Vertaa asuntoja

Vaihe 3 toimintaohjeet Espanjassa

Vaihe 3 toimintaohjeet Espanjassa

  • 06/06/2020

Noin puolet Espanjan väestöstä siirtyy maanantaina 8. kesäkuuta koronarajoitusten purkamisen kolmosvaiheeseen, joka on viimeinen taso ennen nelosvaihetta, jota Espanjan hallitus kutsuu ’uudeksi normaaliksi’. Maakunnille annettiin oikeus päättää jatkosta.

Lauantaina Espanjan virallisessa lehdessä (BOE) julkistettiin asetus, jolla on täydennetty 2- ja 3-vaiheiden säännöstöä. Samalla terveysministeriö ilmoitti, että ensi tiistaina hallitus julkistaa tulevat 4-vaiheen rajoitukset koskien esimerkiksi joukkotapahtumien järjestämistä kesän ja tulevan syksyn aikana.

Maakunnilla itsenäinen päätösvalta jatkosta

Lauantain BOE:n tärkein uutuus on maakuntien oikeus päättää ajankohdasta, jolloin alueilla siirrytään ulos kolmosvaiheesta. Siten käytännössä esimerkiksi Andalusia voi siirtyä maanantain jälkeen ’uuteen normaaliin’ heti, kun maakuntapäättäjät katsovat sen järkeväksi. Sen sijaan rajoitusten purun kakkosvaiheessa olevien alueiden siirtymisestä kolmosvaiheeseen päättää edelleen keskushallitus.

52% Espanjasta siirtyy maanantaina 8.6 kolmosvaiheeseen.

Ulkoilu vapautuu

Monen kansalaisen kannalta merkittävintä lienee, että maanantaista lähtien kolmosvaiheessa voi jo ulkoilla vapaasti ilman aikataulurajoituksia. Uimarannoilla voi olla, uida ja ottaa aurinkoa kaupunkikohtaisten säännösten puitteissa. Tarkista oman kuntasi säännökset kunnan nettisivuilta.

Palvelut

Kauppaliikkeet ja ostoskeskukset voivat avata ovensa ilman tilarajoituksia eli suurten myymälöiden ei tarvitse rajata myyntitilaa. Asiakkaita voi olla liikkeissä puolet maksimimäärästä ja ostoskeskusten yleisillä alueilla ihmisiä saa olla 40 prosenttia maksimikapasiteetista.

Ravintolat ja kahvilat voivat ottaa sisätiloihin asiakkaita puoleen asiakaspaikoista. Terasseilla voi kolmosvaiheessa olla käytössä 75 prosenttia asiakaspaikoista. Samoin myös baaritiskeillä voi olla asiakkaita, kunhan varoetäisyyksistä pidetään huolta. Yöbaarit ja -ravintolat, kuten diskoteekit, voivat avata ovensa kolmasosalla asiakaskapasiteetistaan, vaikkakin tanssiminen tanssilattialla ovat kiellettyjä, mutta niille voi pistää pöytiä.

Kolmosvaiheessa museot, teatterit, elokuvateatterit, sirkukset, eläintarhat, kasinot ja härkätaisteluareenat voivat jatkaa toimintaansa varotoimenpiteiden ja asiakasmäärärajoitusten puitteissa. Myös kilpaurheilu on jälleen sallittua.

Kokoontumiset

Ryhmäkokoontumisten yläraja on 20 henkeä. Kongresseja voi kuitenkin järjestää maksimissaan 80 henkilölle sekä lapsi- ja nuorisotapahtumia ulkoilmassa 200:lle ja sisätiloissa 80 hengelle.

Kirkoissa ja muissa temppeleissä voi olla ihmisiä 75 prosenttia maksimikapasiteetista ja enintään 75 henkilöä kerrallaan, kun ulkoilmassa uskonnollisten kokoontumisten maksimi on 150 henkilöä.

Häät voidaan järjestää kolmella neljäsosalla tilakapasiteetista niin, että sisätiloissa maksimimäärä on 75 ja ulkoilmassa 150 osanottajaa.

Hautajaisissa rajoitukset ovat 50 henkilöä ulkona ja 25 sisätiloissa.

Terveysministeriö suosittelee edelleen etätyötä aina kuin se suinkin on mahdollista kontaktien määrän minimoimiseksi. Työpaikoilla on tarvittaessa porrastettava työaikoja ruuhkautumisen välttämiseksi.

Matkustaminen

Provinssista toiseen voi edelleenkin matkustaa vain perustellun syyn takia (työ-, terveys- tai perheasiat), ei siis huvikseen, ellei maakuntajohto erikseen toisin päätä. Muussa tapauksessa matkustaminen vapautuu kokonaan vasta, kun siirrytään kolmosvaiheesta eteenpäin.

Edelleenkin kaikilla julkisilla alueilla, ulko- ja sisätiloissa, on noudatettava hengityssuoja- ja varoetäisyyssääntöjä.

Teksti: Arto Ryynänen – Espanjan Sanomat
Lähteet: Virallinen lehti – BOE, Espanjan terveysministeriö – Ministerio de Sanidad

Liity keskusteluun