikkua ulkona ainoastaan silloin, kun mukana on samaan kotitalouteen kuuluva henkilö (ei tarvitse olla täysi-ikäinen).

Ravintolat, kahvilat ja hotellit

Ravintolat, kahvilat ja baarit voivat ottaa 50%:n terassipaikkojen lisäksi sisätiloihin asiakkaita korkeintaan 40 prosentin verran sisätilapaikoista. Kahden metrin etäisyys täytyy säilyttää myös sisätiloissa. Hotellien yhteistiloissa voi olla asiakkaita 30 prosentin verran kokonaiskapasiteetista.

Kauppakeskukset ja kulttuuritilat

Kauppakeskukset voivat avata ovensa asiakkaille, joita voi olla korkeintaan 30 prosenttia maksimista yhteisissä tiloissa ja 40 prosenttia liiketiloissa.

Kulttuuritilat voivat avata jälleen: kirjastosalit, elokuvat, teatteri ja muut esiintymiset sekä näyttelyt 1/3 kapasiteetista. Monumenttien sisäänpääsyt 30 prosenttia normaalista.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat

Lisää 1-vaiheen rajoituksista: Miten toimit siirryttäessä 1-vaiheeseen

Liity keskusteluun