Vertaa asuntoja

Poikkeuksellinen kevät kasvatti uutissisältöä!

Poikkeuksellinen kevät kasvatti uutissisältöä!

  • 23/06/2020

Maaliskuussa Espanjassa nopeasti levinnyt koronavirus sai Espanja.Comin toimituksen paiskimaan töitä olan takaa. Kolmen kuukauden aikana julkaistiin ennätysmäärä ajankohtaisia artikkeleita ja videoita. Pidimme näin suomalaiset ajan tasalla tapahtumista ja ohjeista. Lukijoiden määrä kasvoikin tiedotuksen tahdissa, sillä sivulatauksia kertyi yli 4 miljoonaa!

Espanjassa julistettiin poikkeustila (estado de alarma) 13.3.2020, joka seisautti kerralla elämän niin kotona kuin työpaikoilla. Maailmanlaajuiseksi levinnyt pandemia lisäsi tiedonnälkää ja tämä näkyi myös Espanja.Comin toimituksessa. Teimme heti selkeän linjauksen tiedottamisen tasosta ja tyylistä. Se osoittautuikin oikeaksi, sillä saimme kiittävää palautetta asiallisista sekä paikkansapitävistä uutisista ja uutisoinnista. Tämä näkyi myös hurjina lukijalukuina.

Nopeat tilannemuutokset

Koska tilanne oli uusi ja ainutlaatuinen, piti sitä seurata seitsemän päivää viikossa ja kellon ympäri. Tilanteet ja ohjeistukset vaihtuivat nopeasti, joten tänään illalla annettu neuvo oli jo seuraavana aamuna vanha.  Siksi sosiaalisesta mediasta tuli se nopeasti päivitettävä tietolähde. Siellä kiertävät ”asiantuntijaneuvot” sekoittivat toisinaan monen pään. Nämä tavallisten ihmisten jakamat postaukset eivät aina olleet ajan tasalla tai tulivat lähteestä, joissa se oli käännetty kielenkääntöohjelmalla ehkä useankin kielen kautta.

Sosiaalisen median kautta sai myös vertaistukea, mutta joillekin siitä tuli omien tunteiden ulostulokanava. Varsinkin alkuvaiheessa postauksia värittivät kirjoittajan omat pelkotilat ja paniikki. Espanja.Com piti ja pitää kiinni siitä, että sen sosiaalisen median sivuilla ei sallita asiattomia tai pelottelevia kommentteja. Käytännössä se tarkoitti tietenkin jatkuvaa sivujen seuraamista.

Poikkeustilannetiedotukset

Espanja.Com teki heti alkuvaiheessa selkeän linjauksen uutisoinnista. Erotimme tarkoituksella omaksi kategoriaksi Poikkeustilannetiedotukset, jotta korona-aihe ei hyppää silmille aina kun Espanja.Comin sivut aukaisee. Lukijoilla oli selvästi tarvetta löytää myös media, jossa voi rauhassa lukea muunkin aiheisia uutisia. Mitä pidemmälle aika kului, tarve tälle kasvoi.

Yhteistyössä on voimaa

Päätimme tiukasti pysyä mahdollisimman neutraalina ja tarkistaa lähteet tiedottaaksemme vain oikeita uutisia. Tähän saimmekin avuksi Espanjan Sanomien päätoimittaja Arto Ryynäsen, jolla on pitkä kokemus niin toimittajana kuin Espanjassa asuvana suomalaisena. Arto seurasi koronan uutisointia ja saimmekin Poikkeustilannetiedotuksiin näin aina ensikäden tietoa suomalaisten luettavaksi. Toimitus kiittääkin Artoa tärkeästä työstä ja erinomaisesta panostuksesta asiallisessa tiedottamisessa.

Arto Ryynänen poikkeusajan toimistossa!

Espanjassa tarkan tiedon löytäminen ei ole aina helppoa. Tilannetta ei auttanut asioiden nopea muuttuminen ja hallituksen toisinaan liian nopea päätöksistä tiedottaminen, ne kun peruttiin välillä seuraavana päivänä.

Julkaisimme koko ajan normaalisti artikkeleita myös erilaisista ajankohtaisista Espanja-aiheista. Pidimme tärkeänä, että tarjoamme lukijoillemme muutakin ajattelemista ja mielelle lepoa koronan hallitsemista medioista.

Ennätyslukuja!

Espanjassa vallinneen estado de alarman eli poikkeustilan aikana 14.3.-20.6.2020 Espanja.Com nettisivustoilla vieraili yhteensä yli 450 000 vierailijaa ja sivulatauksia tehtiin yhteensä huimat 4.138.183! Luotettavalle tiedolle oli selkeästi siis tarvetta.

Poikkeustilannetiedotuksia julkaisimme 114 artikkelia ja yhteensä Espanja -aiheisia artikkeleita ilmestyi tuona aikana 184kpl.

Lisäksi tuotimme haastatteluvideoita Espanja.Comin NettiTVlle. Vaikka ulkonaliikkumiskielto ei lehdistöä koskenutkaan, niin tartuntariskin vuoksi katsoimme paremmaksi haastatella etänä Skypen avulla. Näitä videoita kiiteltiin erityisesti siksi, että kohtalotovereiden kuulumiset ja asiantuntijaneuvot  lohduttivat kotona pysyviä suomalaisia.

EspanjanPalvelut.Com sivustoilla yrityksiä ja palveluita kävi etsimässä yhteensä 39.255 vierailijaa ja yritysten sivuja tutkittiin yhteensä yli 185.000 kertaa.

Sosiaalinen media oli nopea tiedonjakaja ja Facebook seuraajiemme määrä kasvoi entisestään ollen tätä kirjoitettaessa rutkasti yli 63 000. Sen kautta tavoitimme 30.3.-26.4.2020 yhteensä 553.721 henkilöä. Kasvua oli 300% edelliseen kuukauteen verrattuna. Sekä Facebookin että Instagramin kautta jaetut luontokuvat olivat erityisen suosittuja. Kuvien avulla sisällä karanteenissa istuvat pystyivät seuraamaan kevään etenemistä Espanjassa ja ne toivat iloa elämään.

Espanja.Com jatkaa suurimpana suomalaisena mediana Espanjasta

Uusia Espanja -aiheisia artikkeleita julkaistaan päivittäin, mutta nyt poikkeustilan päätyttyä, emme enää julkaise uusia Poikkeustilannetiedotuksia. Kaikki jo julkaistut löytyvät kategorian alta, jos vaikka haluat käydä muistelemassa, että miten asiat etenivät tai tarkistamassa tietoa ohjeistuksista.

Kaikki jatkossa julkaistavat artikkelit löytyvät Uusimmat -kategoriasta sekä kunkin artikkelin aihekohtaisesta kategoriasta. Tilaamalla ilmaisen Uutiskirjeen, saat kaksi kertaa kuussa sähköpostiisi aina tuoreimmat kuulumiset. Espanja-aiheisia videoita löytyy Espanja.Com NettiTVstä sekä yrityksiä ja palveluita Espanjanpalvelut.Comista. Jos olet loma-asuntoa vailla, tai vuokraamassa tai ostamassa kiinteistöä, niin käy katsomassa asuntoja Espanja.Comin asuntokohteista. Kaikkiin näihin linkkeihin pääset myös yhdestä paikasta: Espanja.Com nettisivuilta.

Liity keskusteluun