Vertaa asuntoja

Tuulta purjeisiin ja elämää ilman stressiä

Tuulta purjeisiin ja elämää ilman stressiä

  • 29/11/2019

Aamukahvit nautitaan Fuengirolan satamassa rauhalliseen tahtiin. Tuula ja Pekka Pajunen vaihtoivat kiireisen suomalaisen työelämän tuulen viemään vapauteen. Maisemaa vaihdetaan kun siltä tuntuu ja tällä hetkellä purjeveneen ankkuri on laskettu Fuengirolan satamaan.

Ajatus elämänmuutoksesta kyti useamman vuoden, sillä jo Suomessa elämä pyöri purjehtimisen ympärillä. Pitkät viikonloput ja lomat asuttiin veneessä, niin että kolmasosa vuodesta tuli vietettyä vesillä. Huomasimme, että tämä sopii meille ja täällä viihdymme, muistelee Tuula.

Elämä purjeveneessä tarjoaa kokemuksia, maisemia ja elämänvapautta.

Elämän realisointi

Suomessa laitoimme kaikki myyntiin ja jäljelle jäi vain pieni kaksio. Olimme myös säästäneet ja laskimme, että kun pidämme kulutuksen pienenä, niin voimme elää näin kunnes eläkeikä koittaa, toteaa Tuula. Sitä pärjää paljon vähemmällä kuin luulee.

Selväähän on, että aina valintoja tehdessä kaikkea ei saa. – Tietenkin meille tulee ikävä Suomessa asuvia ystäviämme. Tapaamme kuitenkin maailmalla asuvia ystäviä kuten täällä Fuengirolassa. Ja vanhat ystävät Suomesta tulevat tapaamaan meitä reittiemme varrelle. – Ja ainahan matkan varrella tapaa uusia mielenkiintoisia ihmisiä, lisää Pekka.

Puoli vuotta laineita takana

Kesäkuun 14. päivä nostettiin Taalintehtaalla ankkurit. Matka tämän hetkiseen etappiin, Fuengirolaan, puikkelehti mm. Pohjoismaiden, Hollannin kanavien ja Englannin kanaalin kautta. Galician vuonot ja Portugalin etelärannikko olivat pariskunnan mieleen. – Sieltä löytyi hienoja seutuja.

Vaikka pariskunnalla olikin purjehduskokemusta, niin vuorovedet ja virtaukset olivat uusia asioita.

Koska olemme aina viettäneet paljon aikaa yhdessä ja asuneet veneessä, ei yllätyksiä toisen persoonallisuudesta ole tullut. Molemmille on muotoutunut omat roolit ja vastuualueet, joten veneen lähtökuntoon laittokin sujuu jouhevasti.

Kokemuksen arvokas ääni

Irtiotoissa tärkeintä on tehdä päätös, laatia sille aikataulu ja ottaa tarpeeksi selvää asioista, listaa Tuula. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse eikä voi tietää lähtiessä. Tuula muistuttaa, että nykyään on tietoa runsaasti tarjolla. Myös toisten blogeista oppii käytännön kokemuksista ja niitä lukemalla on helpompi fiilistellä mikä itselle olisi se oikea juttu.

Veneilykurssit on käytynä, mutta käytäntö on se, joka opettaa, vahvistaa Tuula. Olemme tarkkoja ja selvitämme asioita, joten suuria virheitä ei ole sattunut. Köysiin kannattaa sijoittaa, sillä silloin nukut paremmin, naurahtaa Pekka.  Yöllä kovalla tuulella kannattaa aina tarkistaa tilanne, sillä jokainen satama ja ankkuripaikka on erilainen.

Sujuvaa arkea

Aurinkopaneelit, dieselgeneraattori, kaasu ja tuulimylly pitävät huolen, että virtaa riittää veneessä. Kaasupullon vaihtaminen on osoittautunut haasteelliseksi, sillä pulloja on niin monen mallisia.

Haet vettä veneeseen ja kaupasta ruokaa, se on aika helppoa elämää, toteaa Pekka.  Maissa liikkuminen sujuu kätevästi pyörillä. Suomen uutisia seuraamme netistä, mutta televisiota ei ole ikävä. Kirjoja tulee luettua nyt enemmän. Raikas ilma ja hyötyliikunta pohjustavat hyvät unet ja nukummekin nyt yli tunnin enemmän joka yö.

Tuula on ollut sukelluskouluttaja ja harrastanut luolasukellusta. Harrastuksesta on hyötyä ja iloa vene-elämässä. Pekkaa on koulutettu niin paljon, että he voivat yhdessä pestä veneenpohjan.

Pohdinnassa on lähteäkö tällä vai ensi viikolla eteenpäin. Suunnitelmissa on talvehtia monikansallisessa Almerimarissa, Almerían lähellä. Matkan varrella voisi ankkuroitua Nerjan tietämille, jossa voi sukellella. Tulevaisuudessa siintää myös ajatus Kanarian saarista ja toki kesä olisi hienoa viettää ylistetyssä Kreikan saaristossa. Vaihtokauppa taisi kannattaa!

 

Liity keskusteluun