Espanjan väkiluku on kasvanut ensimmäistä kertaa vuoden 2019 alun jälkeen, jolloin alkoi muutamia vuosia kestänyt laskusuunta. Espanjan tilastokeskuksen mukaan asukkaita on nyt reilusti yli 47 miljoonaa.
Useiden vuosien ajan, aina 2020-luvun alkuun asti, Espanjan väkiluku oli laskusuuntainen ja liikkui noin 46–46,5 miljoonan välillä. Tämän jälkeen se alkoi asettua lähemmäs 2000-luvun alkupuoliskon tasoa.
Espanjan tilastokeskuksen eli Instituto Nacional de Estadístican (INE) mukaan heinäkuussa 2022 Espanjan virallinen väkiluku oli 47 615 034. Väkiluku on kasvanut nimenomaan maahanmuuton ansiosta. Syntyvyys oli kaikkien aikojen matalin vuonna 2021, ja se jatkaa edelleen laskua.
Vuoden 2022 ensimmäisen kuuden kuukauden aikana rekisteröitiin 75 409 kuolemaa. Maassa syntyi lapsia tätä vähemmän. Espanjaan muutti 258 547 ihmistä enemmän kuin maasta muutti pois.
INEn mukaan nettoväestönkasvu oli tammi-kesäkuussa 182 141. Näiden lukujen valossa voidaan ennustaa, että Espanjan väestö tulee kasvamaan noin viisi miljoonaa seuraavan 50 vuoden aikana maahanmuuton seurauksena.
Ukrainalaiset maahanmuuttajat ovat pitäneet väestönkasvua yllä
Jos vertaa vuoden 2021 ensimmäisen kuuden kuukauden maahanmuuttoa vuoden 2022 vastaavaan ajanjaksoon, kasvua oli miltei 138 %.
Ulkomaalaisten asukkaiden määrä Espanjassa väheni vuonna 2021, mutta ei pelkästään maastamuuton vuoksi. Tuona vuonna yhteensä 105 639 ulkomailla syntynyttä Espanjassa asuvaa hankkivat Espanjan kansalaisuuden. Tilastollisesti heidät lasketaan ulkomaalaisiksi siirtolaisiksi, koska heidät rekisteröitiin Espanjan kansalaisiksi.
Espanjaan muutti vuonna 2021 kaikkiaan 172 456 ulkomaalaista. Ulkomaalaista väestöä on tällä hetkellä yhteensä vähän alle 5,58 miljoonaa, ja se on korkein määrä vuoden 2019 jälkeen. Eniten, 60 142 maahanmuuttajia tuli Kolumbiasta. Venezuelalaisia maahanmuuttajia oli 31 703, mikä tekee siitä kolmanneksi suurimman maahanmuuttajien kansallisuusryhmän.
Toiseksi eniten Espanjaan muutti tämän vuoden ensimmäisen puoliskon aikana ukrainalaisia, mikä johtui Ukrainassa vallitsevasta konfliktista. Ukrainasta muutti Espanjaan 48 396 ihmistä.
Espanja pitää edelleen ovensa auki ukrainalaisille, mikä tarkoittaa sitä, että tulevaisuudessa heitä saattaa tulla vielä lisää. Kaikille Ukrainan kansalaisille myönnetään myös oleskelulupa riippumatta työtilanteesta, tuloista tai muista tekijöistä.
Osa maahanmuuttajista hankkii Espanjan kansalaisuuden
Suurimpia Espanjasta pois muuttavia kansallisuusryhmiä olivat romanialaiset (-11 751), brittiläiset (-8381), ja kiinalaiset (-5058).
Ei ole täysin selvää, kuinka monet Iso-Britannian kansalaiset ovat hankkineet Espanjan kansalaisuuden. Nämä tapaukset rekisteröidään automaattisesti vähennykseksi omassa kansalaisryhmässään, mutta kasvuksi Espanjan väestöön.
Prosentuaalisesti eniten muualla kuin Espanjassa syntyneestä väestöstä tämän vuoden tammi-kesäkuussa kasvoi ukrainalaisten määrä (45,8 %). Seuraavana tulivat perulaiset (20,1 %) ja kolumbialaiset (19,1 %). Eniten taas vähenivät ecuadorilaiset (-2,8 %), Yhdistyneen kuningaskunnan kansalaiset (-2,7 %) ja kiinalaiset (-2,6 %), mikä saattaa osittain johtua vastahankitusta Espanjan kansalaisuudesta.
Kasvu ja väestötappiot alueittain
Espanjassa asuvien kansalaisten määrä lisääntyi vuoden 2022 tammi-kesäkuussa 9 685:llä. Luku selittyy suurilta osin maastamuuttajien paluulla sekä sillä, että ulkomailla syntyneet ovat hankkineet Espanjan kansalaisuuden ja passin.
Sen sijaan syntyvyys Espanjassa laski 71 257:llä. Vuonna 2021 syntyi vain 337 380 lasta. Syntyvyys on laskenut tasaisesti jo vuosikymmenien ajan. Se on erityisen huolestuttavaa maaseutualueilla, jossa kylät taistelevat demografisia tekijöitä, kuten väestön ikääntymistä vastaan.
Väkiluku nousi 14:llä itsehallintoalueella ja väheni vain viidellä. Niitä olivat lännessä sijaitseva Extremadura, pohjoisrannikolla sijaitseva Asturia, luoteinen Kastilia ja León sekä Ceuta ja Melilla Marokon pohjoisrannikolla. Madridin, Baleaarien ja Valencian provinssit olivat suurimpia kasvun alueita.
Ulkomaalaisten asukkaiden maastamuutto
Vuonna 2022 Espanjasta eniten poismuuttaneista kansallisryhmistä romanialaiset olivat maahan vuonna 2006–2007 tai vuonna 2018–2019 saapuneita. Marokkolaiset sekä brittiläiset olivat pääsääntöisesti vuonna 2018–2019 saapuneita. Kaikki näistä ovat todellisia maastamuuttajia, lukuun ottamatta osaa vuonna 2006–2007 saapuneista romanialaisista, sillä Espanjan kansalaisuutta voi hakea vasta kymmenen vuoden yhtäjaksoisen asumisen (residencia) jälkeen.
Ainoastaan Espanjan entisten siirtomaiden kansalaiset, portugalilaiset, vuonna 1492 maasta karkotettujen juutalaisten jälkeläiset, Francon aikana karkotetut tai ne, jotka auttoivat sisällissodassa ulkomaisten prikaatien välityksellä, voivat hakea Espanjan kansalaisuutta alle kymmenen vuoden rekisteröidyn asumisen eli residencian jälkeen. Nämä ryhmät ovat myös ainoita, joille Espanjan lain mukaan hyväksytään kaksoiskansalaisuus.
Espanjan suurimmat muuttovoittoalueet olivat Madrid, Katalonia ja Comunidad Valencia. Muuttotappiosta kärsivät eniten La Rioja, Extremadura ja Cantabria.
Lue lisää
Väkiluku kasvoi vuonna 2020 eniten Málagassa
Lähde
thinkspain.com
Kuva Flickr