Espanjalaisen Pilar Damiánin koti vallattiin poikkeustilanteen aikana, eikä hän suinkaan ole ainoa, jolle näin on käynyt. Asunnonvaltaajista voi pyrkiä eroon rikosoikeuden, siviilioikeuden tai yksityisen häätöfirman avulla.
Asunnonomistajia eri puolilla Espanjaa huolestuttaa jättää kotinsa tai kiinteistönsä tyhjilleen. Tältä tuntui myös Pilar Damiánista saatuaan työpaikan Reusin sairaalasta Tarragonasta ja laitettuaan Kataloniassa sijaitsevan Vicin kotinsa myyntiin vuoden alkupuolella.
Keväällä poikkeustilanteen aikana matkustaminen provinssien välillä oli kielletty, eikä nainen päässyt käymään Kataloniassa sijaitsevassa kodissaan lainkaan. Kun hän pyysi 22. toukokuuta kiinteistönvälitystoimistoa käymään katsomassa, että kaikki on kunnossa asunnolla, yllätys oli suuri, kun avaimilla ei päässytkään enää sisään.
Toivottoman hidas prosessi
Pilar kertoo Cadena Serin haastattelussa kutsuneensa paikalle poliisin ja lukkosepän. Tuolloin asunnolle saapui sen vallannut ja lukot vaihtanut henkilö, joka istahti sohvalle ja ilmoitti, ettei aio lähteä mihinkään. ”Poliisi neuvoi, että olisi parasta poistua, sillä muuten voisimme joutua vaikeuksiin. He neuvoivat nostamaan kanteen ja minä ajattelin kyseessä olevan nopea prosessi…”
Pilarin mukaan hänen asuntonsa haltuun ottaneella henkilöllä oli selvästi aiempaakin kokemusta laittomasta valtaamisesta. Vain viikko valtaamisen jälkeen hänellä oli jo julkisen puolen oikeusedustaja, ja lisäksi hän otti nopeasti nimiinsä asuntoon nettiliittymän voidakseen sen kautta kirjautua kiinteistön asukkaaksi myös kaupungin rekistereihin.
Pilar kertoo lakimiesten tehneet nopeasti selväksi, ettei asunnonvaltaajan ulos saaminen ole mikään pikainen prosessi, vaan vie virallisia teitä pitkin keskimäärin 7–12 kuukautta, usein kauemmankin aikaa. ”Eikä mikään vakuutus korvaa menetyksiä tällaisissa tapauksissa.”
Pilar valittaa törmänneensä lakipykälien muuriin ja virallisen tahon tuen olevan hyvin vähäinen. Nainen on päätynyt palkkaamaan asunnon vapauttamiseen erikoistuneen yrityksen, mutta se ei ole vielä tuottanut tulosta.
Siviilikanne rikossyytettä tehokkaampi
Asunnonvaltausten oikeinkäsittelyn nopeuttamiseksi hyväksyttiin Espanjassa siviiliprosessilaki 5/2018 laittomia valtauksia koskien. Siviilikanteen käsittelykin kestää kuitenkin yleensä kuudesta seitsemään kuukautta, vaikka prosessi on helpottunut rikoskäsittelyyn verrattaessa. Rikosoikeuden kautta tutkinta ja läpi käytävät tuomioistuimet vievät enemmän aikaa, eikä siviilikanne jätä esimerkiksi valituksille paljoa sijaa.
Lakitoimisto G&G:n asianajaja Carmen Giménez suositteleekin artikkelissa välttämään poliisin pakeille menemistä ja viemään asian suoraan siviilioikeuteen, mikä on hänen mukaansa tehokkaampi tapa hoitaa asia. Erityisen suositeltavaa on hänen mukaansa siviilioikeuden häätöä koskeva anomus, jossa vedotaan siihen, etteivät asunnossa majailevat valtaajat maksa mitään korvausta asumisesta eikä se ole heidän omistuksessaan. Tuolloin prosessi kulkee nimellä ”desahucio por precario”.
