Vertaa asuntoja

Viuhkat kertovat

Viuhkat kertovat

  • 05/10/2018

Helteisen kesän helpotus ja feria-asun kumppani viuhka on kaunis asuste, mutta myös väline kommunikointiin.


Viuhkoja on käytetty asusteina antiikin Egyptissä, Kiinassa, Japanissa sekä Euroopassa erityisesti Englannissa, Ranskassa ja Espanjassa. Espanjalaisen käsintehdyn viuhkan historia juontaa Valenciaan ja vuoteen 1802, jolloin ensimmäiset viuhkat päätyivät yläluokan naisten asusteiksi.

Viuhkoista on muodostunut Espanjan tunnusmerkki ja osa espanjalaista kulttuuria. Erityisesti Andalusiassa viuhka löytyy tänäkin päivänä andalusialattaren käsilaukusta ainakin kesäkuukausina, sillä viuhka toimii loistavana viilentäjänä.

Käsintehdyt viuhkat ovat suoranaisia taideteoksia ja arvokkaimpien ja taidokkaimpien viuhkojen hinnat voivat nousta 500 euroon. Edullisimmat tehdastekoiset viuhkat voi ostaa muutamalla eurolla.

Viuhkaa liikutetaan rytmikkäällä ranneliikkeellä niin että ilma liikkuu kohti kasvoja. Tärkeää on, että muu käsivarsi lepää eikä viuhkalla huidota koko käsivarren voimalla. Viuhkan käyttö voi vaatia aluksi hieman harjoittelua.

”… on monia tapoja liikuttaa viuhkaa, niin että yhdellä silmäyksellä voi erottaa prinsessan kreivittärestä ja markiisin maalaisesta. Ennen kaikkea nainen ilman viuhkaa on kuin ritari ilman miekkaa” —Madame de Stäel 

Viuhkan salainen kieli

Viuhkan asennoilla ja liikkeillä on voitu lähettää salaisia viestejä. Romanttisena kutsuna tai torjuntana toimineet viuhkan viestit ovat olleet entisajan naisten mahdollisuus kommunikoida ilman sanoja. Viuhkojen viestejä ja symboliikkaa tutkiva tieteenala campiologia on kirjannut ylös tämän taiteenlajin hienoudet.

Viuhkojen kieli oli tarpeen sillä nuorten miesten ja naisten välinen viestintä oli rajattua ja valvottua. Nykypäivänä naisten tasa-arvo on tehnyt viuhkoilla viestinnästä tarpeetonta, mutta vaikka kukaan ei enää kieltä ymmärtäisikään, on viuhkojen viestejä mielenkiintoista pohtia.

 

1. Viuhkaa liikutetaan nopeasti: Rakastan sinua intohimoisesti
2. Viuhkaa liikutetaan hitaasti ja pysäytetään välillä tarkoittaa että olen naimisissa ja sinä ole minulle samantekevä. Samaa tarkoitta myös jos viuhkaa avataan ja suljetaan hitaasti.
3. Viuhka suljetaan hitaasti. Tämä sulkeminen tarkoittaa Kyllä. Jos viuhka avataan ja suljetaan nopeasti se tarkoittaa ”Varovasti, olen lupautunut toiselle.”
4. Viuhka suljetaan nopeasti. Tarkoittaa ”ei”.
5. Viuhkan annetaan tippua tarkoittaa ”Kuulun sinulle”
6. Viuhkalla nostetaan hiuksia tai siirretään otsatukkaa tarkoittaa että ”mietin sinua, en unohda sinua”
7. Laskee viuhkan laskoksia tai liuttaa sormia viuhkan laskoksissa tarkoittaa, että haluaa jutella.
8. Peittää viuhkalla auringon tarkoittaa, että olet ruma enkä ole sinusta kiinnostunut.
9. Nojaa viuhkalla poskeen. Jos kyseessä oikea poski tarkoittaa ”Kyllä” jos kyseessä vasen poski tarkoittaa ”Ei”
10. Antaa viuhkan pois. Jos antaa viuhkan seuralaiselle tarkoittaa tämä pahoja enteitä. Jos antaa viuhkan äidille tarkoittaa ”Tämä loppuu tähän”

Tiedot: Abanicos Parisi

Liity keskusteluun