Vertaa asuntoja

Tinder, POF vai Solteros 50? Vertailussa Espanjan deittisovellukset

Tinder, POF vai Solteros 50? Vertailussa Espanjan deittisovellukset

  • 09/03/2020

Solteros 50, Plenty of fish, Solteros con nivel, eDarling, Follamigos… Espanjassa on kovassa käytössä kymmeniä eri deittisovelluksia, joista otamme esittelyyn tämän hetken kuumimmat vaihtoehdot. Lue myös suomalaisen Lailan haastattelu deittikokemuksista Espanjassa!

Kaikkein tunnetuin deittisovellus on Espanjassa Tinder, mutta sen rinnalle on noussut monia haastajia. Netquestin tilastojen mukaan Tinderin on ladannut käyttöönsä kaikista espanjalaisista miehistä yhdeksän prosenttia ja naisista viisi prosenttia. Nuorten osalta luvut ovat jopa puolta suuremmat.

Tinderin käyttäjät ovat aktiivisimpia viidessä Espanjan kaupungissa: Barcelonassa, Málagassa, Alicantessa, Palmassa ja Valenciassa – ja kesäkuukaudet ovat ”matchien” ennätysaikaa. Núria Gómezin ja Estela Ortizin kirja Love me, Tinder kertoo, että Espanjassa paras päivä kirjautua nimeltä mainittuun palveluun on maanantai, paras kellonaika 22.00 ja paras kuukausi elokuu. Emojeista eniten käytetään maassa oluttuoppia, silmäniskua ja hymyä.

Vuonna 2012 lanseerattu Tinder on saatavilla yli 20 eri kielellä, ja se itse ilmoittaa aktiivisia käyttäjiä olevan ympäri maailmaa yhteensä 50 miljoonaa. Käyttö on nopea aloittaa lataamalla sovellus älypuhelimeen ja kirjautumalla sisään joko omalla puhelinnumerolla tai Facebook-tunnuksilla. Sovellus ehdottaa käyttäjille lähellä olevia kumppaneita, joista pyyhkäistään oikealle itseä kiinnostavat ja vasemmalle ne, jotka eivät sytytä. Mikäli molemmat ilmaisevat kiinnostuksensa, he pääsevät chattaamaan keskenään.

El País lehdessä 2/2020 julkaistun tilaston mukaan nuoret ovat Tinderin suurkuluttajia.

Tinderin haastajat Espanjassa

Espanjan käytetyimpiä deittisovelluksia ovat Tinderin lisäksi pitkään olleet Badoo, Meetic, eDarling ja Grindr, mutta joukkoon on kiilannut viime aikoina uusia tulokkaita, kuten POF sekä aikuiselle väestölle suunnattu Solteros 50.

Sovellusten valtavasta kirjosta luulisi löytyvän jokaiselle halukkaalle jotain – oli kiikarissa sitten vakavampi parisuhde tai yhden illan tuttavuus. Markkinoilla on nähty monia eri teemoihin keskittynyttä viritelmää, joista osa on ikävä kyllä kaatunut heikkoon tekniikkaan. Näin kävi lupaavalta kuulostavalle Tindogille, joka saattoi yhteen lemmikkieläimiä ja niiden omistajia – koiria ja koiraihmisiä.

Muista erikoisista sovelluksista mainittakoon kuntosalien suurkuluttajille koodattu Sweatt, kristittyjen oma Christian Mingle, laskettelua rakastavien Ski Souls, musiikkimakuja tiedusteleva Tastebuds ja vihamielisiä yhdistävä Hater. Kun mies etsii miestä, hän lataa useimmiten puhelimeensa suositun Grindrin ja naisen hakiessa naista valinta on Espanjassa usein Wapa.

Aikuiseen makuun

Espanjalainen kirjailija Carlos Villodres tutustui laajemmin eri vaihtoehtoihin ja nostaa joukosta esiin kolme mielestään parasta vaihtoehtoa kumppania etsiville aikuisille. Tärkeänä kriteerinä mies pitää sitä, että sovelluksella oli runsaasti käyttäjiä Espanjassa.

Kärkikolmikkoon nousivat Solteros 50, One Amour sekä Solteros con nivel, joilla piisaa käyttäjiä maassa yhdestä neljään miljoonaa. Itse hän löysi elämänkumppaninsa, arkkitehtina työskentelevän Danielan, Solteros 50:n kautta. ”Suhde alkoi yli kolme tuntia kestäneellä kahvihetkellä. Olemme olleet yhdessä nyt yli kaksi vuotta, emmekä voisi olla onnellisempia.”

