Fuengirolassa asuvan yhdeksäsluokkalaisen Mandi Fagerströmin koulunkäynti sujuu nyt netissä äidin ja ystävien avustuksella. Välitunnilla on mukava kouluttaa Oreo -koiraa terassilla. Koulun rehtori kertoo, että opiskelun järjestäminen etänä tapahtui nopeasti.
Aurinkorannikon suomalainen koulu sulki ovensa 16.3, koska Espanjassa astui voimaan ulkonaliikkumiskielto. Oppilaat tekevät tehtävät kotona opettajien netissä antamien päivittäisten ohjeiden mukaisesti.
Mandi Fagerström kertoo tehneensä tunnollisesti tehtävät ja jos ongelmia on syntynyt, niin apua löytyy. -Meillä on luokkakavereiden kanssa netissä ryhmä, ja äiti ja sisko ovat auttaneet myös. Tarvittaessa on myös valjastettu apuun tuttavat, joilta löytyy kyseisen oppiaineen osaamista. Matematiikassa on auttanut tuttu arkkitehti ja maantiedossa paljon matkustanut ystävä. -Kokeita meillä ei tänä aikana ole luvassa, kertoo Mandi.
Käytännön oppeja
Kotitaloustunteja on hyvä soveltaa päivittäisissä askareissa, toteaa Mandin äiti Rea Fageström. Olen innokas leipuri muutenkin, sanoo Mandi, mutta nyt olen myös pessyt pyykkiä, tiskannut ja laittanut ruokaa. Rea sanoo itsekin oppineensa tässä Mandia auttaessa ja erityisesti hän odottaa espanjan tunteja. -Opiskelen sitä itsekin, naurahtaa Rea.
Oreo -koira pitää seuraa ja tarjoaa mielekästä tekemistä tauoille. Hevostyttö Mandi on opettanut Oreolle jo lukuisia temppuja, muun muassa espanjalaista hevosen paso español -käyntiä. Onneksi asunnossa on aurinkoinen iso terassi, missä voi ”ulkoilla”, sillä ulos saa mennä vain välttämättömille asioille ja lyhyille koiralenkeille.
Videolla Mandi kertoo miltä tuntuu etäopiskelu ja miten se on sujunut.
Nopeasti siirryimme etäyhteyksiä hyödyntävään opetukseen
Tämä siirtyminen etäyhteyksiä hyödyntävään opetukseen tapahtui todella nopeasti, kertaa Aurinkorannikon suomalaisen koulun rehtori Maarit Paaso. -Aikamoisella aikajanalla olemme eläneet. Torstai-iltana 12.3. myöhään tuli virallinen tieto Andalusian aluehallinnolta, että koulut tullaan sulkemaan maanantaista 16.3. alkaen. Lauantai-iltana sitten varmistuikin, että ulkonaliikkumisen rajoitukset astuvat voimaan välittömästi.
Tämä kaikki on vaikuttanut siihen, kuinka pääsimme aloittamaan etäyhteyksiä hyödyntävän opetuksen. Nyt toinen viikko on loppusuoralla, ja koko ajan ovat opetus, tehtävänannot ja yhteydenpito oppilaiden, opiskelijoiden ja opettajien välillä kehittyneet, ja tulee koko ajan kehittymään.
Espanjan nettiyhteydet haasteena
Haasteena täällä Espanjassa on, että kaikilla ei ole sellaista nettiyhteyttä, joka mahdollistaisi perheessä kaikkien olemisen samanaikaisesti netissä. Eikä perheessä välttämättä päätelaitetta riitä jokaiselle erikseen.
Sopeutumista tarvitaan kaikilta
Tämä tilanne on vaatinut niin oppilailta, opiskelijoilta, kotiväeltä kuin opettajiltakin paljon, miettii rehtori. -Uskon, että kaikki ymmärtävät tilanteen haasteellisuuden ja hyvällä vuorovaikutuksella päästään eteenpäin.
Työmäärä, yhteydenpitotavat, luokkakohtaiset palaverit netissä ja opettajan ja yksittäisen oppilaan keskinäiset yhteydenpidot alkavat pikkuhiljaa vakiintua. Erityisopettajat ja koulunkäynninohjaajat sekä koulutyön tukihenkilöt ovat vahvasti mukana ja pystymme varmistamaan, että kaikki oppilaat ja opiskelijat ovat kiinni opinnoissa. Herkästi otamme yhteyttä, jos näyttää siltä, että opinnot eivät etene ja tehtäviä jää tekemättä.
Perheissä tilanne on varmasti haastava, kun nyt ei tiukkaa lukujärjestystä ole, eikä aamulla kouluun konkreettisesti lähdetä. Päivän rytmin hakeminen on varmasti vienyt aikansa. Maarit Paaso kertoo, että on tullut palautetta, että tehtäviä on liikaa, mutta myös palautetta, että niitä on liian vähän. Sen mukaan opettajat muuttavat ohjeistuksiaan ja auttavat yksittäistä oppilasta hänen taitotasonsa mukaisesti.
Koululta toivotetaan voimia, kärsivällisyyttä ja positiivista mieltä kaikille.
Artikkelia päivitetty koulun kommenteilla 27.3 klo 15
Artikkelin kuva: Rea Fagerström