Vertaa asuntoja

”Taiteiden yö” Málagassa: yli 200 kulttuuriaktiviteettia

”Taiteiden yö” Málagassa: yli 200 kulttuuriaktiviteettia

  • 10/05/2018

La Noche en Blanco järjestetään Málagassa nyt yhdettätoista kertaa. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä 12.-13. toukokuuta kello 20.00–02.00 vietettävän tapahtuman tarjonta on kasvanut käsi kädessä sen suosion kanssa. Ensimmäisenä vuonna 2008 menoihin osallistui noin 30.000 ihmistä. Vuonna 2017 yön kulttuuritarjonta kiinnosti jo 230.000 vierailijaa. Aktiviteetteja on tänä vuonna tarjolla yli 200 yli sadassa eri paikkaa.

Málagan oman ”Taiteiden yön” järjestelyitä organisoi kaupungin kulttuuritoimi ja mukana on niin julkisia kuin yksityisiäkin toimijoita, yhdistyksiä, yhteisöjä ja kauppaliikkeitä.

”La Noche en Blanco on erikoinen ja erilainen tapa nauttia kulttuurista. Koko kaupunki vieraineen lähtee kaduille ja vierailee yön mittaan museoissa, nähtävyyksillä, konserteissa ja nauttimassa sadoista ilmaisista tapahtumista. Tänä vuonna yön teemana on Musas y Creadores (suom. ”muusat ja luojat”) – naiset taiteessa ja kulttuurissa. Valitse oma reittisi tapahtumista toisiin ja osallistu taianomaiseen kulttuurin yöhön”, kaupunki houkuttelee mukaan rientoihin.

Teema valittiin yhdentoista kunnan alueella järjestetyllä äänestyksellä. ’Muusat ja luojat’ keräsi ääniä 797 kappaletta. ’Sirkus’ jäi toiseksi 482 äänellä ja ’3D-kulttuuri’ kolmanneksi 212 äänellä.

La Noche en Blanco Málaga - Taiteiden yö
‘Miradas de mujer que no vieron la luz’ on Málagan tämänvuotisen taiteiden yön tunnuslause.

Suunnittele oma reitti

Yön avaa Plaza de la Marinalla ryhmä nimeltään Madux, joka on voittanut Max 2017 -kilpailussa parhaan katutaide-esityksen palkinnon. Näytös nimeltään ’Mulïer’ koostuu musiikista ja tanssista ja on siitä erikoinen, että viisi tanssijaa tasapainoilee ja taiteilee siinä puujaloilla. Tämän lisäksi odotetuimpiin ohjelmanumeroihin lukeutuvat Emma Lunan akrobatiatanssi sekä Efecto Mariposan konsertti Plaza de la Constituciónilla.

Yön ohjelma jakaantuu seuraaviin kategorioihin:
•    taide, museot ja näyttelyt
•    katutaide-esitykset
•    näyttämötaide
•    musiikki ja tanssi
•    ”nochecita en blanco” lapsille
•    erityisvierailut ja -aktiviteetit

Tarjonta on valtava ja oman reitin suunnitteluun saa apua ilmaisesta Noctiluca-sovelluksesta tai tapahtuman verkkosivuilta löytyvästä ohjelmasta. Tekemistä ja kokemista riittää kaikelle kansalle ja kaikenikäisille. Aktiviteetit alkavat lauantai-iltana kello 20.00 ja virallinen aikataulu jatkuu sunnuntain puolelle saakka, kello 2.00 asti yöllä. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kaikki on maksutonta, mutta jotkut aktiviteetit vaativat ennakkoilmottautumisen rajallisten paikkojen vuoksi.

Otteita taidemuseoiden tarjonnasta

Teemaan liittyvät taidenäyttelyt nähdään Picasson synnyinkodissa (Casa Natal de Picasso), Venäläisessä museossa (Museo Ruso) sekä Pompidoun taidekeskuksessa (Centro Pompidou), ja kaikki kolme paikkaa tarjoavat myös muuta ohjelmaa yön mittaan.

Pompidoussa esillä olevan taidenäyttelyn muusiin lukeutuvat Tania Bruguera, Montserrat, Shirley Jaffe, Seraphine de Senlis, Jean Mitchell, Tsu Mei-Tse ja Yael Bartana – joukko merkittäviä nykytaidetta inspiroivia naisia. Museossa on meneillään myös näyttely Utopías Modernas.

Pompidou, kaupungin arkkitehtikorkeakoulu ja yliopisto sekä Muelle Uno järjestävät lisäksi yhdessä näyttelyn, jolla tahdotaan esitellä ja kunnioittaa arkkitehtuurin historian naisia. Näyttely on nimeltää La dama de acero (”Rautarouva”).

Picasson synnyinkodin museossa vierailijat pääsevät nauttimaan teatteriryhmä La corte bufonescan esityksestä, jossa pääosassa ovat kolme Picassoa rakastanutta naista: Olga Khokhlova, Marie Thérèse Walter ja Dora Maar. Tiloissa on esillä museon pysyvää kokoelmaa, sisältäen Picasson töitä, henkilökohtaisia esineitä, dokumentteja ja valokuvia.

Venäläisessä museossa on esillä sosialistista realismia edustavaa taidetta näyttelyssä nimeltä Radiante Porvenir. Teokset ovat vuosikymmeniltä 1930–1950, jolloin Neuvostoliitto kontrolloi maan taidetuotantoa ja käytti sitä propagandansa työkaluna. Väliaikainen näyttely La mirada viajera esittää venäläisten taiteilijoiden teoksia maailmalta. Museossa on näytteillä myös Mikhail Schwartzmanin teoksia.

La Noche en Blanco tarjoaa mahdollisuuden tutustua maksutta lisäksi muun muassa suosittujen Museo Picasson, Auto- ja muotimuseon (Museo Automovilístico y de la Moda) sekä Museo Carmen Thyssenin meneillään oleviin näyttelyihin.

Lähde mukaan kokemaan elämyksiä Málagan yössä! #NocheenBlancoMLG

Lisätietoja:
www.lanocheenblancomalaga.com
Facebook: @lanocheenblancomalaga
Twitter: @NochenblancoMLG
Instagram: @nochenblancomlg

Katso videolta ennakkokuvia Plaza de la Marinan esiintyjistä taiteiden yönä.