Vertaa asuntoja

Suunnitteletko autonvuokrausta? Ole tarkkana sakkojen kanssa!

Suunnitteletko autonvuokrausta? Ole tarkkana sakkojen kanssa!

  • 31/03/2019

Aina silloin tällöin kuulee huhua, ettei autonvuokraajan tarvitse hoitaa Espanjan lomamatkalla saatuja liikennesakkoja. Väite ei pidä paikkaansa. Ainoa tapa välttyä sakoilta on noudattaa maan lakeja.

MyTripCarin tekemän kyselyyn vastanneista 38,9 % uskoi, että vuokra-autolla oman kunnan tai kotimaan rajojen ulkopuolella liikenteessä saadut sakot eivät löydä perille kuljettajalle tai kulkuneuvon vuokraajalle. Useimmat kuvittelivat niiden päätyvän vuokrafirman arkistoihin.

65 % vuokra-auton kuljettajista ilmoitti samaisessa tutkimuksessa syyllistyneensä itse rikkomukseen viimeisten kuukausien aikana. Analysoiduista 2.500 sakosta 41,2 % annettiin parkkilipun puuttumisesta maksullisilla ”sinisillä” alueilla. Toiseksi yleisin sakko lankesi ylinopeudesta (13 %) ja kolmas kiellon rikkomisesta (10,8 %).

Auto parkkeerattiin usein kielletylle ”keltaiselle” alueelle (10,8 %), jalkakäytävälle tai suojatielle (7 %) tai purku- ja lastauspaikoille (5,7 %). Muita yleisiä rikkeitä olivat keltaisen sulkuviivan ylittäminen (3,4 %), puhelimen käyttö ajaessa (2,6 %) sekä punaista päin ajaminen (1,1 %).

Kuka maksaa?

Vuokra-auton sakosta ilmoitetaan kulkuneuvon vuokranneelle yhtiölle, joka lähettää kuljettajan tiedot liikennevirasto Tráficolle. Sieltä sakko lähetetään eteenpäin oikealle henkilölle.

Mikäli espanjalaisen vuokrafirman kulkuneuvolla on saatu sakko jossain muussa EU-maassa, vuokrayhtiö voi periä maksun tehdystä selvitystyöstä asian tiimoilta. Kaikilla jäsenmailla on vapaa pääsy kunkin maan ajoneuvorekisteriin. Keskimäärin selvittämisestä veloitetaan 40 euroa. Vuokrafirmoilla voi myös olla sopimuksessaan erillisiä pykäliä sakkojen varalle.

Miten maksetaan?

Ulkomaalaisen kuljettajan Espanjassa saaman liikennesakon hoitaminen onnistuu luotto- tai pankkikortilla. Usein sakkolapusta löytyy ohjeet maksamiseen myös englannin kielellä. Yleensä Espanjassa saa sakosta 50 % alennuksen, mikäli sen hoitaa 20 päivän sisällä sakkoilmoituksesta. Parkkilipun puuttumisesta saadun sakon saa useilla Espanjan paikkakunnilla ”mitätöityä” suoraan lippuautomaateilla muutaman euron hintaan (noin 10 % saadusta sakosta).

Lue myös artikkelimme Tiesitkö, että näistäkin voi rapsahtaa sakkoa Espanjassa, josta löytyy linkki Suomen Madridin suurlähetystön ohjeistukseen sakkojen maksuun. Katalonialla ja Baskimaalla on omat järjestelmänsä ja koko muun maan sakot maksetaan Dirección General de Tráficon sivuilla (www.dgt.es).

Lähteet: 20minutos.es, finlandabroad.fi

Liity keskusteluun