Vertaa asuntoja

Pieniä suuria kulttuurieroja

Pieniä suuria kulttuurieroja

  • 13/02/2019

Helmikuun 14. päivänä vietetään Suomessa ystävänpäivää kun taas samana päivänä on Espanjassa San Valentín -juhla, jossa muistetaan sydämen valittua.

Yhtenäisen Euroopan laitamilla sijaitsevissa Suomessa ja Espanjassa sydämin koristeltua juhlaa juhlitaan yhtälailla, mutta eri näkökulmasta.

Sydänten päivä

Historia San Valentínin päivälle juontaa juurensa mahdollisesti antiikin Rooman Lupercalia-juhlaan, jota vietettiin vuosittain 15.2. Näitä juhlia järjestettiin jo noin 500 eKr. Juhlassa kunnioitettiin naisten, avioliiton ja luonnon jumalia. Kristinuskon myötä pakanallisia juhlia lopetettiin 400-luvulla, mutta juhliin liittyviä tapoja siirtyi edellisenä päivänä vietettyyn Pyhän Valentiniuksen päivään.

Valentinuksen päivän romanttiseen rakkauteen liittyvillä tavoilla ja uskomuksilla on pitkä historia etenkin Englannissa ja Ranskassa, jossa vietettiin jo 1300-luvulla ystävänpäivän juhlia ja rusettiluistelun kaltaisia lemmenarpajaisia. Viralliseksi juhlapäiväksi Valentinuksen päivä julistettiin Englannissa jo vuonna 1537.

Perinne siirtyi Atlantin ylitse Amerikkaan noin 1800-luvulla, jossa juhlaan yhdistyi uusia elementtejä, kuten kortit ja lahjat Valentinin päivänä. Euroopasta tuttu rusettiluistelu jäi myös elämään osaksi San Valentinin päivää.

Suomessa Valentinin päivän historia muokkautui itseasiassa postikorttien myötä kansalliseksi juhlaksi. Ystävää muistettiin kortein ja rakastavaisten päivän sydämet muokkautuivat punaisten sydämien ystävänpäiväkorteiksi. Postilla oli suuri merkitys 1980-luvulla lanseeratun juhlapäivän markkinoinnissa.

Kalentereihin ystävänpäivä on merkitty Suomessa vuodesta 1995 lähtien.

Kevään korvalla vietettävään juhlaan liittyy eteläisessä Euroopassa myös ajatus parinmuodostuksesta. Esimerkiksi lintujen sanotaan valitsevan itselleen parin juuri Valentinuksen päivän aikoihin.

Kukkia, lahjoja ja illallisia

Maasta riippumatta helmikuun 14. päivä on juhlaa erityisesti kukkakauppiaille, kondiittoreille ja ravintoloille. Myös kortteja annetaan niin rakkaille kuin ystäville. Suomessa ystävänpäiväkorttien lähetys on ollut vuoden toiseksi vilkkain aika posteissa, heti joulukorttisesongin jälkeen.

Espanjassa kukkakioskeissa varaudutaan San Valentín -päivään moninkertaistamalla ruusujen tilausmäärät. Usein tarjolla on myös yksittäispakattuja kukkia. Leipomoissa on vaihtoehtoja makeaan tervehdykseen niin ikään sydänmallilla leivottuna. Ravintolat tarjoavat illallismenut teemaan sopien ja sähköposti täyttyy toinen toistaan huokuttelevimmista lahjatarjouksista kohdennettuna rakkaalle.

Suomessa Ystävänpäivään liitetään korttien, lahjojen ja kukkien lisäksi usein myös tapahtumia. Ystäväteema sopii hyvin hyväntekeväisyystapahtumiin.

Kahden kulttuurin välimaastossa sydänteema säilyy, mutta sävyerot kannattaa huomioida. Ystävänpäivän kulttuurissa eläneelle hyppäys rakastavaisten kulttuuriin saattaa aiheuttaa kommelluksia. Esimerkiksi Espanjassa treffit San Valentín päivälle tarkoittaa kahden hengen illallista, ei kaveriporukan illanviettoa. Ystävänpäiväkukan vieminen naapuriin saattaa saada aikaan perhedraaman jos vastaanottaja on naimisissa, tai muita väärinkäsityksiä lahjan tuojan motiiveista. Kulttuurierot ovat siis todellisia vaikka sydänteema on yhtenäinen.

 

Liity keskusteluun