Kerrotaan näistä vähän lisää. Solteros 50 on yli 40-vuotiaille sinkuille suunniteltu palvelu, olit sitten eronnut, karannut, leski, vanhapiika tai -poika. Joukossa on niin rennompaa kuin vakavaakin seuraa etsiviä. Mahdollisia kumppaneita riittää Espanjan joka kolkassa, sillä maasta löytyy jo kaksi miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää.

One Amour on nuoremmille, 25–35-vuotiaille suunnattu alusta. Mieltymyksiään voi rajata muun muassa iän, ulkoisten piirteiden, kiinnostuksen kohteiden tai luonteenpiirteiden mukaan – minkä uskotaan lisäävän mahdollisuuksia itselle passelin kumppanin löytämiseen. One Amourilla on käyttäjiä Espanjassa yli miljoona.

Solteros con nivel on yli 30-vuotiaille suunniteltu sovellus, jossa lähtökohtaisesti etsitään joko vakavaa suhdetta tai syvällistä keskustelukumppania. Käyttäjät tekevät persoonallisuustestin, jonka pohjalta heille haetaan sopivia matcheja. Tällä treffipalvelulla on peräti neljä miljoonaa käyttäjää Espanjassa.

Laila on tutustunut deittisovellusten kautta monenmaalaisiin miehiin Costa del Solilla.

Lailan deittikokemuksia Espanjasta

Haastattelimme 40-vuotiasta suomalaisnaista, Espanjassa asuvaa eri deittisovellusten aktiivista käyttäjää. ”Laila” etsii pysyvää suhdetta, mutta tähän saakka onkeen on jäänyt vain joukko – useimmiten – mukavia tuttavuuksia. ”Kavereita on saanut tosi paljon! Aina ei haeta pelkkää deittiä, vaan myös seuraa, jos vaikka menee viikonlopuksi johonkin kaupunkiin reissulle.”

Ja miten niin tyyppejä on ”jäänyt onkeen”? Laila kertoo käyttävänsä tällä hetkellä eniten maksullista versiota sovelluksesta nimeltään Plenty of Fish eli tuttavallisemmin POF. Se on ottanut viime aikoina jalansijaa Iberian niemimaalla ja Lailan mukaan siihen on kerätty parhaita ominaisuudet monista muista sovelluksista.

”POF näyttää koko ajan lähelläsi olevia käyttäjiä samoin kuin Happn, joten voit bongata sieltä jonkun mukavan näköisen tyypin, joka kävelee vastaan tai istuu kanssasi samassa kahvilassa. Sillä voi laittaa viestiä ihan kaikille samoin kuin Badoossa. Toki itselle voi rajata muun muassa ikähaarukan, johon osuvat  oman profiilin näkevät. Kirjautuessa kysellään muita sovelluksia enemmän tietoa ja maksullista versiossa näet paljon tietoa chattikavereistasikin – muun muassa ammatin tai haluaako toinen tulevaisuudessa lapsia ja muuta sellaista”, Laila luettelee.

Tinder vaihtuu Lailalla POFiin

”POFissa voi myös lähettää kuvia ja ääniviestejä itse sovelluksessa, eikä tarvitse antaa omaa puhelinnumeroa ja siirtyä WhatsAppin puolelle, jolloin kaikki keskustelut kertyvät sinne muun viestittelyn joukkoon.”

”Aiemmin POFissa ei ollut kiinnostavaa määrää käyttäjiä Espanjassa, mutta nyt siitä ovat innostuneet kaikki. Tinderissä ei ole paljoakaan tietoa käyttäjistä ja se alkaa jäädä old schooliin. Badoossa tulee ihan liikaa tyyppejä ja heikompia vaihtoehtoja vastaan POFiin verrattuna. Kaikissa tulee kyllä samoja naamoja vastaan.”

Vuosien myötä sovellusten käyttö on muuttunut Lailan mukaan Espanjassakin. ”Jengi ei jaksa enää keskittyä yhteen matchiin ja sen huomaa. Itsellekin käy niin, että joku aloitettu keskustelu jää kesken, kun uutta pukkaa koko aika. Useimmiten viestitellään viikko tai pari ja sitten nähdään. Välillä chatissa synkkaa superhyvin ja livenä miettii, että mikäs hitto tuokin nyt on miehiään, mutta yllätyksiä on tullut eteen myös toisinpäin.”

Laila kertoo löytäneensä deittisovellusten kautta Espanjasta lukuisia monenmaalaisia kavereita ja yhteisiä työkuvioitakin matcheistä on kehkeytynyt. Monia mukavia kokemuksia siis, vaikkei vuosisadan rakkaustarinan alkusanoja ole chatissä vielä kirjoiettukaan.

Lähteet: Elpais.com, Viajar.elperiodico.com ja Gacenoticias.com,

Kuvat:  Commons.wikimedia, Needpix

Liity keskusteluun