Jaana Pohjanheimo Costa Blancalla

Caravaca de la Cruz – pyhä kaupunki

Julkaistu: 17.12.2024

Murcian itsehallintoalueella sijaitseva Caravaca de la Cruz on roomalaiskatolilaisten pyhä kaupunki. Se on ollut uskonnollinen ja kulttuurinen nähtävyys keskiajalta lähtien. Kaupunki juhlii näyttävästi joka seitsemäs vuosi ja 2024 on juhlavuosi. Caravaca on sympaattinen päiväretkikohde myös joulun aikaan.

Torreviejasta matkaa tulee 135 kilometriä. Parhaiten perille pääsee omalla tai vuokra-autolla reilussa puolessatoista tunnissa.

Matkalla voi halutessaan pysähtyä reitin varrelle osuvaan Finca Floresiin, jossa Niina ja Kim Blomster elävät suomalaisespanjalaista maalaiselämää lukuisten eläintensä kanssa. Fincalta voi ostaa käsitöitä, oman tilan kanojen luomumunia ja vaikka omista oliivipuista puristettua öljyä.
Lue lisää Mulan Martasta ja Markiisista Espanja.Comin artikkelista.
Muistathan sopia vierailusta etukäteen.

Historiaa

Luolalöytöjen perusteella Caravacan alueella on ollut neandertalilaisten asutusta kymmeniä tuhansia vuosia ennen ajanlaskun alkua. Ensimmäiset pysyvät asutukset ajoittuvat vuosiin 2400–1950 eaa. Tästä todisteena on alueelta löytynyt valtava hauta, jossa on 1300 luurankoa, 50 koiran jäänteet sekä erilaisia esineitä. Sitä pidetään Iberian niemimaan suurimpana esihistoriallisena hautapaikkana ja yhtenä Euroopan suurimmista.

Caravacasta ei koskaan muodostunut merkittävää keskusta maurivalloittajien aikana. Kaupungin kehitykseen vaikutti merkittävästi sen jääminen islamilaisen Granadan kuningaskunnan ja kristityn Murcian kuningaskunnan rajaseuduksi. Kristittyjen tultua valtaan 1240-luvulla kaupungin linnoitus oli vuoteen 1312 asti temppeliritarikunnan hallussa.

Mäen päällä sijaitsevalla linnoituksella ole merkittävä rooli kaupungin puolustuksessa.
Rauhaisaa tunnelmaa vanhassa kaupungissa.

Tänä päivänä Caravaca on 25 000 asukkaan pikkukaupunki, jonka pääelinkeinot ovat kenkä- ja luonnonkiviteollisuus, uskontoon liittyvä turismi, hedelmät sekä viinin- ja oliivipuiden viljely.

Mikä pyhä kaupunki?

Kaikilla uskonnoilla on ainakin yksi pyhä kaupunki, mutta roomalaiskatolilaisilla niitä on peräti viisi, joista kolme sijaitsee Espanjassa: Rooma, Jerusalem, Santiago de Compostela, Santo Toribio de Liébana ja Caravaca de la Cruz. Paavi Johannes Paavali II myönsi vuonna 1998 Caravacalle ikuisen luvan juhlavuoden pitämiseen.

Pyhä kaupunki voi viettää kirkon tunnustamaa pyhää vuotta seitsemän vuoden välein. Tuolloin näihin kaupunkeihin saapuu tavallista enemmän pyhiinvaeltajia. Juhlavuoden 2024 aikana Caravaca de la Cruzissa odotetaan vierailevan jopa 400 000 pyhiinvaeltajaa!

Caravacan risti

Caravacan ristiksi kutsuttu krusifiksi kuului alun perin Jerusalemin ensimmäiselle patriarkalle. Legendan mukaan se löysi tiensä Caravacaan vuonna 1232 ihmeen kautta. Kaupungissa asunut maurikuningas Abu Zeid ja hänen sotilaansa kääntyivät kristinuskoon nähtyään kaksi enkeliä laskeutumassa taivaasta krusifiksin kanssa. Toisen, maallisemman legendan mukaan risti päätyi Caravacaan temppeliritarien mukana.

Caravacan risti poikkeaa tavallisesta rististä kahden poikittaisen kätensä takia. Sen uskotaan olevan lignum crucis, eli kappale ristiä, jolla Kristus kuoli. Sitä säilytetään pyhäinjäännöksenä Vera Cruzin basilikassa.

Caravacan risti poikkeaa perusrististä kahden poikittaisen kätensä takia.

Caravacan ristiä pidetään voimakkaana talismaanina, joka tuo onnea ja suojelee kantajaansa pahalta. Perinne antaa sellainen lahjaksi jatkuu tänäkin päivänä.

Pyhiinvaeltajat Caravacassa

Caravacassa juhlitaan läpi vuoden. Pyhiinvaeltajia saapuu eri aikoihin ja kaupunki ylläpitää heitä varten omaa rekisteröintisivua. Suuri osa vierailee kaupungissa pyhän Vera Cruzin juhlien aikaan toukokuussa.

Pyhiinvaellusreittejä Caravacaan on useita, mutta tärkein niistä on 118 kilometriä pitkä  Camino de Levante. Se alkaa Orihuelan kaupungista ja kulkee useiden etappien/kaupunkien läpi saapuen lopulta Caravaca de la Cruziin.

Pyhiinvaelluksen tavoitteena on saada syntien anteeksiantamus. Sen saamiseksi tulee käydä Vera Cruzin basilikassa rukoilemassa pyhäinjäännöksen edessä ja osallistua liturgisiin menoihin. Jos ei kuitenkaan pysty osallistumaan henkilökohtaisesti, kirkon mukaan riittää, että rukoilee maailmanrauhan puolesta, ja vastaanottaa sakramentit missä tahansa muussa kirkossa muutamaa päivää myöhemmin.

