Vertaa asuntoja

Vuosikymmen katastrofista

Vuosikymmen katastrofista

  • 17/10/2012

Marraskuussa 2002 öljylaiva Prestige haaksirikkoutui Pohjois-Espanjan rannikolla. Onnettomuuden myötä mereen pääsi 77 000 tonnia öljyä ja seurauksena oli alueen suurin luonnonkatastrofi. Kymmenen vuoden takaisen onnettomuuden oikeudenkäynti alkoi nyt tiistaina.

Vuosikymmenen takaiset tapahtumat nostavat edelleenkin vahvoja tunteita. Monet muistavat vielä kuvat, joissa vapaaehtoiset yrittivät epätoivoisesti puhdistaa Galician rantoja valtavien öljylauttojen ajautuessa maihin. Saastumisen jäljet jäivät 1500 kilometrin mittaiselle rantaviivalle Espanjan, Portugalin ja Ranskan alueille.

Nyt alkaneen oikeudenkäynnin myötä Prestige laivan kapteenille odotetaan 12 vuoden tuomiota. Oikeudenkäynnin arvellaan kestävän seitsemän kuukautta ja tuomio kolmelle syytetylle luettaneen vasta syyskuussa 2013. Neljäs syytetty on paennut eikä häntä ole saatu Interpolin etsinnöistä huolimatta oikeuden eteen.

Katastrofin aiheuttamat menetykset on arvioitu 3862 miljoonan euron suuruisiksi. Pelko vastaavan onnettomuuden mahdollisuudesta puhututtaa luonnonsuojelijoita. Vaikka turvallisuusmääräyksiä on vahvistettu ja valmiudet onnettomuuksiin reagoimiseksi ovat parantuneet, on meriturvallisuudessa ja rantojen suojelemisessa vielä kehittämistä.

Tiedot: El Mundo