Andalusiassa pääsee tutustumaan flamencon alkujuurille ja myös tämän päivän flamencokulttuuriin, joka on monimuotoinen yhdistelmä musiikkia, tanssia, laulua unohtamatta soittimia tai vaatetusta. Unescon kulttuuriperinnöksi nimetty flamenco kerää Espanjaan ja erityisesti Andalusiaan myös flamenco-turisteja.
Flamenco on kehittynyt ja kehittyy vuosisatojen aikana ja taidelajin alkuperästä kuten nimen kehityksestä on lukuisia eri selityksiä. Yhtenäistä näille kaikille on kuitenkin se, että flamencon kehitys on muokkaantunut Andalusiaan saapuneiden eri kansallisuuksien vaikutteista. Romanit saapuivat Andalusiaan 1000 -luvun molemmin puolin ja aluetta ovat hallinneet niin foinikialaiset, kreikkalaiset, roomalaiset, arabit sekä kristityt, jotka kaikki ovat tuoneet vaikutteensa paikalliseen kulttuuriin niin myös flamencoon.
Nykypäivänä tunnetuksi taidelajiksi flamenco on kehittynyt parin viimeisen vuosisadan aikana ja kehitys on jatkuvaa. Muutamassa kymmenessä vuodessa taidemuoto on muokkaantunut ja ottanut vaikutteita kansainvälistyvästä kulttuurista. Andalusian Cadizista Rooman keisareiden hoviin kuljetetut tanssijattaret ovat muuttuneet taidemuodon lähettiläiksi ja tänä päivänä flamencoa tanssitaan niin Cadizin pienissä tanssipaikoissa kuin Japanissakin, missä flamenco on löytänyt innokkaan harrastajajoukon.
Laulu, kitara ja tanssi
Flamencomusiikin juuret ovat kansanperinteessä ja musiikillisesti laulussa kuuluvat vaikutteet hindu-, arabi-, juutalais- ja kreikkalaismusiikista samoin myös sävyjä gregoriaanisista lauluista, kastilialaisromansseista, afrikkalaissoneista sekä persialaismelodioista.
Mitään yhtä ainoaa oikeaa mallia flamencolaululle ei ole, vaan oppi on tullut perheessä perintönä ja kylän juhlissa harjoitellen. Espanjassa on erityisiä flamencosukuja, joiden taitajia on usein monessa sukupolvessa. Tänä päivänä flamencolaulajia kuullaan ja heidän laulua opetellaan myös levyiltä ja taltioiduista esityksistä. Laulu opitaan edelleen pääosin kuuntelemalla.
Opettajien vaikutus on suuri ja akatemiat muokkaavatkin oppilaidensa tyylisuuntia. Erityisesti flamencokitaran soittoa opetellaan akatemioissa ja tanssia harjoitellaan opettajien johdolla eri tanssikouluissa.
Katso tästä listaus Flamenco-tapahtumista Andalusiassa.
Unescon listalla
Flamenco listattiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 16.11.2010. Tämä päivä on nimetty myös Andalusian flamenco-päiväksi “Día del Flamenco en Andalucía”. Marraskuussa järjestetäänkin paljon flamenco tapahtumia.
Tiedot: Andalucia.org, Flamenco.fi