Ajankohtaista

Espanjalla diplomaattinen selkkaus Marokon kanssa

Julkaistu: 19.05.2021

Espanjan ja Marokon välille on puhjennut vakava diplomaattinen kriisi. Se sai alkunsa, kun Espanja otti huhtikuussa Logroñon sairaalaan Frente Polisarion edustajan Brahim Ghalin sen jälkeen, kun Saksa oli kieltäytynyt ottamasta vastaan vakavasti koronaan sairastuneen Saharan itsenäisyyttä tavoittelevan sotilaallisen järjestön johtajan.

Espanjan hallitus pyrki salaamaan Ghalin maassaolon, mutta huonolla menestyksellä. Polisarion johtajan hoitopaikan paljastuminen johti välien viilentymiseen Marokon kanssa. Länsi-Saharan kysymys sekä Ceutan ja Melillan espanjalaiset sillanpääasemat Afrikan puolella ovat hiertäneet maiden välisiä suhteita jo vuosikymmeniä ennestään muutenkin.

Marokon näkökulmasta etsintäkuulutetulle separatistikapinalliselle myönnetty virallinen suojelu oli Espanjalta vakava provokaatio. Maan hallinnon vastaus oli sallia viime viikonloppuna Espanjaan ja muualle Eurooppaan pyrkijöille pääsy Afrikan puolella sijaitsevan espanjalaisen Ceutan rantakaupungin rajalle. Samalla Marokko myös kutsui Espanjan suurlähettiläänsä Rabatiin konsultaatioita varten määräämättömäksi ajaksi.

Maanantain ja tiistain aikana Marokosta Ceutaan saapui Espanjan sisäministeriön mukaan yli 8.000 henkilöä, valtaosa lapsia ja nuoria. Ceutan aluehallinnon mukaan määrä on suurempi eli reilut 10.000 henkilöä.

Marokon viranomaiset eivät tehneet televisio- ja lehtiraporttien mukaan mitään estääkseen Espanjaan pyrkivien siirtymistä Ceutan ja Marokon väliselle neutralisoidulle vyöhykkeelle, josta voi siirtyä Ceutan puolelle Välimeren kautta kahlaamalla tai uimalla 200-300 metrin matkan.

Espanja joutui lähettämään tiistaina paikallisen varuskunnan sotilasyksiköitä poliisiviranomaisten tueksi pidättämään ja palauttamaan maahantunkeutujia.

Espanjan sisäministeriön mukaan keskiviikkona puoleenpäivään mennessä noin 4.800 henkilöä oli jo otettu kiinni ja palautettu takaisin Marokon puolelle. Palautuksissa ongelmana ovat kuitenkin erityisesti paperittomat alaikäiset, joita Ceutaan saapui lehtitietojen mukaan 700–800. Heitä ei voi kansainvälisten sopimusten mukaan palauttaa automaattisesti lähtömaahansa.

”Siirtolaisten päästäminen Ceutaan on Marokolta vahva viesti”, arvioi Madridin Complutensen yliopiston kansainvälisten suhteiden professori Isaías Barreñada uutistoimisto AFP:lle.

”Marokon viesti on, että ilman yhteistyötä siirtolaisten kontrollissa Espanjalla on ongelma, mistä syystä Espanjan pitää kuunnella Marokon vaatimuksia”, Barreñada kommentoi.

Teksti: Arto Ryynänen
Lähteet: ABC, AFP, Antena-3, El Mundo, artikkelikuva: Nicolas Vigier

Jaa:

Ulkosuomalaisuuden äärellä: Maailmalla asuvat suomalaiset kokoontuvat Suomi-kylään

Aurinkorannikon uusi promootiovideo on somehitti