Vertaa asuntoja

Tiesitkö tätä Espanjasta?

Tiesitkö tätä Espanjasta?

  • 06/03/2019

Espanja on mielenkiintoinen maa, johon miljoonat turistit matkustavat joka vuosi. Espanjasta on tullut maailmankuuluja taiteilijoita, muusikkoja, näyttelijöitä ja kirjailijoita. Espanjalle on omistettu satoja lauluja, kirjoja ja elokuvia. Tässä on muutama tieto Espanjasta, mistä voisit olla kiinnostunut ja mitä et ehkä tiennyt aikaisemmin.

1.       Erään legendan mukaan sana Espanja on tullut foinikialaisten kielestä ja se tarkoittaa Kaniinien maata. Foinikialaiset olivat Lähi-idässä itäisen Välimeren pohjukassa nykyisen Libanonin tienoilla noin 3500-146 eaa. vaikuttanut kansa. He olivat erittäin taitavia kauppiaita ja merenkulkijoita. Legendan mukaan, kun foinikialaiset saapuivat Iberian niemimaalle, heitä ihmetytti valtava määrä pieniä kaniineja, jotka vilistivät tulevan Espanjan maaperällä. Muinaiset matkaajat rupesivat pyydystämään eläimiä huutaen ”I-shpanim!”, mitä tavallisesti käännetään kuten ”Kaniinien rannikko” tai ”Kaniinien maa”. Pitääkö asia paikkansa vai ei, emme voi olla varmoja, sillä foinikialaiset eivät voi enää oikaista meitä.


 

2.       Euskera, jota puhutaan baskien maassa, on yksi maailman vanhimmista kielistä. Sen alkuperä ei ole tiedossa ja kielen sukulaisuutta mihinkään muuhun kieleen ei ole pystytty sitovasti osoittamaan. Ainoa varma asia on se, että  baskin kieli ei kuulu indoeurooppalaisiin kieliin.

 

3.       Gibraltar, jota Espanja nyt haluaisi saada takaisin, luovutettiin  Iso-Britannialle vuonna 1713.

4.       Espanja säilytti neutraliteetin molemmissa maailmansodissa.

5.       Espanjan kieli on yksi maailman neljästä puhutuimmasta kielestä kiinan, englannin ja hindin ohella ja lisäksi yksi YK:n kuudesta virallisesta kielestä. Espanjaa puhuu äidinkielenään arviolta yli 400 miljoonaa ihmistä.

6.       Mielenkiintoista, että Espanja on Kroatian lisäksi elinluovutusten kärkimaita.

7.       Espanjassa sijaitsee jopa 44 UNESCOn maailmanperintökohdetta, mikä kertoo siitä, kuinka paljon nähtävää tässä maassa on.

 

8.      Maailmankuulu tikkari ”Chupa chups” on patentoitu Espanjassa vuonna 1958. Kekseliään barcelonalaisen kauppiaan nimi oli Enric Bernat. Herkun nimi tulee espanjalaisesta sanasta ”chupar” – imeä. Yrityksen ja tuotteen logon suunnitteli vuonna 1969 itse Salvador Dalí!

 

9.       Siitä huolimatta että Espanja on tunnettu punaviinistään, maassa tuotetaan eniten valkoviiniä.

10.     Espanja on suurin oliiviöljyn tuottajamaa maailmassa.

Liity keskusteluun