Nähtävyydet

Vera Cruz de Caravacan basilika ja linna

Nykyinen basilika rakennettiin vuonna 1617 keskiaikaisen kappelin päälle. Siinä on 1700-luvulla lisätty vaikuttava barokkifasadi, joka on tehty lähellä Caravacaa sijaitsevan Cehegínin punaisesta marmorista. Basilikaa ympäröivä linna on muslimiajoilta, oletettavasti 11. vuosisadalta.

Basilikan julkisivu on näyttävän näköinen.
Basilikan sisätilat.

Basilika on auki joka päivä klo 8–14 ja 16–19. Arkisin messut pidetään klo 8.30 ja 12, sunnuntaisin ja pyhäpäivisin klo 12 ja 18. Sisäänpääsy on vapaa. Huomioithan, että messujen aikana basilika on suljettu turisteilta.

Museo de la Vera Cruz

Pyhän Vera Cruzin pieni museo sijaitsee basilikan yhteydessä. Esineet ovat uskonnollisaiheisia koriste-, kulta- ja hopeaesineitä sekä maalauksia. Museon yhteydessä on kauppa, josta voi ostaa esimerkiksi Caravacan ristin.

Museo on auki maanantaista perjantaihin klo 10–14 ja 16.30–19.30, lauantaisin klo 10.30–14 ja 16.30–19.30 ja sunnuntaisin klo 10.30–14. Sisäänpääsy maksaa 3 euroa.

Caballos del Vino -festivaali ja -museo

Viinihevosmuseo sijaitsee kunnostetussa 1700-luvun talossa. Vierailijat pääsevät tutustumaan omintakeiseen Viinihevosten juhlaan ja hevosten asusteisiin mihin aikaan vuodesta tahansa. Viinihevosten festivaali on ollut Unescon aineettoman maailmanperinnön listalla vuodesta 2020.

Viinihevosten kerrotaan olevan alkujaan 1200-luvulta, jolloin kaupunki kuului temppeliritarikunnalle. Muslimijoukot saartoivat linnan, jonne väestö oli hakeutunut turvaan. Kun vesi loppui, miehet päättivät yön pimeydessä lähteä etsimään sitä. He löysivät vain viiniä, sillä lähteet ja joet oli myrkytetty. Viini lastattiin hevoskuormaan ja miehet juoksivat takaisin linnaan kaksi hevosen etupuolella ja kaksi takapuolella. Vastaavanlainen juoksu on tärkeässä osassa festivaalilla.

Viinihevosten koristeet ovat upeaa käsityötä.
Lähikuva hevosten koristeista.

Festivaali järjestetään toukokuun alussa samanaikaisesti pyhän Vera Cruzin juhlien kanssa. Hevoset ja niiden taidokkaasti tehdyt silkki- ja kultaviitat ovat festivaalin tunnusmerkkejä. Hevoset kulkevat kaupungin kaduilla neljän ohjaajan saattelemina.

Juhliin kuuluu olennaisesti myös kilpailu, johon osallistuu lukuisia hevosjoukkueita. Jokainen hevonen juoksutetaan neljän ohjaajan saattelemana väkijoukon läpi ylös linnalle. Nopeimmin matkan tehnyt joukkue voittaa. Katsojia on tuhansia. Tutustu juhlaan ja kuviin tämän linkin kautta.

Museo sijaitsee osoitteessa C/ Gregorio Javier, 21. Aukioloajat ovat maanantaista perjantaihin klo10–14 ja 16.30–19.30, lauantaisin klo 10.30–14 ja 16.30–19.30 ja sunnuntaisin klo 10.30–14. Sisäänpääsy maksaa 3 euroa.

Plaza del Arco

Plaza del Arco (Kaariaukio) on historiallisen keskustan sydän. Siellä sijaitsevat kaupungin merkittävimmät rakennukset, kuten kaupungintalo ja El Salvadorin kirkko, jotka molemmat ovat peräisin 1700-luvulta.

Vanhan kaupungin sydän on vilkas ja eläväinen.

Joulun aika Caravacassa

Joulukuu on toukokuun ohella hyvä aika vierailla Caravacassa. Kunnallinen seimiasetelma on esillä kauniissa San Josén luostarikirkossa.

Seimiasetelma sijaitsee upeasti koristellussa San Josén kirkossa.

Kaupungissa pidetään myös keskiaikaiset markkinat aina joulukuun alussa. Tarjolla on käsitöitä, ruokaa, vaatteita ja mausteita.

Jos selluliitti, tupakanhimo tai peräpukamat vaivaavat, niin täältä voi löytyä apu.
Markkinoilla ei tarvitse kärsiä nälkää.

Lue lisää Espanjan joulusta:
Aurinkorannikon 10 tunnelmallisinta joulukokemusta
Málagan lumoavat jouluvalot tuovat tunnelmaa joulunaikaan
Joulu Barcelonassa: Perinteiden ja valojen juhla

Lähteet
informacion.es
servigroup.com
aleteia.org
es.wikipedia.org

Teksti ja kuvat Jaana Pohjanheimo
jaana@espanja.com
toimitus@espanja.com

Jaana Pohjanheimo asuu Torreviejassa ja hän on matkailu- ja sisustusalan ammattilainen.
Jaanan rakkain harrastus on vaeltaminen ja hän kirjoittaa erityisen mielellään Costa Blancan alueen monista mielenkiintoista matkailu- ja luontokohteista sekä viinitiloista.
Jaanalle voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen jaana@espanja.com.

Jaa:

Joulumme Espanjassa

Asumisen talviuutiskirje 01/2024