Alue-esittelytEläminen ja lomailuUusimmat

Sevillan kadut johdattavat aitoon tunnelmaan

Julkaistu: 02.12.2021

Sevillan keskustan kapeat kadut pienine putiikkeineen kutsuvat kävelemään päämäärättömästi ja imeytymään tunnelmaan. Kaupat, kahvilat ja pienet ravintolat avoimine ovineen houkuttelevat astumaan sisään.

Andalusian pääkaupunki Sevilla onkin mainio lomakohde niille, jotka etsivät rannan sijasta historiallisia kaupunkimaisemia sekä runsaasti nähtävää ja koettavaa. Sevilla sopii myös talven retkikohteeksi, kunhan vain muistaa ottaa lämmintä vaatetusta mukaan.

Sevillassa on aina meneillään jotain ja kaupungissa voi nauttia esimerkiksi perinteisistä flamenco-tanssi esityksistä, oopperasta, taiteesta, korkeatasoisesta gastronomiasta sekä urheilusta kuten maratooneista ja jalkapallosta. Sevilla on myös hyvä kohde polkupyöräilijöille, sillä kaupunkiin on tehty kilometreittäin pyöräilyreittejä ja kaduilta löytyy myös ympäri vuorokauden vapaasti vuokrattavia Sevici-polkupyöriä.

Hiukopalasta ei ole pulaa

Nälkä Sevillassa ei pääse yllättämään. Tapasta on tarjolla pienessä baarissa, joita löytyy useampi aina samalta kadulta.

Tapasbaarissa pääset paikalliseen tunnelmaan.

Lounasmenun tarjoavia ravintoloita saikin sitten hakea. Tranvia de Mulas -ravintolasta sellainen löytyi ja 11 eurolla eteen kannettiin juoman lisäksi maukkaat kolme ruokalajia. Ravintolan tarjoilija Ignácio kertookin, että sevillalaisille maistuvat tapakset paremmin.

Viikonloppuna iltaisin syödään kunnolla pitkän kaavan mukaan. Hän kertoi itsekin lähteneensä ystävänsä kanssa edellisenä viikonloppuna ravintolaan, pöytävaraus oli klo 22.30. Suomalaiseen ruokailuaikaan tottuneelle tapaksia on tarjolla aina puolenpäivän jälkeen iltamyöhään ja ruoka-annoksia illalliseksi kaipaava löytää niitä klo 21 jälkeen.

Vaikka Sevilla ei sijaitsekaan meren rannalla, sieltä voi silti löytää maan mainioimpia mereneläviä, tosin Cadizista ja Huelvasta toimitettuina. Sevillan erikoisuus ovat freidurías-paikat, joista saa herkullisia friteerattuja kalapaloja paperikipossa tarjoiltuna. Myös muut merenelävät ovat kokeilun arvoisia.

Juomaksi Ignácio kehottaa kokeilemaan paikallisia väkeviä sherrytyyppisiä manzanilla ja jerez -viinejä.

Ignácio kertoo, että kolmella eurolla saa jo suhteellisen laadukasta viiniä lasillisen. Alle kahden euron tarjoukset kannattaa jättää omaan arvoonsa. Näissä juomissa hinta kertoo laadusta.

Puistoissa on hyvä hengähtää

Parque de Maria Luisa sijaitsee Plaza de Españan ympärillä ja ulottuu aina Guadalquivir-joelle asti. Sitä on kuvattu yhdeksi maailman kauneimmista puistoista, ja se on yksi suosituimmista ulkoilualueista Sevillassa. Puistossa on suihkulähteiden, kasvien ja vihermaisemien lisäksi nähtävillä useita taiteellisia yksityiskohtia ja arkkitehtuurisia tyylejä.

Aurinkoisena päivänä Alameda de Hercules puiston penkit täyttyvät nopeasti.

Alameda de Hercules puisto keskustassa on paikallisten suosiossa. Siellä on kätevä tavata tuttuja, lukea päivänlehdet tai pysähtyä kahvikupposelle.

