Vertaa asuntoja

Privaattikyydillä takaisin Suomeen

Privaattikyydillä takaisin Suomeen

  • 06/06/2020

Reissu Espanjaan venähti koronan vuoksi seitsemän kuukautiseksi niin Soile Häyrisellä kuin Kaija ja Seppo Hongistolla. Kauan kotimatkaa odottaneet Aurinkorannikkolaiset pääsivät viimein 1.6 takaisin Suomeen, kun yksityinen taho järjesti lennon Malagasta Helsinkiin.

Suomen kesä kutsui

Halusin tulla ajoissa Suomeen, jotta pääsen juhannuksena liikkeelle kahden viikon karanteenin jälkeen, naurahtaa Soile Häyrinen. Minulla oli Norwegianin lento huhtikuussa, mutta se peruuntui. Jos ei tätä olisi tullut, niin olisin ottanut pomppulennot. Olin juuri varaamassa Barcelonaan lentoa, kun kuulin ystävältäni tästä lennosta ja olin aivan riemuissani.  Onhan se paljon sujuvampaa lentää suoraan Helsinkiin.

Käännytetyt keskipenkille

Kone täytettiin ensin niin, että keskimmäinen penkki jätettiin vapaaksi, mutta Helsingistä Malagaan lentäneistä osa käännytettiin takaisin ja heidät sijoitettiin keskipaikoille. Kuusi henkilöä ei loppujen lopuksi päässyt maahan, kertoo Soile. -Vaikutti siltä, että Espanjan päässä käännytettiin “mielivaltaisesti” siten, että osa pääsi maahan, vaikka heillä ei ollut residensiaa. Soile kertoo kuulleensa, että joillekin oli riittänyt maahanpääsyyn NIE-numero sekä työ- ja vuokrasopimus, mutta toisille ei NIE-numero ja omistusasunto. Virallisestihan maahan pitäisi päästä vain kansalaiset ja residentit.

Ainut lento Malagan kentältä oli Helsinkiin!

Lento sujui Soilen mielestä rauhallisesti ja kertoo, että koneessa jaettiin kirjalliset Covid-19 ohjeet suomeksi ja englanniksi. -Suomeen saapuessa olisin toivonut, että Finnairin lentoemot olisivat kuuluttaneet, että mennään ulos vain etuovesta. Nyt kaikki seisoivat käytävällä tiiviisti entiseen tapaan, eivätkä tienneet, että kummasta päästä lähdetään. Bussi oli sitten väljästi pakattu ja laukkuja odottaessa välimatkat säilyivät.

Pabloa ei jätetä

-Pääsimme vihdoin matkaan, huokaa Seppo Hongisto puhelimessa Suomesta. -Aikaisemmalle lennolle ei koiralle löytynyt paikkaa. Nyt paikka järjestyi Sepolle ja Kaija-vaimolle sekä kolmevuotias Pablo -koira matkusti mukana jalkatilassa. Mukana lennolla oli kaiken kaikkiaan kuusi koiraa sekä ruumassa että kuusi matkustamossa.

Ulkoministeriön aikaisemmin järjestämät kotiutuslennot varattiin niin nopeasti, että ei vanhemmilla ihmisillä ollut kykyä reagoida niihin, toteaa Seppo. Tässä oli mukavasti aikaa varata ja nämä lentojärjestelyt sujuivat tosi hyvin, kehuu Seppo lennon järjestäjää Boutique X:ää.

Lentokentällä oli hiljaista, mutta koneeseen meno eteni hitaasti, koska lähdössä oli paljon vanhuksia ja liikuntarajoitteisia. Lennolla oli rauhallinen tunnelma ja kaikki istuivat hengityssuojaimet kasvoillaan. Se oli oikein hyvä asia pitää niitä, toteaa Seppo. -Matkustamon lämpötilakin pidettiin sopivan viileänä, jotta ei tullut tukala olo sen maskin kanssa. Meille tarjottiin pullo vettä, mutta muuten olimme varautuneet omin eväin.

Ensi talvena takaisin

Viime syksynä ensi kerran Espanjaan saapuneet Hongistot olivat heti ensitöikseen ostaneet mobiili housen Suomi Villagesta Mijas Costalta. Seppo kertoo, että he ajattelivat ensin asua asuntoautossaan, mutta kun sattui sopivasti olemaan mökki kaupan, niin vaihdettiin suunnitelmaa. Hongistot viihtyivät hyvin Espanjassa ja tarkoitus on palata sinne ensi talvena. -Liput varaamme vasta syksyllä, kun päätämme, että koska haluamme lähteä.

Kuvat: haastateltavat
Boutique X

Liity keskusteluun