Tammikuun alennusmyynnit (rebajas) houkuttavat ostoksille. Ostoksilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä kaikki alennukset eivät ole loppujen lopuksi niin suuria kuin luvataan tai alennushinta onkin tavallinen hinta, vaikka onkin alennukseksi merkitty.
Kuluttajajärjestön FACUA – Consumidores en Acción kyselyn mukaan jopa 86 % vastanneista kertoi huomanneessa alennusmyynneissä epämääräisiä ja vääriä alennuksia. Twitterin välityksellä 3.-4.1.2019 järjestettyyn kyselyyn vastasi 2 387 henkilöä ja heistä neljännes (24 %) kertoi huomioineensa vääriä alennuksia lähes kaikissa liikkeissä alennusmyyntiaikana. Suurimmassa osassa liikkeistä vääriä tarjouksia oli huomioinut 26 % vastanneista ja 36 % vastanneista kertoi huomioineensa väärin merkittyjä tai harhaanjohtavia tarjouksia muutamissa liikkeissä. Ainoastaan 14 % vastanneista sanoi, ettei ollut huomannut harhaanjohtavia tai vääriä merkintöjä alennusmyynneissä ollenkaan.
Kuluttajaa ajatellen alennusmyynneistä on tullut mainonnan harmaata aluetta, jolla harhaanjohtava mainonta tai väärät lupaukset alennuksista toimivat asiakkaan houkuttimena. Ostopäätöksessä vastuu jää asiakkaalle, ja kuluttajajärjestö peräänkuuluttaakin malttia ja maalaisjärkeä ostoksille suunnatessa.
Hinnat väärin merkitty
Vähittäiskaupan lakiasetuksissa on määritelty, että alennetussa tuotteessa tulee olla merkitty alennushinnan lisäksi myös aiempi hinta (La Ley de ordenación del comercio minorista, articulo 20). Vertailuhinnaksi ei sovi mikä tahansa hinta vaan alhaisin hinta, joka tuotteella on ollut viimeisimmän 30 päivän aikana.
Alennukset väärin merkitty
Väärät alennukset ovat ikävä kyllä tätä päivää kauppojen alennusmyynneissä. Nämä ”haamualennukset” voivat olla tosiasiassa tuotteen normaalihinta, mutta tuotteelle on keksitty korkeampi vähittäismyyntihinta, josta alennus on laskettu. Jotkut liikkeet tai ketjut tuovat myös alennuskaudelle täysin uusia tuotteita ja myyvät niitä ale-tuotteina, mutta todellisuudessa niiden myyntiaika on pelkästään alekausi.
Yleistä on myös että korkeat alennusprosentit lasketaan tuotteen korkeimmasta hinnasta eikä hinnasta, joka tuotteella on ollut viimeisen kuukauden aikana.
Alennusmyyntien aikana kannattaa siis tutkailla hieman halutun tuotteen aiempia hintoja. Esimerkiksi marraskuisen Black Friday -alennuskampanjan aikana Worten myi Huawei Y7 2018 -mallista älypuhelinta 159 eurolla ilmoittaen aiemman hinnan olleen 179 euroa. Kuitenkin puhelin oli myynnissä lokakuun 23. päivänä samassa liikkeessä hintaan 139,67 euroa. Kuluttajajärjestöillä on paljon pieniä ja suuria esimerkkejä alennusmyyntien haamuhinnoista.
Paras ohje alennusostoksille suunnatessa onkin ostaa maltilla ja muistaa, että jos tuli tehtyä virheostos, on ale-tuotteella samat palautusoikeudet kuin normaalihintaisella tuotteella.
Ja aina tulee uusi alennusmyynti. Tammikuussa alkanut alekausi jatkuu maaliskuulle asti, kesä-alet ovat heinä- ja elokuussa. Tämän lisäksi tulevat Black Friday, Cyber Monday sekä erikoisviikot ja liikkeiden omat tapahtumat. Asiantuntijat muistuttavat myös, että suurin osa tuotteista on alennuksessa vuoden aikana noin 5 – 6 kuukauden verran.
Tiedot: El Pais, La Vanguaria
Kuva: Pixabay