Vertaa asuntoja

Rajoituksia puretaan maanantaista lähtien

Rajoituksia puretaan maanantaista lähtien

  • 12/04/2020

Espanjassa puretaan maanantaista lähtien rajoituksia käynnistämällä yritysten toimintoja kaksi viikkoa kestäneen lähes täydellisen talouden horrostilan jälkeen. Maanantai on pyhäpäivä vain osassa Espanjaa.

Maanantai on pyhäpäivä Suomen tapaan kahdeksassa Espanjan maakunnassa. Toinen pääsiäispäivä (Lunes de Pascua) on pyhäpäivä Kataloniassa, Valenciassa, Baleaareilla, Navarrassa, Baskimaassa, Kantabriassa, Castilla la Manchassa ja La Riojassa. Muualla se on tavallinen arkipäivä.

Paluu arkeen alkaa

Muiden kuin työssäkäyvien on jatkettava eristäytymistä kotonaan entiseen tapaan.

Teollisuuslaitokset, rakennustyömaat ja toimistot, jotka eivät voi organisoida toimintaansa etätyönä. voivat jälleen toimia normaalisti varotoimenpiteitä noudattaen. Rajoitusten purkaminen koskee myös niiden toimintaan liittyviä sivuelinkeinoja.

Ovensa voivat avata entiseen tapaan myymälät ja palvelupisteet, jotka ovat välttämättömiä peruspalveluja (ruokakaupat, apteekit, jne). Sen sijaan ravintolat ja baarit täytyy pitää edelleen suljettuina. Halutessaan ne voivat harjoittaa ulosmyyntiä, kuten tähänkin saakka.

Esimerkiksi elokuvateatterien ja konserttisalien ovet pidetään edelleen kiinni. Myös parturikampaamot pysyvät toistaiseksi suljettuina, mutta kotikäynnit ovat mahdollisia esimerkiksi vanhuksille, jotka eivät itse pysty pesemään hiuksiaan..

Ohjeistusta

Terveysministeriö on antanut ohjeita maanantaista lähtien työskentelyn aloittaville yrityksille ja työntekijöille. Tässä niistä tärkeimpiä:

– Mikäli on lieviäkin koronatautioireita, töihin ei pidä missään tapauksessa lähteä.

– Mikäli mahdollista, on vältettävä julkisia liikennevälineitä.

– Jos on pakko matkustaa julkisessa liikenteessä, on käytettävä hengityssuojainta ja pidettävä varoetäisyys. (Suojia pyritään jakamaan liikenneasemilla, mutta kaikkialla järjestelyä tuskin voidaan toteuttaa).

-Kävellen, pyörällä tai mopolla kulkiessa hengityssuojaimen käyttö ei ole tarpeellista.

-Henkilöautossa pyri siihen, että jokaisella penkkirivillä on vain yksi henkilö ja he ovat mahdollisimman etäällä toisistaan.

– Työpaikoilla etäisyys toisiin on oltava vähintään kaksi metriä

– Kanssakäyminen asiakkaiden kanssa on minimoitava.

– Yritysten on pyrittävä porrastamaan työajat ruuhkahuippujen välttämiseksi.

– Työtilat on puhdistettava perusteellisesti päivittäin tai käytön jälkeen ja tuuletettava joka päivä vähintään viiden minuutin ajan. Työpaikkojen ilmasuodatinten huolto- ja vaihtovälejä on tihennettävä.

– Työpaikoilla on pantava toimeen käsihygienian varmistavat käytännöt.

– Työvaatteet on pantava muovipussiin ja pestävä 60-90˚C-asteen lämpötilassa.

Koko ohje löytyy pdf-muodossa espanjaksi täältä.

Kuva: Espanjan terveysministeriön ohjeistus

****

Artikkelia päivitetty 13.4 klo 10.25

Liity keskusteluun