Espanjassa keskustellaan alv:in korotuksesta

Julkaistu: 04.07.2020
Yritysuutiset
add one

Espanjassa keskustellaan, että miten täytetään valtion kassa. Yksi keino olisi nostaa muutenkin eurooppalaisittain matalaa arvonlisäveroa. Vaihtoehtoja ovat myös laittaa käsi rikkaiden taskuun, dieselpumpulle tai laskuttaa yrityksiä.

Espanjan keskuspankin pääjohtaja Pablo Hernández de Cos arvioi taannoin, että hallituksen olisi järkevintä kiristää arvonlisäverotusta koronakriisin takia kasvavan julkisen talouden vajeen kattamiseksi.

Espanjan hallituksen valtiovarainministeri María Jesús Montero, joka on samalla hallituksen virallinen tiedottaja, sanoi torstaina 2.7 Antena3-televisiokanavan haastattelussa, että hallituksen verotusta koskevat suunnitelmat ovat entisellään, eikä tarkoitus ole muuttaa arvonlisäverotusta.

Niinpä hänen mukaansa valtion kassaa aiotaan kartuttaa hallitusohjelman mukaisesti veronkorotuksilla, jotka koskevat erityisesti eniten ansaitsevia yksityishenkilöitä, yrityksiä, dieselin käyttäjiä ja Googlen tyyppisiä kansainvälisiä teknologiayhtiöitä.

Keskuspankin pääjohtaja antoi ymmärtää, etteivät nykyiset hallituksen työkalupaketissa olevat keinot johda toivottuun lopputulokseen, vaan todennäköisesti jarruttavat talouden elpymistä, vauhdittavat pääomapakoa ulkomaille ja heikentävät investointinäkymiä. Samalla kokonaisverokertymä uhkaa jäädä tavoiteltua pienemmäksi.

Espanjan arvonlisäverotus on kevyempää kuin euroalueella keskimäärin. Arvonlisävero on 0, 4, 10 tai 21 prosenttia riippuen tuotteesta tai palvelusta.

Teksti: Arto Ryynänen
Kuva: María Jesús Montero Antena-3´in haastattelussa
Lähde: Antena-3, Banco de España

Jaa:

Osa Espanjaa taas koronarajoituksissa

Tupakointi lisää myös koronatartuntariskiä

add one