Vertaa asuntoja

Sanoma ostaa espanjalaisen oppimateriaalikustannusyhtiön

Sanoma ostaa espanjalaisen oppimateriaalikustannusyhtiön

  • 19/10/2020

Suomalainen mediakonserni Sanoma on sopinut kaupasta, jolla se hankkii omistukseensa espanjalaisen Santillana España -kustannusyhtiön. Kauppahinta on 465 miljoonaa euroa.

Omistusjärjestelyt aiotaan saada päätökseen ensi vuoden alkupuoliskon aikana. Yrityskaupan toteutuminen edellyttää Prisa-konsernin yhtiökokouksen myönteisen päätöksen sekä suostumuksen Prisa-konsernin rahoittajilta. Sanoman tiedotteen mukaan suurin osa rahoittajista on jo hyväksynyt sopimuksen.

Sanoma julkaisee muun muassa Helsingin Sanomat -päivälehteä. Santillana puolestaan kuuluu Prisa-konserniin, jonka lippulaiva on Espanjan suurin päivälehti El País. Prisa on ollut viime vuodet raskaasti velkaantunut ja konsernin yli miljardin velkataakka keventyy toteutuneen kaupan myötä 400 miljoonalla eurolla.

Santillana on Espanjan johtava perusopetuksen ja toisen asteen oppimateriaalien, erityisesti lukukirjojen, kustantaja. Helsingin Sanomien mukaan kaupan jälkeen oppimateriaalit ovat Sanomalle mediaa suurempi tulolähde.

Sanoman toimitusjohtaja Susan Duinhoven sanoo tiedotteessa, että yritysosto on merkittävä askel Sanomalle sen strategisella polulla kasvavaksi eurooppalaiseksi oppimisen yhtiöksi.

“Näemme Espanjan markkinoilla erinomaisia kasvumahdollisuuksia, jotka liittyvät niin vuosina 2022–23 tulossa olevaan opetussuunnitelmauudistukseen kuin lisääntyvään digitalisaatioon, joka on kiihtynyt entisestään koronapandemian aikaisen laajamittaiseen etäopetukseen siirtymisen myötä”, hän toteaa.

Kauppa ei koske El Paísin mukaan Santillanan Latinalaisen Amerikan toimintoja, jotka jäävät edelleen Prisan alaisuuteen, vaikkakin operointi Atlantin takana toteutetaan Santillanan organisaaation kautta. Espanjalaislehden mukaan kauppa edistää oppimateriaalien EdTech-digitalisointiprojektia Latinalaisen Amerikan maissa.

Viime vuonna Sanoma sai kokonaan hallintaansa hollantilaisen Iddink-konsernin. Iddink on maan johtava toisen asteen koulutuksen oppimisratkaisujen ja -palvelujen toimittaja.

Teksti: Arto Ryynänen / Espanjan Sanomat
Lähteet: El País, STT, Helsingin Sanomat
Kuva: Santillana

Liity keskusteluun