Häätöfirmoilla kysyntää
Asunnonvaltausten lisääntyminen on tuonut markkinoille entistä runsaammin karkottamiseen erikoistuneita yrityksiä, ”desokupas”, joiden avustuksella pyritään välttämään oikeudelliset tiet kokonaan. Asunnonomistajat valitsevat yhä useammin ongelman ratkaisemiseksi tämän maksullisen, yksityisen vaihtoehdon oikeusteiden sijaan.
Aiemmin useat näistä yrityksistä toimivat vuokran tai lainanlyhennykset maksamatta jättäneiden parissa, mutta nyt he ovat heränneet omien sanojensa mukaan ”puolustamaan asunnonomistajia” valtaustapauksissa. Häätöpalveluita on tarjolla koko ajan enemmän: Desokupación Legal, Desokupa, Gestokupa, Fuera Okupas, Desokupa Express…
Kasvaneen tarjonnan myötä palveluiden hinnat ovat tulleet alaspäin ja sopivat jo useamman lompakolle. Palveluista veloitetaan minimissään 500 euroa, mutta yleensä hinta on moninkertainen. Hinta voi nousta kovastikin tapauksen luonteen ja vaarojen mukaan. Usein valtauksen taustalla ovat aatteet tai huono taloudellinen elämäntilanne, mutta erityisesti Madridin seudulla niiden takana voivat olla mafiat, jolloin asunnoissa harrastetaan rikollista toimintaa, kuten huumekauppaa.
Häätöprosessi vartijoiden avulla
Häätöpalveluiden tarjoajan kanssa prosessi etenee yleensä tähän tyyliin: yrityksen edustaja keskustelee yhteyttä ottaneen asiakkaan kanssa ja tapaus tutkitaan, samoin kuin analysoidaan vallatun asunnon ympäristö sekä valtaajien profiilit ja aikataulut. Alkututkinnat vievät yleensä 2-3 päivää.
Yritys asettuu vartioimaan sisäänkäyntiä ja kun valtaajat poistuvat asunnosta, heitä ei päästetä enää takaisin sisään. Tähän viimeiseen prosessiin osallistuu yleensä vartija, jolla on joskus mukana koulutettu koira ongelmatilanteiden hillitsemiseksi, ja toisinaan myös lakimies jotta valtaajat vakuuttuvat toimien laillisuudesta. Näin valtaajat saadaan parhaimmillaan ulos päivässä tai parissa.
Oman käden oikeudella
Useat asunnonvaltauksen uhriksi joutuneet ovat myös ottaneet oikeuden omiin käsiinsä, monesti tuttavien tai naapureiden avustuksella. Näin tapahtui muun muassa hiljattain Biskaijassa, jossa naapurusto auttoi häätämään perheen, joka oli vallannut 94-vuotiaan asukkaan kodin, eikä virkavallasta ollut tilanteessa apua.
Kansa vaatii Espanjassa yhä ponnekkaammin asunnonvaltausten laittamista kuriin. Häädöt halutaan mahdollistaa 24 tunnin sisällä ja valtaajille vaaditaan vankeusrangaistuksia. Nykyisellään rangaistukset ovat yleensä mitättömiä sakkoja, jos niitäkään. Asunnonomistajien oikeuksia valtaustilanteissa on eittämättä vahvistettava.
Pilar Damiánkin tahtoi tuoda omat kokemuksensa julki lisätäkseen keskustelua aiheen tiimoilta. Kuuntelee täältä CadenaSerin radiohaastattelu hänen tapauksestaan.
Lue lisää: Asuntojen valtaus huolettaa kiinteistöjenomistajia Espanjassa
Lähteet: Idealista.com 25.6.2020 ja Idealista.com 18.11.2019, CadenaSer.com,
Kuva: CadenaSer