Espanjalaisessa yrityksessä työsuhteessa olevien loma-ajat määräytyvät eri tavalla riippuen työalasta ja sopimuksista. Päivien määrä vaihtelee 22-30 vuodessa. Andalusiassa yleisiä lisälomapäiviä tulee arkeen siirtyvistä sunnuntaisista juhlapyhistä.
Lomapäivien kertyminen ja niiden käyttö vaihtelee Espanjassa työaloittain ja riippuu myös henkilön omasta työsopimuksesta, kertoo Kati Patrikainen Gestoria Bravosta.
Tämä asia kannattaa täsmentää työnantajan kanssa työsopimusta tehdessä, suosittelee Kati. Alaa koskeva työehtosopimus saattaa myös määrätä esimerkiksi kuinka pitkissä pätkissä lomat voi nauttia, samoin kuin muista niihin liittyvistä yksityiskohdista.</p
Kertyminen
Tarkemmin kertyvät lomapäivät määräytyvät alaa koskevan työehtosopimuksen mukaan. Minimissään lain mukaan vuosittaisten lomien pituus on vähintään 30 kalenteripäivää, mutta niitä voi myös olla enemmän. Esimerkkeinä ovat työehtosopimuksen mukaisesti toimistoalalla 22 työpäivää vuodessa ja esimerkiksi ravintola-, hotelli-, kampaamo- tai kauneudenhoitoalalla 30 kalenteripäivää.
Käyttö
Lomapäiviksi laskettavat päivät riippuvat alasta. Esimerkiksi toimistoalalla käytettävät lomapäivät lasketaan maanantaista perjantaihin, kun taas kauneudenhoito- ja hotellialallla lomapäiviksi lasketaan kaikki viikonpäivät maanantaista sunnuntaihin.
Loppujen lopuksi minimi loma-aika on sama kaikilla aloilla. Ainoa ero syntyy, jos loman aikana on kansallinen juhlapäivä arkipäivänä. Niillä aloilla, joilla lomapäivät lasketaan kalenteripäivistä niin se lasketaan myös käytetyksi lomapäiväksi, toisin kuin esimerkiksi toimistoalalla jolla se ei olisi muutenkaan ollut työpäivä. Lomapäivien vaihtaminen rahaksi on sallittua ainoastaan jos työsopimus päättyy ennen kuin lomat on ehditty pitää.
Lomapäivät tulee käyttää sen vuoden aikana kun ne on ansaittu. Työntekijän ei tarvitse ensin ”ansaita” etukäteen käytettävissä olevia lomapäiviä, vaan hän voi tarvittaessa käyttää jo alkuvuodesta vaikka koko vuoden lomat. Tosin on huomioitava, että jos tyosuhde on alkanut esimerkiksi 01.06. niin silloin se tulee kestämään vain puolet vuodesta, ja palkallista lomaakin on sitten vain puolet vuosittaisesta lomasta käytössä.
Sairastaminen ja vuosiloma
Sairaslomaan liittyen on olemassa EU:n korkeimman oikeuden päätös siitä, että työntekijä ei menetä oikeuttansa palkalliseen lomaan sairauden takia. Tämä koskee niin ennen lomaa kuin loman aikanakin alkanutta sairautta. Molemmissa tapauksissa tarvitaan lääkärin todistus.
Jos kyseessä on kyseessä on raskaudesta, synnytyksestä tai imetyksestä johtuva ”tilapäinen työkyvyttömyys”, työntekijällä on oikeus nauttia lomansa jälkikäteen, vaikka kalenterivuosi, jolle lomat ”kuuluvat” olisi jo päättynyt. Samoin siinä mainitaan, että jos väliaikainen työkyvyttömyys johtuu jostain muusta syystä kuin noista edellä mainituista, ja jos työntekijä ei ole kerinnyt nauttimaan lomapäiviänsä sairausloman jälkeen sen kalenterivuoden aikana jolle lomat kuuluvat, on työntekijällä oikeus käyttää lomapäivät sairasloman päättymisen jälkeen siihen asti kunnes tulee 18 kk täyteen tilapäisen työkyvyttömyyden alkamisesta.
Juhlapyhät
Kansallisia juhlapyhiä on kymmenen ja se lisäksi on maakunnan omat juhlapyhät, yhteensä niitä saa olla korkeintaan 14. Lue lista tämän vuoden juhlapäivistä tästä. Kunkin kaupungin pyhimyksen päivä on vapaapäivä siinä kaupungissa.
Andalusiassa lisälomapäiviä kertyy kun varsinainen juhlapäivä osuu sunnuntaille. Esimerkiksi viime vuonna juuri vietetyssä joulunajassa sekä joulupäivä 25.12 että uuden vuoden päivä 1.1 olivat sunnuntaina, joten seuraava maanantai oli yleinen vapaapäivä.
Puente
Espanjassa yleisesti käytetty termi Puente(=silta) tarkoittaa sitä, kun juhlapyhä osuu esim torstaille tai tiistaille ja moni ottaa silloin vapaaksi sen yhden väliin jäävän työpäivän. Matkatoimistot tarjoavat näille pitkille viikonlopuille usein edullisiakin pakettimatkatarjouksia, jotka kaukaa viisas osaa käyttää hyväksi. Nämä ajat kannattaa tavallisen kuluttajan huomioida asioiden suunnittelussa, sillä virastoissa ja toimistoissa on silloin yleensä selvästi vähemmän henkilökuntaa.