Majapaikka lähikylästä

Sevillan ympärillä on mukavia pieniä kaupunkeja, joissa voi kätevästi yöpyä. Esimerkiksi Sanlúcar la Mayor parinkymmenen kilometrin päässä toimii mainiona tukikohtana. Junat vievät 40 minuutissa monta kertaa tunnissa Sevillan keskustaan ja meno-paluu lippu maksaa runsaat 5 euroa.

Sanlúcar la Mayorin rauhaa sunnuntaiaamun koittaessa.

Auton voi jättää tänne ilmaiseksi parkkiin päiväksi ja paikallisten viinien maistelukin päivän aikana onnistuu näin hyvillä mielin. Sevillan aistit täyttäneen kierroksen jälkeen on mukava palata rauhalliseen ympäristöön ja nauttia hyvistä yöunista.

Älä suotta palele

Talvisaikaan mukaan kannattaa ottaa kunnon talvitakki, hansikkaat ja lämmin huivi. Sisämaan kaupungissa voi varsinkin tuulisena päivänä olla hyytävän ilma. Myös Sevillasta löytyy tätä nykyä second hand- ja vintageliikkeitä, joissa kannattaa reippaasti käydä täydentämässä vaatevarastoa, jos tuli lähdettyä liian optimistisesti liikkeelle.

Majapaikkaa varaaville vinkkinä, että jonkin sortin lämmityslaite talvisaikaan tekee nukkumisesta huomattavasti miellyttävämpää.

Käytännön vinkeillä sujuva retki

Laajalle levinneen kaupungin sisällä kulkee helposti paikallisella bussilla. Matka keskustan tuntumassa marraskuussa 2021 maksoi 1.40 € ja sen voi maksaa käteisellä. Kuskin ei kuitenkaan tarvitse hyväksyä maksuksi isompaa kuin 5 € seteli. Mukana kannattaakin pitää kolikoita pieniä ostoksia varten ja muutenkin käteistä, sillä suomalainen pankkikortti ei nimittäin toiminut maksuvälineenä useassakaan paikassa.

Flamenco ja sen tunnusomaiset pilkut ovat löytäneet tiensä monenlaisiin matkamuistoihin.

Bussilla Málagasta pääsee Sevillaan noin kolmessa tunnissa, itse ajaen sekä junalla kahdessa tunnissa. Sevillassa on myös lentokenttä, jolle ei toistaiseksi kulje suoria lentoja Suomesta, vaan vaihto tulee tehdä Madridissa tai Barcelonassa.

Top 10 nähtävyydet

Sevillan Sienet eli Setas de Sevilla vanhan kaupungin keskellä johdattaa sinut historian kautta nykyaikaan.

Sevillan sienten alla voi pysähtyä pohtimaan seuraavaa kohdetta.

Vuonna 1832 rakennetun Sevillan ensimmäisen kauppahallin Mercado de la Encarnación tilalle 2011 rakennettu moderni ja 5-kerroksinen rakennelma on hyvä paikka luoda pohja tämän päivän Sevillalle: kauppoja, ravintoloita, kulttuuria ja historiaa. 1800-luvun koko Sevillan ruokkineesta 400 kauppiaan kauppahallista on nyt jäljellä 40 kojua. Ihan pikavisiitti katutasolla on vaikuttava, ja rakennelman katolla kulkee myös kävelyreitti, josta on upeat maisemat kaupunkiin.

Barrio Santa Cruz on naapurusto, josta löytyvät Sevillan suosituimmat nähtävyydet. Naapurustoa on kutsuttu myös vanhaksi juutalaiskortteliksi, ja perinteisillä espanjalaisilla kapeilla kaduilla sonnustetusta naapurustosta löytyy nykyään muun muassa useita matkamuistomyymälöitä, keramiikkapuoteja, kahviloita ja tapas-baareja.

Plaza de España -aukio on historiallisesti merkittävä nähtävyys. Se rakennettiin vuonna 1928 iberoamerikkalaista maailmannäyttelyä varten, ja nykyisin siellä järjestetään monia muitakin tapahtumia. Aukion arkkitehtuuri on myös silmää miellyttävä, ja aukiolla kulkee myös joki, jota pääsee matkaamaan veneellä.

Plaza de Españalla voi mennä vaikka veneretkelle.

