Eläminen ja lomailu

Julkisilla maata pitkin Euroopan halki

Julkaistu: 12.03.2020

Espanjan ja Suomen väliä voi matkustaa monella tapaa. Jos ei syystä tai toisesta lentäminen tai autolla ajaminen kiinnosta, niin julkisillakin pääsee maata pitkin. Gia Forsman-Härkönen kokeili kuinka sukkelaan ja helposti juna-laiva yhdistelmä vie Euroopan halki. Tarkoitus oli nimenomaan päästä mahdollisimman nopeasti paikasta A paikkaan B.

Vielä ei löydy yhtä sovellusta, josta saisi kaiken tiedon kerralla.  Optimaalisten junareittien ja nopeiden osuuksien löytäminen on työlästä ja junalippujen ostaminen on maakohtaista.

Tutkimalla hakukoneita löytää monenlaisia matkustusvaihtoehtoja. Lentämisen jälkeen seuraava ehdotus niissä on oma auto. Sitten löytyykin jo bussi ja juna yhdistelmiä. Nopeimmat ehdotetut reitit kulkevat yleensä isojen kaupunkien kautta. Juna-asemat ovat yleensä kaupunkien keskustoissa, joten niistä on helppo lähteä kierrokselle tai käydä syömässä. Isommilla asemilla saattaa olla turvatarkastukset, joten  niihin kannattaa varata hieman aikaa.

Suomesta lähtiessä on kolme pääreittiä. Joko Ruotsin kautta ja jatkaen junalla, laivalla Saksaan ja siitä eteenpäin tai Tallinan ja Via Baltican reitti, jossa vaihtoehtona on pääosin bussi.

Express -reitti

Julkisilla maata pitkin Malagasta Helsinkiin sujuu matka sujuvasti, mutta sen järjestäminen on ensimmäisellä kerralla työn takana, toteaa vastuullisuusasiantuntija Gia Forsman-Härkönen, joka pitää leipätyönsä lisäksi suosittua matkakuume.net blogia. Gia kertookin, että aikaa saikin kulutettua monta päivää tietoa etsiessä.

-Itse koitin suoriutua matkasta mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti, mutta jos vain on aikaa, niin ehdottomasti suosittelen käyttämään matkaan enemmän päiviä ja tutustuvan Eurooppaan saman tien. Mahdollisimman nopean siirtymän tavoitteena oli päästä hoitamaan asioita Suomeen muun perheen jäädessä Espanjaan, hän toteaa. – Jos tarkoitus ei ole jäädä nauttimaan eri kohteista, se hyvä puoli junassa ja laivassa on, että niissä helppo tehdä esimerkiksi töitä samalla kun matka etenee. Nettiyhteydet toimivat erittäin hyvin, ja kaikki tilat ja istuimet olivat siistejä ja mukavia.

-Nopein reitti olisi kulkenut Tukholman kautta, jolloin olisin ollut edellisenä iltana Helsingissä saapumiseeni nähden.  Suosittu reitti kulkee Pariisista Hampurin, Köpenhaminan ja Malmöön kautta Tukholmaan, josta pääsee lautalla Turkuun ja Helsinkiin.

Helppouden takia päätin kuitenkin mennä Málagasta Travemündeen, ja sieltä laivalla yli Helsinkiin, vaikka päästöjä tuli niin muutama kymmenen kilo lisää lauttaylityksestä. Olin vasta seuraavana aamuna perillä Tukholma-reittiin verrattuna, mutta Itämeren ylitys rahtilaivalla on todella leppoisaa ja jopa nautinnollista. Olen tehnyt ylityksen näin aiemminkin. Myös työt soljuivat keskeytyksettä merimatkan.

Ensimmäisenä päivänä ehdin junalla Malagasta Madridin kautta yöksi Ranskan puolelle Perpignaniin. Seuraavana aamuna lähdin Pariisin kautta Saksaan reittiä Köln-Hampuri-Travemünde. Pariisin juna-asemien vaihtoa ei kannata arastella, metrot kulkevat sujuvasti juna-asemalta toiselle.

Omalla reittivalinnallani matka kesti 3,5 vuorokautta, josta puolitoista meni laivamatkaan. Nopeimmillaan sen tekee Malagasta ja Alicantesta reilussa kahdessa vuorokaudessa ja jos lähdet Barcelonasta, niin matka-aika lyhenee reilusti!

Renfen salatut reitit

Vasta palatessa kohti Malagaa Gialle selvisi, että Barcelonasta on kaksi suoraa junayhteyttä päivässä Malagaan!

