Henkilöt

Espanjalaiset Suomessa – Suomi on mahdollisuuksien maa hyvin koulutetuille espanjalaisnuorille

Julkaistu: 10.01.2025

Tapasimme kaksi Suomessa asuvaa, yliopistokoulutettua espanjalaista, joille Suomi on tarjonnut Espanjaa parempia mahdollisuuksia työelämässä alkuun pääsemiseen ja uralla etenemiseen. Marta Lledó Cuevas Alicantesta ja David Sánchez Gran Canarialta arvostavat suomalaista työelämää ja pitävät Suomessa erityisesti rauhallisuudesta.

Marta Lledó Cuevas

Alicanten seudulta kotoisin oleva 29-vuotias Marta Lledó Cuevas on asunut Suomessa kuusi vuotta. Hän on kotiutunut Suomeen niin hyvin, ettei enää usko palaavansa Espanjaan. Helsingin kautta Ouluun päätynyt nuori nainen osaa hiihtää, uida avannossa ja syödä mämmiä. Suomen kielikin sujuu jo kohtalaisesti.

Marta Lledó Cuevas viihtyy Suomen luonnossa.

Nuori työnhakija

Kun kansainvälistä kauppaa opiskellut Marta Lledo Cuevas valmistui yliopistosta vuonna 2018, Espanjassa vallitsi korkea nuorisotyöttömyys. Tyypilliseen espanjalaiseen tapaan 23-vuotias nuori nainen asui vielä kotonaan vanhempiensa ja pikkuveljensä kanssa. Crevillenten kylä oli ollut Martan koti koko hänen siihenastisen elämänsä ajan.

Monien muiden nuorten tavoin Marta haki töitä tuloksetta. Suomessa asuneelta tuttavalta hän sai idean lähteä kokeilemaan löytäisikö Helsingistä töitä.

Suomessa oli tarkoitus viipyä vain jonkun aikaa, mutta toisin kävi.

Muutto Helsinkiin

Hyvää englantia puhuva Marta muutti Helsinkiin tekemään pätkätöitä matkailu- ja ravintola-alalla. Hän aikoi viipyä Suomessa muutaman kuukauden. Töiden saaminen oli vaikeaa, koska työpaikoista, joissa ei vaadittu suomen kielen taitoa oli kova kilpailu.

Marta huomasi kuitenkin viihtyvänsä Suomessa hyvin, ja teki niitä töitä, joita onnistui saamaan. Hän opiskeli suomea ja haki jatkuvasti koulutustaan vastaavia työpaikkoja. Koska yliopistokoulutusta vastaavan työpaikan saaminen osoittautui vaikeaksi, hän laajensi hakua Helsingin ulkopuolelle.

Pohjoisen rauha ja lumiset maisemat ovat Martan mieleen.

Unelmien työpaikka Oulussa

–Oli elämäni onnellisin päivä, kun sain kuulla, että pääsen logistiikka-asiantuntijaksi Ouralle. Työhakemusta lähettäessäni en tiennyt miten kaukana Helsingistä Oulu on. Sain aloittaa työni Ouralla etätyönä, mutta vähitellen aloin matkustaa Helsingin ja Oulun väliä kertoo Marta. Yllättäen pohjoissuomalainen elämänmeno viehätti espanjalaista, ja muutaman kuukauden jälkeen hän muutti Ouluun.

–Viihdyn työssäni Ouralla todella hyvin. Työelämä Suomessa on monella tavalla parempaa kuin työelämä Espanjassa. Täällä on paremmat palkat, mukavammat työajat ja työntekijän asema on parempi. Suomessa on hyvä tasapaino työelämän ja vapaa-ajan välillä sanoo Marta.

–Tällä hetkellä asumme avopuolisoni Villen työn takia Raumalla ja teen etätöitä. Suunnittelemme muuttoa Villen kotiseudulle Rovaniemelle, kertoo Marta, joka pitää lumesta, talvesta ja Lapista. Talven pimeyden hän kokee välillä raskaana.

–Vaikeinta Suomessa on kuitenkin kieli. Kuuden vuoden opettelun jälkeen pärjään jotenkin, mutta kieli on todella vaikeaa. Opiskelen edelleen joka päivä ainakin vähän.

Marta ja Ville hiihtämässä.

Suomessa on rauhallista ja turvallista

–Nautin elämästäni Suomessa. Suomessa rakastan kaikkein eniten rauhallisuutta. Espanjassa elämänrytmi on nopeaa, stressiä ja kiirettä on jatkuvasti. Arvostan myös Suomen turvallisuutta. Täällä voi liikkua yksin illalla myöhään ilman että tarvitsee pelätä.

–Vanhempani käyvät Suomessa vuosittain ja ovat iloisia nähdessään, että olen onnellinen täällä. Erityisesti äitini kuitenkin ikävöi minua kovasti, ja hänen on hiukan vaikeaa hyväksyä, että asun Suomessa pysyvästi.

