Sakkoa voi rapsahtaa Costa del Solin hiekkarannoilla muun muassa uimaan menosta punaisen lipun liehuessa tai musiikin kuuntelemisesta ilman kuulokkeita. Kesän ja rantakelien koittaessa kannattaa kerrata säädökset rannoilla kielletyistä asioista.
Málagan provinssin paikkakuntien pykälissä säädetään käyttäytymistä julkisilla paikoilla, joihin uimarannatkin lukeutuvat. Diario Sur julkaisi artikkelin kymmenestä yleisestä rikkeestä. Harkinnassa on myös tupakanpolton kieltäminen rannoilla koko Andalusian alueella, mutta toistaiseksi tupruttelu on sallittua – kunhan vain muistaa viedä tumpit mennessään.
Saippuan tai shampoon käyttö suihkuissa. Uimarantojen yhteyteen rakennetut suihkut on tarkoitettu hiekan ja suolaveden pois huuhteluun. Toisinaan näkee ihmisten kaivavan laukustaan saippuat ja shampoot ja peseytyvän suihkussa kuin kotona konsanaan. Tämä on ehdottomasti kiellettyä, samoin kuin ruokakippojen pesu tiskiaineen kera. Jälkimmäisestä voidaan langettaa jopa 3.000 euron sakko.
Musiikin kuuntelu ilman kuulokkeita. ”Kaikki eivät tykkää Rosalían uusimmasta hitistä”, espanjalaislehti muistuttaa. Musiikin kuuntelu minkä tahansa kaiuttimen kautta on yleisillä rannoilla kielletty – olkoon kyseessä sitten radio tai puhelin. Musiikin ystävien on käytettävä kuulokkeita. Rannoilla ei myöskään saa soittaa mitään instrumentteja ilman kaupungin lupaa.
Pelit ja mailat. Rannat on tarkoitettu ennen kaikkea rauhaisaan ajanviettoon. Maila- ja pallopelit ovat sallittuja vain, mikäli niillä ei häiritä muita rannalla olijoita. Tästä syystä on urheillakseen etsittävä ranta, jolla on hyvin tilaa. Pelaajat eivät saa mennä kuutta metriä lähemmäksi auringonpalvojia. Surffaus on myöskin paikoin kiellettyä uimareiden lähellä.
Virtsaaminen ja ulostaminen. Vessahädän yllättäessä on parasta suunnata lähimpään rantaravintolaan. Rannalla virtsaaminen ja ulostaminen on kielletty useimpien Aurinkorannikon kaupunkien säännöissä. Málagassa rikkeestä langetettava sakko on maksimissaan 300 euroa.
Öiset juhlat ja leiriytyminen. Hiekalle yöksi majoittuminen on ehdottomasti kielletty, samoin kuin öiset juhlat rannalla – joita mitä ilmeisemmin kuitenkin harrastetaan, sillä niille on Málagassa ihan oma nimityksensäkin, ”moragas”. Tälle säännölle löytyy poikkeuksensa juhannusaatosta, sekä muista kaupungilta luvan saaneista tapahtumista. Tulen tekemisestä voi saada jopa 3.000 euron sakon, vaikka liekit roihuaisivat omassa pallogrillissä.
Roskaaminen. Roskien heittäminen muualle kuin roska-astioihin on yleisimmin rikottu sääntö. Julkisten tilojen siisteydestä huolehtiminen on kaikkien velvollisuus, eikä rantahiekalle saa lähtiessä jäädä edes auringonkukansiementen kuoria– saati tupakantumppeja. Useimmilla rannoilla rike luokitellaan lieväksi, mutta poikkeustapauksissa se voidaan määritellä vakavaksikin.
Lemmikkieläimet. Yhä usemmat paikkakunnat ovat avanneet ”koirarantoja”, joille lemmikit pääsevät mukaan nauttimaan auringosta ja merestä omistajiensa kanssa. Koirarantoja löytyy muun muassa Fuengirolasta, Benalmádenasta, Casaresista sekä Torre del Marista. Muille yleisille rannoille eivät ole tervetulleita kuin näkövammaisten opaskoirat.
Paikan varaaminen. Jotkut käyvät varaamassa aamulla varhain parhaan paikan hiekkarannalta viemällä sinne aurinkovarjonsa tai -tuolinsa. Monet kaupungit, kuten Torrox ja Benalmádena, ovat kuitenkin kieltäneet paikkojen varaamisen. Toisinaan paikallispoliisit saattavat kerätä talteen rannalle varaamaan jätetyt tavarat.
Kalastaminen. Málagan kaupunki kieltää niin rantaviivalta kalastamisen kuin sukelluskalastuksenkin uimareille pyhitettyinä kellonaikoina: 10:00–21:00. Tähän sääntöön ovat poikkeuksena luvan saaneet ”marisqueros”, joilla on lupa liemisimpukoiden keruuseen aamuviidestä puoleen päivään saakka.
Uiminen punaisen lipun aikaan. Vaarallisesta merenkäynnistä varoittavan punaisen lipun liehuessa rannalla ei veteen saa mennä. Näin halutaan tehdä rantavahtienkin työstä turvallisempaa. Tottelemattomuudesta voi seurata 300–3.000 euron sakko.
Lähde: Diariosur.es, artikkelikuva: Mia Konu