Asuminen

Ilmastokokoukset paisuvat vuosi vuodelta

Julkaistu: 13.12.2019

YK:n ilmastokokouksessa (COP25) Madridissa puheenvuoron on käyttänyt nuori aktivisti Greta Thunberg ja sanansa ovat sanoneet myös Al Gore ja Harrison Ford.  Suomella on ollut merkittävä rooli tässä kokouksessa.

Suomi on neuvoston puheenjohtajamaana vastannut EU:n kantojen valmistelusta neuvotteluihin ja toteuttanut yhteistyössä EU komission kanssa 1300m2 kokoisen EU paviljongin Madridin Feria de Madrid messukeskukseen. Paviljongissa on mm. neljä kokoushuonetta, toimistotiloja sekä yksi suurempi kokoustila, jossa jokainen aamu alkoi EUmaiden neuvottelijoiden yhteisellä koordinaatiokokouksella.

Katariina Kovalainen (kuvassa keskellä) EU paviljongin logistiikkatiimistä kertoo, että paviljongissa on käynyt sellainen vilske, että hän ei ole itse ehtinyt käydä kokouksen oheistapahtumissa tai muissa tilaisuuksissa. Niitä siellä on riittänyt aamusta iltaan koko tapahtuman ajan 2.-13.12.

Katariinan mukaan järjestelyt ovat sujuneet hyvin, vaikka kokouspaikan vaihto Chilestä Espanjaan tapahtui lyhyellä varoitusajalla. Hän antaa koko tiimin puolesta kiitokset Suomen Madridin suurlähetystölle siitä, että he ovat antaneet hyvin tukea ja apua järjestelyissä.

Julkisuuden voima vie viestiä eteenpäin

Torstaina kuuluisa ilmastoaktivisti ruotsalainen 16 -vuotias Greta Thunberg piti isossa salissa vaikuttavan puheen, Katariina kertoo. -Olemme pohtineet, että on surullista, että 16-vuotias tyttö vie viestiä eteenpäin. Ei lasten pitäisi huolehtia tällaisista asioista, vaan heidän pitäisi olla koulussa.

Tilaisuuksissa on nähty myös mm. Al Gore ja Harrison Ford, jotka ovat käyneet vakuuttamassa ilmastonmuutoksen vaaroista. Julkisuuden henkilöt pääsevät tiedemiehiä varmemmin otsikoihin ja heidän sanomanaan viesti kuulostaa kiinnostavammalta.

Kasvava tapahtuma

Katariina on mukana ilmastokokouksessa neljättä kertaa ja sanoo tapahtuman paisuvan vuosi vuodelta. Yleistunnelma on aina ollut innostunut ja tänne tulevat ihmiset ovat oikeasti kiinnostuneita aiheesta, hän kertoo. Monet maat pitävät myös omia paviljonkejaan, joissa voi vierailla.

Tapahtuman aikana käydään neuvotteluita ja luodaan tärkeitä henkilökohtaisia suhteita, mutta tullaan myös näyttäytymään ja edustamaan. Mukana on myös kansalaisjärjestöjä omilla osastoillaan.

Näitä isoja kokouksia on kritisoitu saastuttavina, varsinkin kun niiden aiheena on päästöjen vähentäminen. Katariina kertookin, että lahjojen antamisen sijaan Suomi kompensoi sen EU puheenjohtajuuskauden aikana Suomeen saapuvien kokousvieraiden lennoista aiheutuneet päästöt.

Ympäristöministeri kehui Suomen toimintaa

Ilmastokokoukseen saapunut ympäristöministeri Krista Mikkonen ehti piipahtaa Suomen Madridin suurlähetystön Itsenäisyyspäivän vastaanotolla keskiviikkona 11.12.

Hän kehui puheessaan Suomen toimintaa puhtaamman ympäristön puolesta ja kertoi Suomen tavoitteesta olla ilmastoneutraali 2035. Sen saavuttamiseksi tarvitaan toimia kaikilla sektoreilla ja kaikilta toimijoilta, valtiolta, kunnilta, yrityksiltä ja järjestöiltä.  -Olemme kaikki yhdessä mukana ja siksi voin sanoa, että Suomessa etenemme kohti tavoitteita.

Ympäristöministeri Krista Mikkonen ja suurlähettiläs Tiina Jortikka-Laitinen

EU:n päästötavoitteet sen sijaan vaativat päivittämistä. Teemme töitä sen eteen, että saamme niitä kiristettyä ja varmistettua, että päästötavoitteet ovat linjassa Pariisin ilmastosopimuksen 1,5 asteen kanssa.

Ollako vai eikö olla

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ihmetteli avajaispuheessaan jäsenmaiden hitautta ja kunnianhimon puutetta ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Hän muistutti viime aikojen lukuisista raporteista, joissa on todistettu jäätiköiden sulamisen vauhdin kiihtymisestä, merenpintojen nousun uhasta ja fossiilisten polttoaineiden käytön kasvusta.

Vaikuttaa siltä, että kaikki eivät vielä tunnusta tosiasioita ja myönnä ilmastonmuutoksen olemassaoloa. Tämä alkuasetelma ei varmastikaan helpota päätöksentekoa.

Jaa:

Mitä rahansiirtoja Espanjan verottaja seuraa?

Amazonille oma aurinkovoimala Sevillaan