Vanhemmat vierailevat vuosittain. Kuvassa Marta äidin kanssa.

Ruokakulttuureista ja luonne-eroista

Marta on sopeutunut Suomeen erinomaisesti ruokakulttuuria myöten.

–Kotiseudulleni tyypillisintä ruokaa en pysty täällä laittamaan, koska se sisältää tyypillisesti sellaisia mereneläviä, joita täältä ei saa. Minua se ei kuitenkaan haittaa, koska pidän suomalaisesta ruuasta. Rakastan lohta ja poroa. Syön myös ruokia, jotka eivät näytä hyvältä, kuten mämmiä ja maksalaatikkoa, nauraa Marta.

–Suurimmat erot suomalaisten ja espanjalaisten välillä ovat avoimuudessa ja suoruudessa. Siinä missä espanjalainen on avoin ja välitön, suomalaiset lämpenevät hitaasti. Sitten kun suomalaisiin tutustuu, huomaa, että he ovat hyviä ja luotettavia ihmisiä, kertoo Marta.

–Suomalaiset ovat myös hyvin suorapuheisia, kun taas espanjalaiset kiertelevät ja välttävät liian suoraa puhetta. Olen oppinut arvostamaan suomalaista suoruutta ja rehellisyyttä. Kun suomalainen sanoo jotain, hän tarkoittaa sitä, tietää Marta ja hymyilee.

Marta ystävineen uimassa Oulu-joessa.

Jose David Sánchez Hidalgo

Gran Canarialta kotoisin oleva 40-vuotias David Sánchez on asunut Suomessa jo 18 vuotta. Davidin perheeseen kuuluvat suomalaisvirolainen vaimo Kaisa, ja kaksi lasta, Viljo 14 vuotta ja Inna 11 vuotta. Davidin mielestä parasta Suomessa ovat rauhallisuus ja mahdollisuudet hyvään työelämään. Mäntsälässä asuva mies kaipaa kotisaareltaan eniten rantoja ja merta.

David, Kaisa ja lapset lomamatkalla Gardajärvellä.

Nuoruus meren äärellä

Lapsuus ja nuoruusvuosinaan David Sánchez asui Las Palmasin La Isletalla ja Tamarceitessa. Nuoren miehen elämään kuului opiskelun lisäksi ajan viettäminen rannalla ja kuntosalilla. Kaveriporukalla uitiin, harrastettiin bodyboardingia ja käytiin 70 km päässä Puerto Ricossa bilettämässä. Opiskelun ohella David auttoi isäänsä tämän työssä lehdenjakajana. Arki oli kaikin puolin tavallista kanarialaisen nuoren elämää.

Haaveissa ura ulkomailla

Tietotekniikkaa opiskeleva David kiinnostui yliopistoaikanaan saaren ulkopuolisista työmahdollisuuksista. Hän päätti hakeutua Erasmus-vaihto-opiskelijaksi, ja kohteeksi valikoitui Suomi. Koska nuori mies ei tuntenut Suomesta vielä ketään, hän halusi tutustua suomalaisiin.

Kaisaan tutustuminen

Vuonna 2005 David tapasi sosiaalisessa mediassa suomalaisen, Mallorcalla asuvan Kaisan. Kolmen kuukauden tiiviin yhteydenpidon jälkeen Kaisa lähti Mallorcalta Kanarialle tapaamaan Davidia. Tutustuminen johti seurusteluun, ja opiskelijavaihtoon lähteminen siirtyi. Nuoret kulkivat Gran Canarian ja Mallorcan väliä tavatakseen toisiaan.

Pari vuotta myöhemmin Erasmus-vaihto toi Davidin Tammisaareen. Kaisakin oli jo palannut Mallorcalta Suomeen, joten nuoren parin yhteydenpito helpottui. Vaihto-ohjelman jälkeen David lähti Kanarialle jatkamaan opintojaan, mutta palasi Suomeen heti valmistuttuaan yliopistosta. Pariskunta asettui asumaan Mäntsälään, jossa he ovat asuneet jo 15 vuotta.

Omakotitalo Mäntsälässä on Davidin Sánchezin koti.

Ura alkoi maalaustöissä

Työ tuttavan maalausfirmassa auttoi suomen kieltä taitamattoman Davidin työelämän alkuun. Työpaikan myötä hän sai suomalaisen henkilötunnuksen, ja pääsi siten asioimaan työvoimatoimistossa. Työvoimatoimiston kautta löytyi kurssi ja vasta valmistuneelle IT-insinöörille sopiva työharjoittelupaikka start up -yrityksessä.

Vuonna 2010 David pääsi aloittamaan koulutustaan vastaavan työn Roviolla, sen jälkeen vuorossa oli Next Games ja Netflix Finland, jossa hän työskentelee edelleen.

Englanninkielisessä yrityksessä oli helpompi päästä työelämän alkuun.

