Vertailu: Costa del Sol vs. Costa Blanca

Julkaistu: 11.01.2018
UusimmatVideot>Alue-esittelyt -videot
add one

Espanjan konkarit Costa del Solilta ja Costa Blancalta vertailivat alueiden eroja. Molemmissa ilmasto houkuttelee, mutta selkeitä erojakin alueiden välillä löytyi. Erityisesti palveluiden määrässä, maaston muodossa, kulttuuritarjonnassa ja kiinteistöjen hinnoissa alueet eroavat toisistaan.

Espanja.Comin toimitusjohtaja Ismo Ivakko lähti tutustumaan Costa Blancan alueeseen. Oppaana siellä toimi Seppo Valkonen 360-Hometourista. Molemmilla on pitkä kokemus Espanjassa asumisesta sekä kiinteistömarkkinoista.

Kokoero

Virallisesti Costa Blancaksi käsitetään ranta-alue Deniasta Pilar de Horadadaan, mutta suomalaiset ovat keskittyneet pääosin Torreviejaan ja sen pohjois- ja eteläpuolelle Alicantesta Orihuela Costalle.

Costa del Sol on laajempi ja väkirikkaampi alue. Sen pääkaupunki on Málaga ja kaupungin molemmin puolin on jatkuvana nauhana useita oman identiteetin omaavia kaupunkeja. Costa del Soliksi lasketaan alue Almuñecarista aina Gibraltarille asti.

Ilmasto

Molemmat totesivat, että kyllä se on ilmasto, joka suomalaisia tänne etelään tuo. Ilmasto on Costa Blancalla hieman kuivempi kuin Costa del Solilla, jossa sataa yleensä hieman enemmän. Tänä vuonna on tosin saatu sadetta ennätysvähän koko Espanjassa.

Costa Blancan vetonaula on sen suolajärvet. Nämä ovat erityisesti hengityselinsairaiden motiivina  tulla juuri tänne alueelle.

Maasto ja liikkuminen

Selkeä ero näiden alueiden välillä on maastotyypissä. Costa Blancalla tasaista aluetta riittää viitisenkymmentä kilometriä ennenkuin ensimmäiset vuoret nousevat. Tämä houkuttaa erityisesti heitä, joille liikkuminen on helpompaa tasaisessa maastossa. Toisaalta Costa Blancan rantaviivaa seuraava N-332 tie on ainut kulkureitti pohjoisen ja etelän välillä. Moottoritie kulkee sen verran kaukana asutuksesta ja rannasta, että päivittäiseen liikkumiseen se ei monelle sovellu. N-332 tien leventämisestä käydään jo keskusteluja. Alueen lentokenttä sijaitsee Alicantessa.

Costa del Solilla maasto nousee paikoin jo hetikohta rannan tuntumasta. Tämä vaikuttaa rakentamisen muotoon ja liikkumiseen. Toisaalta vuoret ja vaihteleva maasto tuo vaihtelua näköaloihin ja mahdollistaa monimuotoisen vapaa-ajan tekemisen. Fuengirolasta on tullut osittain siksi niin suosittu, että se on maastoltaan tasainen, toisin kuin naapurikunnat.

Costa del Solilla pääsee kaupungista toiseen rantaa myötäilevän rantatien lisäksi vilkkaasti liikennöityä moottoritietä pitkin sekä kaupunkien välissä kulkevia paikallisteitä pitkin. Alueen lentokenttä sijaitsee Málagassa, josta on suora junayhteys Fuengirolaan ja Málagan keskustaan.

Vaikka Costa del Solilla on toimiva rannansuuntainen juna-rata ja paikallisbussit liikkuvat jo kiitettävästi niin kyllä molemmilla alueilla laajemman alueen tutkimiseen tarvitaan omaa autoa.

Ilmapiiri

Elämä Costa Blancalla on Sepon mukaan rauhallista ja samanhenkisiä ovat myös sinne tulevat turistit. Kulttuuria ja historiaa etsivä löytää sitä Alicantesta, Murciasta tai Cartagenasta. Torrevieja on nuori kaupunki ja se näkyy mm. rakennustyylissä.  Rantaviiva Torreviejasta alas Cartagenaan on yhteen kasvanutta turistirantaa sen mukaisine palveluineen.

Costa del Solilla asuu enemmän ihmisiä kuin Costa Blancalla ja sen rantaviiva muodostuukin eri kaupungeista ja niiden normaalista espanjalaisesta elämästä. Costa del Solin helmi Marbella houkuttaa kansainvälistä jetset -porukkaa ja Helsingin kokoinen Málaga elää hyvin espanjalaista tahtia. Málagan itäpuoli on rauhallisempaa ja perinteisempää aluetta kuin sen länsipuoli. Sisämaan lukuisat valkoiset kylät ovat suosittuja vierailukohteita. Alueelta löytyykin runsaasti kulttuuria ja kaikenlaista tekemistä. Sen historia on pitkä ja se on näkyvillä useassa paikassa.

Suomalaiset palvelut

Costa Blancalta suomalaispalveluita löytyy kutakuinkin yksi tarjoaja per palvelu. Costa del Solilla se sijaan on valinnanvaraa suomalaisten palveluntarjoajien kesken. Sieltä löytyy myös upouusi seurakuntatalo, täpötäysi suomalainen koulu ja työväenopiston tyyppinen Sofia –opisto. Alueella asuukin ja siellä lomailee runsaasti enemmän suomalaisia kuin Costa Blancalla. Suuresta alueen väestömäärästä johtuen he sekoittuvat hyvin joukkoon. Suomalaisimmat keskittymät löytyvät Costa Blancalta Torreviejasta ja Costa del Solilta Fuengirolasta.

Kiinteistökauppa

Costa Blanca on perinteisesti edullisempaa aluetta. Sieltä ostetaan pääasiassa edullisia kahden makuuhuoneen kerrostaloasuntoja ja paritaloja. Tänne on rakennettu runsaasti urbanisaatiota eli asuinalueita, joissa jokainen kiinteistö on samanlainen. Neliapilatalo on alueen oma erikoisuus, jota ei Costa del Solilta löydy.  Sieltä löytyy taas kiinteistöjä laajemmalla skaalalla kerrostalosta, rivitaloon ja omakotitaloon, joiden rakennustyyli vaihtelee normaalin asuinalueen tapaan. Costa del Solilta löytyy myös isoja villoja. Erityisesti Marbellan kansainvälinen alue houkuttaa luxustasoa etsiviä. Moni suomalainen on asettunut asumaan myös pieniin espanjalaisiin kyliin.

Katso videolta Ismon ja Sepon keskustelu aiheesta.

Jaa:

Varmista aurinkoa vuoteen 2018 – VOITA lomapaketti kahdelle

Synkkä vuosi 2017 Málagan alueen liikenteessä 

add one

Mitä mieltä olet uudesta Espanja.Com-sivustosta?

Anna meille palautetta, niin voimme kehittää sivustoa yhdessä parempaan suuntaan.