Vertaa asuntoja

Pikavisiitti jouluasuiseen Madridiin

Pikavisiitti jouluasuiseen Madridiin

  • 21/12/2019

Jouluvalot, sherry ja makeat herkut luovat joulutunnelmaa kadut täyttäville turisteille ja omalle väelle. Madridissa on helppo piipahtaa muualta Espanjasta ympäristöystävällisesti pikajunalla. Kaupungin tunnelmasta pääsee nauttimaan vaikka päiväpiipahduksella.

Pukeudu lämpimästi

Jos tulet tänne rannikolta, niin kaiva talvipalttoo esiin. Vaikka Málagalainen taxikuski kertoi palelevansa enemmän Costa del Solilla kuin Madridissa, niin kyllä varsinkin illan +2 astetta tuntuu vilpoiselta ja pää alkaa kaipaamaan pipoa ja sormet hansikkaita.

Palttoon puute ei ole tarpeeksi hyvä tekosyy jättää vierailua väliin. Vain kesävaatteet omistava voi hyvin keksiä uuden väliaikaisen talvityylin itselleen käytettyjen vaatteiden kaupasta. Madridissa nimittäin joulutunnelmaa löytyy. Valomerta on jos missä muodossa ja niitä ihailemaan tullut väki on moni pukeutunut tonttulakkeihin ja muihin hauskoihin tunnelmanluojiin, joita myydään joulukojuista. Kaupoista löydät ihan varmasti kaikkea mitä voit jouluun tarvita.

Sherryllä sisuskalut lämpimiksi

Ravintolat ovat täynnä ja hittijuomaa sherryä saa useasta paikasta. Paikalliset tarjoilevat sen jäiden kera, mutta kylmäsorminen turisti sai tahtonsa läpi ja maistui se hyvältä huoneenlämpöisenäkin. Ja sitten taas tarkeni jatkaa kierrosta.

Churrokset ja muut makeat vetävät kahvilat täyteen iltapäivisin. Löytyi myös gluteenittomia churroja!

Sitten kun nälkä iskee, niin ei todellakaan tarvitse kävellä kauas. Ravintolatarjonta on huimaa ja jokaiselle löytyy syötävää. Runsas tarjonta ilmeisesti pitää hinnat kohtuullisina ja ruokaa saa pitkälle myöhään yöhön.

Myös Madridissa on perinteisiä kauppahalleja muutettu ravintolakeitaiksi (Mercado Gastronomico). Niitä on eri puolilla kaupunkia ja ydinkeskustan Mercado San Miguel on helppo löytää Plaza Mayorin joulutorin vierestä.

Plaza Mayorilla myynnissä aika tavallista joulutavaraa. Käsitöitä etsivän kannattaa suunnata muualle.

Tämän joulun uutuuksia

Myös Madridiin on tänä talvena pystytetty luisteluteltta. Ja ensimmäistä joulua esillä oleva värishowta esittävä 12 metrinen valopallo Bola de Navidad calle Gran Víalla kiinnostaa ihmisiä. Sen pienempi serkku löytyy muuten Aurinkorannikolta Benalmádenan sataman sisääntulosta.

 

Joulun molemmin puolin on taidetta tarjolla tanssien ja laulaen ja niistä ei auta kuin valita itseä kiinnostava. Liput kannattaa valita ajoissa, tai kokeille onneaan ja katsoa mihin näytökseen kohtalo ohjaa.

Pois keskustan ähkystä

Mielenkiintoisimmat alueet sijaitsevat hieman ydinkeskustan ulkopuolella, mutta ihan kävelymatkan päässä. La Latina on vain jonkun korttelin eteläpuolella. Sen sunnuntaimarkkinat ovat kuuluisat, mutta ihan tavallinen arkikin on siellä mukavaa seurattavaa.

Juustovalikoima on kaunis ja kaupassa tuoksuu, ahh niin autenttiselle.

Ihan keskustan yläpuolelta löytyvät Malaseñan (Tribunal metroasema) ja Chuecan alueet. Täällä on vintage -liikkeitä rivissä, luomukauppoja ja niitä käsityöläispuoteja. Kapeat kujat luovat kotoisen tunnelman ja vaikka vanhassa Madridissa ollaankin, niin täällä ollaan ajatuksellisesti nykytrendien kärjessä. Ehdottomasti visiitin arvoinen alue.

Kuka ei ihastuisi tällaisesta lahjasta?

Sateen sattuessa

Jos sitten sattuu se sateinen päivä, niin turistitoimiston väki suosittelee museoita. Niitä kaupungissa riittää ja niissä  on esillä kansainvälisestikin kuuluisia maalauksia. Iltaisin joinain päivinä vapaa sisäänpääsy. Madrid on kuuluisa myös ns. kotimuseoista, tosin täällä ne tarkoittavat palatseja.

Pikkukaupoissa saa ajan kulumaan.

Juuri avattu X-Madrid ostoskeskus on hyvä vaihtoehto. Shoppailun lisäksi siellä voi kokeilla mm. virtuaalisotaa, seinäkiipeilyä tai aaltosurffausta.  Sinne pääsee keskustasta Metrolla.

Keväämmälläkin tapahtuu

Jos jätät matkasi jouluhössötyksen tuolle puolen, niin keväällä on tiedossa ainakin Gastromessut ja yhdet isoimman kokoluokan Fitour -matkamessut. Espanjastahan on kätevä lähteä reissuun minne tahansa päin maailmaa.

Liikkuminen

Itse metrolippu maksaa automaatista 2.50e ja sen jälkeen siihen voi ladata matkoja, jotka halvimmillaan ovat enintään 5 pysäkin matkalla 1.50e. Taxit ovat edullisia ja isomman ryhmän kannattaakin miettiä kulkuneuvon valintaa.

Jos jätät laukut päärautatieaseman Atochan laukkusäilytykseen Consignas, niin se löytyy rakennuksen itäpäästä, valtavan eksoottisen puutarhan perältä, vastapäätä Estación del Arte metroasemaa. Laukun säilytys maksaa 3.10e-10.20e /vrk, maksu oli vain käteisellä.

Lisäinfoa: Madrid turistitoimisto

Liity keskusteluun