Vertaa asuntoja

Nordea: Eurotaantuma ennakoitua kevyempi

  • 18/11/2012

Euroalueen talous yllätti positiivisesti Nordea pankin ekonomistit. Pankin mukaan euroalue on odotettua kevyemmässä taantumassa.

Euroalueen BKT jatkoi kolmannella neljänneksellä laskuaan, mutta supistuminen on Nordean aamukatsauksen mukaan arvioitua pienempi.

”Luottamusluvut ovat viitanneet syvempään taantumaan, mutta lasku oli linjassa kolmannelta kvartaalilta saadun kovan datan kanssa muun muassa teollisuustuotannosta ja vähittäismyynnistä”, pankki toteaa.

Erityisesti investoinnit painoivat kasvulukuja alemmaksi. Sen sijaan vienti ja yksityinen kulutus tukivat sitä.

Nordea odottaa euroalueen talouden supistuvan 0,1 prosenttia myös vuoden viimeisellä neljänneksellä. Mutta sen mukaan kehitys riippuu paljolti teollisuudesta, jonka tuotanto romahti syyskuussa. Saksan tehdastilaukset ja luottamusluvut viittaavat heikkoon teollisuuden aktiviteettiin loppuvuonna. Lisäksi yksityisen kulutuksen näkymät ovat pankin mukaan vaisut kireän budjettipolitiikan ja huonojen työllisyysnäkymien takia.

Vuositasolla pankki odottaa talouden supistuvan tänä vuonna 0,4 prosenttia, mutta palaavan kasvuun ensi vuonna.

Suomi vältti teknisesti taantuman, sillä Suomen talous kasvoi kolmannella neljänneksellä 0,3 prosenttia edellisneljänneksestä.

Tiedot: Kauppalehti.fi