Vertaa asuntoja

Pilvenpiirtäjä Sevillaan

Pilvenpiirtäjä Sevillaan

  • 30/01/2012

Sevilla on saamassa 180 metriä korkean pilvenpiirtäjän aivan kaupungin keskustan tuntumaan. Vaikka Unesco on varoittanut pilvenpiirtäjän vaarantavan kaupungin Maailmanperintökohde statuksen, etenee rakennushanke hyvällä tahdilla.

Vuonna 2008 aloitettu Torre Cajasol -rakennusprojekti on arkkitehti Cecar Pellin suunnittelema. Projektin herättämä keskustelu on kiihtynyt kerrosten noustessa ja hankkeen lähestyessä loppuaan. Sevillan ensimmäisen pilvenpiirtäjän odotetaan valmistuvan vuonna 2013.

Uusi maamerkki

Nelikymmenkerroksinen pilvenpiirtäjä tulee jättämään varjoonsa korkeudessa Sevillan aiemmat maamerkit Giraldan (97m) ja Academia de Bellas Artes tornit (74m). Historiallisen keskustan ilmeen muuttuminen onkin syynä Unescon varoitukseen Maailmanperintökohde -nimityksen menettämisestä. Sevillan kaupungin johto on nostanut esille mahdollisuuden keskeyttää rakennusprojekti ja jättää pilvenpiirtäjä suunniteltua matalammaksi, jotta alueelle tärkeä Unescon antama status ei vaarantuisi.

El Mundo-lehden haastattelema arkkitehti Pelli muistuttaa, että Sevilla on kasvanut ja alueen maamerkkinä pidetyn Giraldan näkyvyys lähialueille ei ole enää sama kuin aiemmin. Pelli muistuttaa, että Unesco on hyväksynyt aiemminkin rakennushankkeita, jotka sijaitsevat huomattavasti lähempänä historiallisesti arvokkaita alueilta kuin Torre Cajasol. Pelli korostaa suunnitelleensa pilvenpiirtäjän Sevillan hengessä ja uskoo, että tulevaisuudessa se on yksi alueen moderneista vetonauloista.

Tuhansia työpaikkoja

Sevillan maailmannäyttelyalueelle rakennettava rakennus on työllistänyt tähän mennessä yli 2000 henkilöä suorasti ja välillisesti. Muutaman kuukauden kuluessa hankkeen työllisyysvaikutukset Sevillan alueella mitataan 4000 työpaikassa. Työntekijäjärjestöt muistuttavat, että hanke työllistää täysin 42 alueella toimivaa pientä ja keskisuurta yritystä.

Hankkeen päärahoittaja Cajasol-pankki on investoinut projektiin 120 miljoonaa euroa.

Tiedot: El Mundo