AjankohtaistaUusimmat

Espanjan kuiva kesä on paljastanut vedenalaisia yllätyksiä

Julkaistu: 25.09.2022

Kesän aiheuttama kuivuus on tuonut mukanaan uuden ilmiön nimeltään kuivuusturismi. Kuivuneiden järvien alta on paljastunut Espanjassa monenmoisia yllätyksiä, joita matkailijat käyvät ihailemassa.

Koko Espanjan kesä on ollut ankara ja kuuma, joka on johtanut alueen järvien ja tekojärvien kuivumiseen. Vettä on haihtunut keskimäärin 39 %. Osa vesialueista on menettänyt kaiken veden. Tämän seurauksena esimerkiksi Kataloniassa Barcelonan provinssissa sijaitseva Vilanova de Saun kaupunki on kokenut kesän aikana ennen näkemättömän turistiryntäyksen, kun yksi sen kirkoista Sant Romà ilmestyi veden alta.

Sant Romàn kirkko on rakennettu vuonna 1061 ja se on tavallisesti veden peitossa. Kun järvi on täynnä vettä, kirkko on 23 metriä vedenpinnan alapuolella. Sant Romá onkin maailman syvimmällä sijaitseva kirkko. 

Vuonna 1962 Ter-jokeen rakennettiin pato, jolloin Guilleries-Savassona-luonnonsuojelualueelle tulvi vettä, ja Saun suo täyttyi vedellä. Nyt järvessä on vain 38 % vedestä jäljellä, ja koko kirkko on ilmaantunut ensimmäistä kertaa näkyville. Aiempina kuivina kesinä kirkosta on tullut esille ainoastaan kellotorni.

Kiinnostusta herättävä ilmiö

Tuhannet ihmiset ympäri Espanjaa ovat matkustaneet paikan päälle nähdäkseen kirkon. Vilanova de Saun kaupunginhallitus kutsuu tilannetta Instagram-ilmiöksi siellä levinneiden kuvien vuoksi, ja tapahtuma on myös synnyttänyt uuden turistilajityypin, jota kutsutaan kuivuusturismiksi.

Kävijöiden määrä on ollut niin suuri, että vierailijoiden on täytynyt varata kesällä parkkipaikka 90 paikan pysäköintialueelta nähdäkseen kirkon. Vapaaehtoiset pelastustyöntekijät, maaseutupoliisi eli Agencia Rural ja Katalonian Mossos d’Esquarda -joukot ovat valvoneet turistiryntäystä ja varmistaneet, että aluetta ei sotketa eikä kukaan yritä päästä paikalle ilman ennakkovarausta.

Tavallisesti kuivan kauden aikaan Sant Roman kirkosta näkyy vain torni. Tänä ennätyksellisen kuivana kesänä koko kirkko on paljastunut. Kuva Wikimedia
Lieveilmiöt ovat saaneet osakseen kritiikkiä

Vilanova de Saun pormestari, Joan Riera, ei suhtaudu kuivuusturismiin kovin myönteisesti. Hänen mukaansa turistien määrän kasvua ei tulisi juhlia, koska se on seurausta luonnonkatastrofista, joka vaikuttaa alueeseen negatiivisesti.

Kaupungin asukkaiden liikkuminen on vaikeutunut autoruuhkien takia. Autossa on joutunut jonottamaan jopa tunteja. Ihmiset tulevat kaupunkiin vain ottaakseen nopean selfien kirkon edessä, käyttäytyvät ajattelemattomasti ja jättävät jälkeensä roskia siivottavaksi.

Kuivuus on paljastanut arkeologisia aarteita

Kuivuneiden vesialueiden alta on paljastunut muitakin kiinnostavia kohteita. Exrtremadurassa näkyviin ovat tulleet Guadalperalin dolmenit, joita kutsutaan myös Espanjan Stonehengeksi. Kivimuodostelma on rakennettu 5 000 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

Arkeologit löysivät kivipiirin vuonna 1926, mutta se peittyi vedellä vuonna 1963, kun tekojärvi rakennettiin.

Galiciassa Limia-joen varrella paljastuivat puolestaan roomalaiset rauniot. Ne ovat olleet aikanaan roomalaisten legioonalaisten parakkeja.

Dolmenit ovat tuhansia vuosia vanhoja.

Lue lisää aiheesta:
Vesipula Espanjassa – näin voit itse säästää vettä

Lähde
theguardian.com
spainenglish.com

Jaa:

Espanjasta hankitun loma-asunnon vuokraus – kumpi maa verottaa vuokratulot?

Löytöeläimet kaipaavat vapaaehtoisia