Sevillan katedraali on maailman suurin katolinen goottilaistyyliä oleva katedraali. Sitä alettiin rakentamaan 1400-luvun alkupuolella aikaisemman Almohad moskeijan tilalle, ja rakentaminen kesti yli 500 vuotta, jonka takia katedraalissa on nähtävissä useita arkkitehtuurisia tyylejä eri aikavuosilta.

La Giraldaa sanotaan Sevillan symbolisimmaksi nähtävyydeksi. Se on osa katolista katedraalia, ja aikoinaan se oli maailman korkein kellotorni. Torni koostuu kahdesta osasta, joista muslimi-osuutta alettiin rakentamaan jo vuonna 1184, ja kristillinen osio valmistui 1600-luvulla.

Sevillan katedraali ja La Giralda torni ovat kaupungin symbolisimpia nähtävyyksiä. Kuva: Pixabay

Torre del Oro on entisaikojen vartiotorni, jota käytettiin vartioimaan kaupunkia hyökkäyksiltä Guadalquivir-joen varrella. Torni rakennettiin jo 1200-luvulla, mutta se julistettiin taidehistorialliseksi nähtävyydeksi vasta vuonna 1931.

Archivo de Indias on vuonna 1584 rakennettu arkisto, josta löytyy 43 000 dokumenttia, 80 miljoonaa sivua ja 8 000 karttaa Espanjan suurvalta-ajasta. Arkisto julistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi vuonna 1987, ja rakennuksen sisäpiha on myös näkemisen arvoinen sen upeiden pilareiden, holvikaarien sekä portaikkojen ansiosta.

Alcázarin palatsi on maurilais-renessanssityylinen palatsi, joka on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Sevillassa ja myös UNESCO:n maailmanperintökohde. Palatsia on laajennettu vuosien saatossa, mutta suurin osa linnasta on edelleen maurien kuninkaan 1300-luvulla rakennuttamaa. Alcázar on myös arkkitehtuurisesti yksi merkittävimmistä nähtävyyksistä Sevillassa. Palatsin puutarhassa järjestetään myös konsertteja iltaisin.

Alcázarin palatsi lumoaa upealla arkkitehtuurillaan sekä vehreillä puutarhoillaan. Kuva: Pixabay

Casa de Pilatos on entisaikojen herttuoiden asumispaikka, ja edelleen tänä päivänä upea vierailun arvoinen palatsi. Sitä kutsutaan andalusialaisten palatsien ”prototyypiksi”, ja on sekoitus italialaista renessanssia sekä espanjalaista mudejar-tyyliä.

Iglesia Colegial del Divino Salvador on roomalaiskatolinen barokkityylinen kirkko, joka hurmaa hulppeudellaan. Se on Sevillan katedraalin jälkeen kaupungin suurin kirkko ja sijaitsee Plaza de Salvadorilla. Sen patiolla voi nähdä viittauksia roomalaisesta ja visigoottisesta aikakaudesta. Kirkolla on ollut historiallisesti suuri merkitys sevillalaisten elämässä. Aiemmin kirkkoa käytettiin moskeijana, mutta vuonna 1340 kritittyjen vallattua Sevillan, se muutettiin Salvadorin seurakunnaksi.

Upeita palatseja löytyy useita muitakin Sevillasta, jotka ovat näkemisen arvoisia, kuten Palacio de la Condesa de Lebrija, Monastery of Santa Maria de las Cuevas, sekä Palacio de San Telmo.

Museoista kiinnostuneille suositeltavia kohteita ovat muun muassa Museum of Fine Arts, Museo del Baile Flamenco ja Palacio de las Duenas. Perheen pienimpiä voi myös perinteisten nähtävyyksien lisäksi kiinnostaa muun muassa Isla Mágica -teemapuisto tai kaloista kiinnostuneille Aquarium Setas de Sevillassa.

Lähteet: VisitaSevilla.es, Sevillacityguide.com, Setasdesevilla.com, pääkuva: Pixabay

Jaa:

Espanjan talouskasvu ennakoitua hitaampaa

Marraskuun inflaatio 5,6 prosenttia