Vertaa asuntoja

Nissanin autotuotanto lopetetaan Kataloniassa

Nissanin autotuotanto lopetetaan Kataloniassa

  • 30/05/2020

Autovalmistaja Nissan ilmoitti keskiviikkona sulkevansa Barcelonan tehtaansa kokonaan kuluvan vuoden loppuun mennessä. Viime vuosina työpaikkojen määrää voimakkaasti supistanut tehdas on paininut kannattavuusongelmien kanssa jo pitkään.

Nissan perusti tuotantoyksikön Barcelonaan neljä vuosikymmentä sitten ja se oli aikanaan ensimmäinen japanilainen autotehdas Euroopassa.

Päätökseen johtaneet seikat

Yhtiön edustajien mukaan koronapandemian negatiiviset vaikutukset autoteollisuuden kannattavuuteen ovat heikentäneet tehtaan toimintamahdollisuuksia edelleen siihen pisteeseen, ettei tuotannon jatkamiselle ole taloudellisia edellytyksiä.

Nissan ei sano sitä suoraan, mutta Espanjan autoteollisuuden edunvalvojat ovat kritisoineet maan hallitusta siitä, ettei se ole pistänyt tikkua ristiin koronaviruspandemian autoteollisuudelle aiheuttamien ongelmien lieventämiseksi.

Päätöksen taustalla vaikuttanee myös Nissanin strateginen yhteistyö Renaultin ja Mitsubishin kanssa, jonka myötä yhtiöt ovat alkaneet organisoimaan keskinäisiä toimintojaan tuotannossa ja markkinoinnissa uudelleen.

Nissanin päätös merkitsee noin 23.000 työpaikan menetystä, joista 3.000 on suoria ja 20.000 välillisiä, mikä on kova isku muutenkin työttömyyden kasvusta vaivaamalle Katalonialle ja koko Espanjalle.

Lähteet: Nissan, La Vanguardia
Kuva: Flickr

Liity keskusteluun