Suomessa työelämä on vapaampaa

–IT-alalla on Suomessa paljon enemmän työ- ja uramahdollisuuksia kuin Kanariansaarilla. Täällä on myös aivan erilainen työkulttuuri. Koska tulin jo Suomeen 23-vuotiaana, omat kokemukseni työelämästä Kanarialla ovat melko vähäisiä. Olen kuitenkin tullut ystävieni kautta ymmärtämään, että eroja on paljon, sanoo David.

–Suomessa työntekijään luotetaan enemmän, ja työtä voi tehdä itsenäisemmin ja vapaammin. Kaverini Kanarialla istuvat toimistossaan siten, että johtaja näkee työntekijöiden tietokoneiden näytöt ja valvoo, ettei koneella tehdä muuta kuin työtä. Itse teen vastaavaa työtä mukavasti kotoa käsin. Suomessa johtajilla on enemmän substanssiosaamista, ja he kykenevät siksi auttamaan työntekijöitään etenemään urallaan, kertoo David.

–Pelifirman työkulttuuri on niin rentoa, että koin sen alkuun yllättävänä ja hämmentävänä. Esimerkiksi perjantaisin johtaja saattoi ilmoittaa, että on aika juoda olutta, muistelee David.

Parasta on rauhallisuus

–Pidän Suomessa erityisesti rauhallisuudesta. Teen paljon etätöitä, mutta käyn säännöllisesti työpaikallani Helsingissä. Sieltä on aina kiva palata rauhalliseen Mäntsälään, kertoo David, jolta suomen kieli sujuu nykyisin hyvin.

David viihtyy Suomen luonnon rauhassa ja nauttii mökkeilystä.

–En ole oppinut ulkoilemaan joka säällä kuten suomalaiset. Harmaus ja sateisuus ovat ikäviä, mutta talvi pakkasineen ei haittaa minua. Viihdyn metsässä ja mökillä. En osaa hiihtää kovin hyvin, mutta tykkään lumilautailla ja olen opetellut luistelemaan. Olen aina ollut ”yöeläjä”, joten en kärsi Suomen pimeästä talvesta. Kotona Kanarialla nautin ulkona liikkumisesta pimeässä, koska silloin voi ihailla tähtitaivasta, kertoo David.

Lumileikkejä omalla pihalla.

Messilässä lumilautailemassa.

Yhteys Gran Canarialle on säilynyt vahvana

Espanjalaisena David on monia suomalaisia sosiaalisempi. Hänellä on sekä suomalaisia, espanjalaisia ja muita ulkomaalaisia ystäviä. Joka syksy David tekee tärkeän matkan Gran Canarialle. Hän majoittuu vanhempiensa luokse, mutta viettää paljon aikaa kavereidensa seurassa. Toinen vuosittainen reissu tehdään koko perheen voimin, ja silloin keskitytään yhdessäoloon isovanhempien kanssa.

Davidin äiti Marta matkustaa säännöllisesti Suomeen poikansa luo. Marta-mummo on odotettu vieras perheessä, jossa myös äiti ja lapset puhuvat suomen lisäksi espanjaa. Mukanaan Marta tuo aina matkalaukullisen ruokaa. Kaisa, David, Viljo ja Inna saavat näin nauttia mummon seurasta ja Kanarian herkuista viikkojen ajan.

Lue lisää:
Unelmat todeksi – muutto Espanjaan
Suomalaisia töissä Espanjassa: Mika Osmo – helsinkiläisestä ravintoloitsijasta viinitukkuriksi Torreviejaan
Jukka Järvensivu – eläkeläislentäjän päivät Torreviejassa ovat touhua täynnä
Kirjailija Juha Vuorisen elämä Espanjassa oli onnellista arkea
Paratiisin tutut kasvot – Riitta Havukainen näytteli pääosaa suomalais-espanjalaisessa rikossarjassa

Kuvat Martan ja Davidin kotialbumit
Teksti Anne-Mari Lu
anne-mari@espanja.com
toimitus@espanja.com

Olen kahden kodin väliä kulkeva freelancer -kirjoittaja ja sekatyöläinen. Gran Canarian kotini sijaitsee saaren etelärannikolla Arguineguínissa, joka on aito, vanha kalastajakylä. Parvekkeeltani näen meren ja vuoret.
Matkoillani kävelen, etsin kauniita maisemia ja valokuvaan.  Erityisen mieleistä minulle on vuoristossa vaeltelu yksin tai yhdessä. Seuraan auringonnousuja ja -laskuja aina kun on mahdollista.
Mieluiten kirjoitan luontoaiheista ja teen henkilöhaastatteluja. Ihmisten kohtaaminen matkoillani on antoisaa ja avartavaa. Espanjan kielen opiskeleminen on osoittautunut todella hyödylliseksi myös tältä kannalta.
Anne-Marille voi lähettää juttuvinkkejä, toiveita ja palautetta osoitteeseen
anne-mari@espanja.com.

Jaa:

Mikä on Espanjan kiinteistövero (IBI) ja miten se lasketaan?