Koulukiusaaminen vaikuttaa Espanjassa satojen tuhansien lasten ja nuorten elämään. Varovaisimmissakin arvioissa joka kymmenes oppilas joutuu kiusaamisen kohteeksi. Yli 50 koulua Navarrassa ja Baskimaassa on kokeillut suomalaista KiVa Koulu -mallia kahden vuoden ajan loistavin tuloksin.
Noticias de Navarra uutisoi tammikuussa 2019 koulukiusaamisen vähentyneen Navarran baskin kielisissä kouluissa puoleen sitten suomalaisen KiVa Koulu -ohjelman käyttöönoton. Oppilaskyselyiden pohjalta kerättyjen tilastojen mukaan vuonna 2016 jopa 16,6 prosenttia oppilaista kärsi koulukiusaamisesta. KiVan ansiosta vain vuotta myöhemmin kiusaamisen kohteeksi kertoi joutuneensa 9,5 %. Vuonna 2018 luku laski edelleen 8,1 %:iin.
Navarran baskin kielisten koulujen yhdistyksen (Federación Navarra de Ikastolas) johtaja Josu Reparazin mukaan luvut näyttävät vielä paremmilta kiusaajien osalta. Vuonna 2016 aktiivisia koulukiusaajia oli tilastojen mukaan 9,5 % oppilaista. Vuonna 2018 luku oli enää 3,8 %.
Suurimmat ongelmat liittyvät kiusaajien perheiden vaikeuteen hyväksyä tilanne
Reparaz toteaa myös, että aiemmin koulukiusaamista sivusta katsoneet puuttuvat nyt tapauksiin ja puolustavat uhreja. ”Tämä on parantanut myös yhteishenkeä luokkahuoneissa.” Hän kiittää myös perheiden osallistumista ohjelmaan tapauksissa, joissa oma lapsi on osallistunut kiusaamiseen tai joutunut sen uhriksi.
Kokeilua laajennetaan yläkouluihin
KiVa Koulu -ohjelma otettiin käyttöön Baskimaassa vuonna 2016 ja seurantaa tuloksista on tehty yhteistyössä mallin kehittäneen Turun yliopiston kanssa.
Ohjelman toteutuksesta pohjoisessa Espanjassa vastaava pedagogi Irene López-Goñi korostaa haastattelussa että kiusaamisen ehkäisy on suoraan verrattavissa tapausten määrään. Irenen mukaan projektin tärkeimpiä pilareita ovat empatian vahvistaminen ja kiusattujen tuntemusten ymmärtämisen lisääminen, oppilaiden suora toiminta kiusaamistilanteissa sekä koko kouluyhteisön ja perheiden osallistuminen projektiin.
Navarralaiset kiittelevät myös suoraa yhteydenpitoa Turun yliopiston kanssa. ”Ohjelma toimii vain, jos henkilökuntaa koulutetaan ja heidän kysymyksiinsä saadaan vastauksia”, López-Goñi huomauttaa. ”Ilman sitä ei hyväkään ohjelma tuottaisi tulosta.”
Koulukiusaamisen vähentämiseen kehitetyn KiVa Koulu -mallin piiriin kuuluu Navarrassa ja Baskimaassa yhteensä 4 000 esi- ja alakoulun oppilasta. KiVa-koulun teemoja ollaan ajamassa sisään myös Aurinkorannikon yläkouluihin.
”Yläkoulujen ohjelmassa otetaan huomioon ryhmien yhtenäisyys ja vuorovaikutus, erilaiset kiusaamisen muodot – kuten verkossa tai sosiaalisessa mediassa tapahtuva häirintä tai seksuaalinen ahdistelu – sekä niiden seuraukset lyhyellä ja pitkällä aikaa, ja kiinnitetään huomiota tunteiden, myötätunnon ja vuorovaikutteisuuden merkitykseen”, López-Goñi kertoo.
Espanjankieliset koulut mukaan
Ikastola-kouluverkosto otti KiVa Koulu -ohjelman käyttöön baskin kielellä vuonna 2016 ja samalla sitä alettiin kokeilla joissain Espanjan kansainvälisissä kouluissa englannin kielellä. Seuraavana keväänä Finland University ja koulutusalan yritys Macmillan Education allekirjoittivat viisivuotisen lisenssisopimuksen KiVa Koulu -ohjelman laajemmasta levittämisestä Espanjaan espanjan kielellä. Sopimus sai nimet alleen Suomen Espanjan suurlähettiläs Roberto Tanzi-Albin virka-asunnossa järjestetyssä tilaisuudessa.
KiVa (Kiusaamisen Vastainen tai Kiusaamista Vastustava) Koulu on opetusministeriön rahoituksella Turun yliopistossa kehitetty toimenpideohjelma koulukiusaamisen ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Ohjelmaa myydään ulkomaille Finland Universityn kautta.
Lisätietoa ja videoita KiVa Koulusta espanjan kielellä löytyy verkkosivuilta www.kivaprogram.net/spain.
KiVa on tuttu juttu Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa
KiVa Koulu -ohjelmasta on saatu hyviä kokemuksia myös Fuengirolan Aurinkorannikon suomalaisessa koulussa. Kiusaamiseen on nollatoleranssi ja kynnys puuttua ongelmiin jo varhaisessa vaiheessa on matala.
Lisäksi hyvää yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä on vahvistettu koululla jo vuosien ajan kummiluokka-, Liikkuva koulu ja Kestävä Kehitys (KEKE) -ohjelmien avulla.
Lähteet: Noticiasdenavarra.com ja Finlandia.es
Kuva: Flickr