Vertaa asuntoja

Parhaat elokuvat, joiden avulla voit tutustua espanjalaiseen kulttuuriin 

Parhaat elokuvat, joiden avulla voit tutustua espanjalaiseen kulttuuriin 

  • 04/11/2019

On useita keinoja, joiden avulla voit tutustua toisen maan kulttuuriin. Voit lukea kirjoja, keskustella asiantuntijoiden kanssa, kuunnella musiikkia, puhua paikallisten kanssa tai katsoa dokumentteja kyseisestä maasta. Mainio idea ovat espanjalaiset elokuvat.

Et tietenkään voi luottaa kaikkiin elokuvissa näytettyihin asioihin, erityisesti silloin kun elokuvaa ei ole tehty Espanjassa. Todennäköisesti törmäät vahvoihin stereotypioihin Espanjasta, jotka eivät välttämättä pidä paikkaansa todellisuudessa. Vältyt tältä, jos katsot elokuvia Espanjasta espanjalaisilta tuottajilta. Tällainen elokuva voi ehkä antaa kaunistetun kuvan historiallisista tapahtumista ja ohjaajan oman näkökulman espanjalaisesta kulttuurista, mutta tutustut oikeisiin espanjalaisiin käytäntöihin ja kulttuurisiin seikkoihin. Espanja.Com kokosi muutaman elokuvavinkin, joiden avulla pystyt tutustumaan Espanjan kulttuuriin ja historiaan. 

1. La lengua de las mariposas, 1999 – Perhosten kieli 

Espanjan kansallissota ja sen jälkeinen aika ovat vaikuttaneet suuresti Espanjan kulttuuriin. Kahden koomisen päähenkilön avulla – pienen pojan ja iäkkään miehen – elokuva näyttää sodan raskaan ja uhkaavan ilmapiirin. Ilmapiiri vaikuttaa vahvasti päähenkilöiden elämään. Teinipoika kasvaa ja hakee paikkaansa yhteiskunnassa, mutta tutustumista maailmaan synkistää sisällissota. Elokuva esittää historiallissosiaalisen tarinan lapsen silmin, mutta se ei ole tunnelmaltaan niin ahdistava, mitä aiheesta saattaisi olettaa. 

2. La Gran Familia Española, 2013 – Suuri espanjalainen perhe 

Kaksi tärkeintä, ja ehkä tunnetuinta espanjalaista intohimoa yhdistyvät tässä elokuvassa: jalkapallo ja perhe. Tämän viehättävän komedian tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2010, Espanjan jalkapallon maailmanmestaruuden aikoihin. Viisi veljeä lähtee viettämään häitä vanhempiensa taloon, joka sijaitsee Madridin lähistöllä. Elokuvan päähahmot ovat erittäin eloisia ja erilaisia, mikä tekee elokuvasta ennustamattoman ja mielenkiintoisen.

3. Goya’s Ghosts, 2006 – Goyan aaveet 

Elokuva on tehty Espanjan ja USA:n yhteistyönä. Se kertoo kauhistuttavasta inkvisitiosta Napoleonin sotien ajalta. Hyvin tunnettu taiteilija Francisco Goya oli virallinen Espanjan kuninkaan hovitaiteilija, mutta Espanjan inkvisitio oli sitä mieltä, että jotkut hänen töistään edustavat paholaista. Kuinka ollakaan, tästä seurasi ongelmia taiteilijalle. Siitä huolimatta, että itse tarinassa on paljon keksittyjä yksityiskohtia, 700-luvun olosuhteet on kuvattu ja esitetty hyvin vakuuttavasti.

4. Ocho Apellidos Vascos, 2014 – Kahdeksan baskilaista sukunimeä 

Elokuva kertoo kulttuurieroista ja siitä, että niihin voi törmätä jopa saman maan sisällä. Rafael, (päähenkilö Sevillasta) yrittää valloittaa Amaian (Baskimaasta) sydämen. Ihmiset väittävät ettei heidän liittonsa kestäisi kulttuurisien erojen ja väärinymmärryksien vuoksi, mutta päähenkilöt todistavat, että asia ei pidä paikkaansa. Sanotaan, että henkilöt kahdelta eri Espanjan alueelta ovat hyvinkin erilaisia. Suurin osa elokuvasta oli kuvattu Baskimaassa. Elokuva saavutti  suuren suosion, joten seuraavana vuonna kuvattiin samankaltainen elokuva nimeltään ”Kahdeksan katalonialaista sukunimeä”.  

5. Juana la loca, 2001 – Ikuinen rakkaus

Kuningatar Juana 1 tunnetaan historiassa nimellä hullu Juana, ”Juana la loca”. Tyttöparka oli hyvin rakastunut omaan kuninkaalliseen, mutta siveettömään aviomieheensä, mikä osittain vaikutti Juanan mielenterveysongelmiin. Elokuva perustuu tositapahtumiin, mutta kaikki ei tietenkään ole totta. Tämä on rakkaustarina, joka kertoo valehtelusta, mustasukkaisuudesta, himosta, kiintymyksestä ja tietenkin poliittisista motiiveista ja niiden taustasta, jotka ovat tämän tarinan erottamaton osa. 

kuva: Flikcr, Wikipedia

Liity keskusteluun