Maailmalla leviävästä koronaviruksesta liikkuu mitä erikoisimpia tarinoita. Saako sen ilmasta tai koirasta? Onko oireena aina yskä? Tässä sarjassa kerromme tiivistetysti mistä on kysymys. Tässä osassa selvitetään, että miten virus leviää ja miten estät tartunnan.
Mikä tämä koronavirus on?
Koronavirus on saanut nimensä sen kruunumaisen piikikkään ulkonäkönsä takia. Koronavirus Covid-19 (SARS-Cov-2) todettiin ihmisessä ensimmäisen kerran joulukuussa 2019 Wuhanin kaupungissa Kiinassa. Eri koronaviruksia, jotka tarttuvat yleensä vain eläimiin, on tunnettu useita viime vuosikymmeninä ja ne ovat aiheuttaneet ihmisille erilaisia tauteja, lievempiä tai vakavampia. Tunnetuimmat niistä ovat 2003 SARS-virus (2003) ja MERS (2012).
Uusi virus ihmiskunnalle
Covid-19-koronavirukseen kenelläkään meistä ei ole minkäänlaista immuniteettia, toisin kuin on kausi-influenssan suhteen. Covid-19 on myös osoittautunut erittäin tarttuvaksi. Näistä syistä pandemia etenee nopeasti, mikäli ihmisten välisiä kontakteja ei voida vähentää minimiinsä.
Joka tapauksessa tiedeyhteisön tiedot koronaviruksista ja etenkin sen uudesta versiosta ovat edelleenkin vajavaisia, mistä syystä koronaviruksen etenemistä kukaan ei voi aukottomasti ennustaa oikein. Tiedetään kuitenkin, että leviämisen hillitseminen on mahdollista, siksi kaikkien kansalaisten on osallistuttava koronan vastaisiin ’talkoisiin’.
Kuinka virus voi tarttua ja levitä?
Koronavirus tarttuu flunssaviruksen tapaan pisaratartuntana kantajan yskiessä lähietäisyydellä tai koskettaessa pintoja, joissa on virustartunta. Sen jälkeen viruksen täytyy vielä siirtyä kosketuksen kautta limakalvoille.
Juuri tästä syystä käsihygieniasta huolehtiminen on erittäin tärkeä varotoimenpide. Käsiä täytyy pestä molemmin puolin saippuan kanssa vähintään 20 sekunnin ajan, jotta mahdolliset pöpöt liukenevat viemäriin. Tässä auttaa vaikka ”Paljon onnea vaan ”-laulun laulaminen. Muista pestä kädet ranteita myöten.
Kasvojen aluetta ei saa missään tapauksessa koskea, ellei käsiä todellakin ole desinfioitu täydellisesti. Alkoholipohjainen käsidesi on suotavaa aina silloin, kun ei ole mahdollisuutta käsien pesuun, tai vielä saippuapesun jälkeen, jos on kosketellut tavaroita ja pintoja, joissa mahdollisesti voi olla viruksia.
Käsidesiä käytetään helposti väärin ja silloin se antaa valheellisen turvallisuuden tunteen. Se ei korvaa käsien pesua eikä ole yhtä toimiva. Käsidesiä käytettäessä se pitää huolellisesti levittää joka puolelle.
Käytettiinpä käsineitä tai ei, kädet kannattaa pestä usein. Vaikka virus olisi niihin tarttunutkin, käsien pesemisellä tai desinfioimisella voidaan estää viruksen pääseminen limakalvoille ja siitä keuhkoihin, joissa Covid-19 viihtyy ja on vaarallisimmillaan. Koronaviruksen kiinnityslujuus on normaalia virusta suurempi.
Seuraava OSA 2 kertoo pintojen ja vaatteiden puhdistuksesta.
Lähteet WHO, SAS (Servicio Andaluz de Salud), Manual Merck