-Se ei näkynyt missään hakukoneissa, vaikka tutkin aika monta, hän huokaa. Aikaa kuluu tunti enemmän kuin Madridin kautta kiertäessä, mutta eipä tarvitse kannella laukkuja Madridissa ja jännittää junanvaihtoa ja sitä, ollaanko ajoissa seuraavaan junaan. -Madridin Atocha on kuitenkin aika iso, vaikkakin todella hieno asema.

Optimaalisesti siis kannattaa mennä Malagasta Barcelonaan, yöpyä siellä ja nauttia kaupungin illasta. Seuraavana päivänä voi jatkaa siitä suoraan Pariisiin kautta lautalle tai kohti Ruotsia.

-Pariisissa olisi ollut eräs lempiravintoloitani, joten harmittelin pelkkää tunnin vaihtoa kaupungissa. Ehkä ensi kerralla nipistän sillekin aikaa, jos matkustan Pariisin kautta, Gia naurahtaa.

Travemündessä vatsa täyteen

Travemünde vaikutti oikein idylliseltä pieneltä kaupungilta ja suosittelenkin varaamaan aikaa illastamiseen siellä, vinkkaa Gia. Vaikka lautta lähtee keskellä yötä, niin sisään pääsee jo loppuillasta. Ja kun on täyttänyt vatsan Travemundessä, niin voikin mennä suoraan nukkumaan, ellei laivan sauna ja poreallas jaksa kiinnostaa.

Takaisin Espanjaan tullessa lautta on vasta illalla Travemündessä, joten siellä pitää yöpyä ja aamulla jatkaa matkaa.

Reilaten junalla

Interrail-lippuja myydään monenlaisia. Itse ostin sellaisen, joka on kuukauden voimassa ja jolla saa matkustaa sinä aikana neljänä päivänä, kertoo Gia. Ne riittivät juuri sopivasti tuohon edestakaiseen matkaan. Päiväksi lasketaan yksi kalenteripäivä ja se loppuu klo 23.59 illalla. Jos juna saapuu puolen yön jälkeen kohteeseen, riittää, että junan kyytiin on hypännyt edellisen vuorokauden puolella. Lippu leimataan päivän ensimmäisen konduktöörin toimesta, mutta matkaosuudet pitää muistaa kirjoittaa itse lippuun.

Junat olivat siistejä ja aikataulussa, kertoo Gia. Löysin jopa syötävääkin asemilta, vaikka olen keliaakikko ja mieluiten syön kasvispainotteista ruokaa. Pari päivää kesti kevyemmillä eväillä, kun tiesin, että laivalla on tarjolla kattavat ja hyvät ruoat buffetissa.

Alle 12-vuotiaat lapset saavat ilmaisen Interrail -passin vanhempien mukana. Omat paikkaliput kannattaa ostaa isommille lapsille.

Koirien mukaan otto juniin vaihtelee Euroopan eri maissa. Kunkin maan ja erilaisten junien käytännöt selviävät netistä. Käytännössä säännöt netissä tuntuvat olevan tiukempia kuin käytännössä. Varsinkin pienet koirat kulkevat joustavammin mukana, eikä kukaan kiinnitä niihin huomiota.

Paikkaliput vai ei

Moniin pikajuniin tarvitsee Interrail -matkalipun lisäksi paikkalipun ja se maksaa lisää noin 5-20e/reitti. Espanjassa paikkalipun voi ostaa vasta paikan päältä asemalta tai siihen junaan siltä asemalta, josta juna sinne Espanjan puolelle menee, mutta Ranskan juniin sen voi ostaa valmiiksi netistä. Saksassa paikkalippu ei ole pakollinen, ellet halua varmistaa, että sinulla on tuoli missä istua. Yleensä vapaa paikka löytyy niistäkin, ellei ole liikkeellä pahimpaan sesonkiaikaan.

Espanjassa ja Ranskassa junissa on reilaajille paikkalippukiintiö eli junissa saattaa olla siis tilaa, mutta reilikiintiö on täynnä. Jos näin käy ja ehdottomasti haluat tiettyyn junaan, niin ainut vaihtoehto on ostaa tavallinen matkalippu.

Barcelonasta Madridiin ja sieltä Malagaan menee niin monta junaa päivässä, että yleensä johonkin niistä mahtuu reilaajakin. Tosin kesällä voi tilanne olla tukalampi, kun reilaajien määrä kasvaa. Matkalle kannattaa siis varata aikaa ja joustavuutta niin hermoihin kuin kukkaroon.

Paljonko keveni lompakko?

Kokonaiskustannusta Gian helmikuussa 2020 tehdylle meno-paluulle kertyi seuraavasti:

  • Interrail-lippu 246e
  • Paikkaliput 100e
  • Yöpymiset 3kpl yhteensä n. 100e
  • Syömiset ja juomiset junamatkojen aikana n. 130e
  • Yhteensä 600e

Laivamatkasta ja siellä ruokailusta, Gia ei maksanut koska, matkusti lautalla blogiyhteistyönä Finnlinesin kanssa. Sama laivamatka olisi halvimmillaan maksanut jaetussa 4h naispaikkahytissä, matkustajamaksulla, ruokapaketilla sekä wifillä matkan ajan noin 230e suunta. Interrail -lippulaisille Finnlines tarjoaa -50% alennuksen hytistä ja matkustajamaksusta eli alennus olisi ollut tuossa noin 60e suunta.

Yhteensä hinta Gian tekemälle menopaluumatkalle olisi kokonaisuudessaan siis ruokineen ja yöpymisineen halvimmillaan ollut noin 1000e, josta pelkkien matkalippujen osuus on noin puolet. Kukin voi laskea siihen päälle itse omat yöpymiset ja syömiset.

Laivahytin tason korottaminen naispaikasta omaan hyttiin lisäisi matkan kokonaishintaa helposti parilla sadalla.

Jos ei junareittien löytäminen ole helppoa, ei Finnlines myöskään tee varauksen tekoa helpoksi. Matkaa varatessa ei kerrota matkustajamaksusta eli lipun hinnasta mitään, vaan se mystisesti ilmestyy kokonaishintaan. Myöskään Interrail-lippu -alennuksesta ei löydy tietoa laivayhtiön sivuilta, vaan se löytyy interrail.eu -sivustolta, jossa on kaikki Interrail -lippujen ehdot, edut ja alennukset.

Laukut eri kyydissä

Matkustaminen sujuu kevyemmin, jos mukana ei ole painavia laukkuja raahattavana. Gia pakkasi harkitusti ja heitti rinkan selkään. Muutaman viikon matkan selviää vähemmällä tavaramäärällä, mutta jos olet pidemmän aikaa reissussa tai muuten vaan viet enemmän tavaraa, niin laukut kannattaa lähettää eri kyydissä.

Kuljetusliikkeet veloittavat matkalaukuista noin 65e/laukku. Netissä laukun voit lähettää sendmybag.com sivuston kautta. Laukku viedään viikossa ovelta ovelle ja artikkelin kirjoitushetkellä hinta oli Suomesta Espanjaan alkaen 20kg laukulle 70e, mutta esimerkiksi Englannista Espanjaan hinta oli vain 35e. Lähettää voi myös golfbageja, polkupyöriä ja laatikoita.

Ilmastonmuutos kannustaa etsimään vaihtoehtoja

Maapallon tulevaisuus on mediaotsikoissa ja ilmastonmuutos puhututtaa. Päästölaskureita on monenlaisia ja tulokset sen mukaisia. Lentoliikenne on kuitenkin yksi isoimmista päästöjen aiheuttajista.

Se on kasvanut räjähdysmäisesti, ja ennuste on, että se jatkaa kasvamistaan tulevaisuudessa. Päästöjen laskutavasta riippuen, se vastaa 2-8% maailman kokonaispäästöistä. Monelle ihmiselle lentäminen aiheuttaa kertavaikutukseltaan isoimman osuuden omasta, vuotuisesta hiilijalanjäljestä. Yksi edestakainen lento Málagaan aiheuttaa laskutavasta riippuen 500-1500 kg hiilidioksidipäästöjä per henkilö. Suomalaisten kokonaishiilijalanjälki on keskimäärin 10 000 kg hiilidioksidia. Maapallo kestäisi noin 1000 – 2000 kg hiilidioksidipäästöt per henkilö vuodessa.

Päästöjen laskeminen ei ole yksinkertainen asia, sillä siihen vaikuttavat niin monet tekijät ja otetaanko laskelmissa huomioon kerrannaisvaikutukset. Siksi ei olekaan olemassa yhtä ainoaa oikeaa vastausta ja tapaa, miten matkustella. Asian ja vaihtoehtojen pohtiminen kuitenkin kannattaa, kenties löytää vaikka mielenkiintoisia ja uusia tapoja olla matkalla ja nauttia itse matkasta.

Hakukoneita ja lisäinfoa

rome2rio.com
trainline.com sekä Trainline -sovellus puhelimessa
happyrail.com
Interrail -sovellus puhelimessa
maatapitkin.net
Bahn.de
Renfe.es

Lue luxusjunamatkailusta Espanjassa ja Euroopassa: La Lobra Express – seikkailu junaraiteilla

Valokuvat: matkakuume.net, Flickr/ Jörg Lange

Artikkelia tarkennettu 13.3 klo 10.

Jaa:

Koulut kiinni – perheet yhteen!

Uusi maa uudet kuviot – valjasta verkostot avuksi