Näin se on tämäkin vuosi kiiruhtanut päiviin ihanaisiin, jolloin virvotaan ja varvotaan, koristellaan kotia tipusilla ja vedellään mämmiä niin että napa ruskaa. Jo Suomessa asuessani pääsiäinen oli yksi ehdottomista lempijuhlistani. Se aloitti iloisen kevätkauden, tuoden valoa ja väriä talven pimeyden jälkeen.
Espanjassa pääsiäisestä on tullut itselleni vieläkin tärkeämpi juhla, sillä tapa miten sitä täällä juhlistetaan, on lumonnut tämän pohjoisen rouvan täysin. Toki täältäkin löytyy näinä viikkoina kaupoista suklaamunia, pupuja ja monenlaisia tipusia. Niin ja Fuengirolan Suomi-kaupoista voi käydä halutessaan ostostelemassa mämmiä ja Mignon-muniakin. Mutta niiden lisäksi pääsiäiseen kuuluu täällä yhä edelleen vahvasti uskonnollisia perinteitä, jotka kannattaa nähdä ja kokea ainakin kerran elämässä.


Semana Santan lumoissa
Suomessa pääsiäistä edeltää hiljainen viikko, mutta Espanjassa pääsiäisviikko on kaukana hiljaisesta. Tämän viikon sunnuntaina nimittäin pyörähtää käyntiin kunnon kansanjuhla, kun Semana Santa, eli pyhä viikko starttaa. Sen myötä kaupunkien kadut täyttyvät pääsiäiskulkueista, musiikista, suitsukkeiden tuoksusta ja tietenkin meistä, jotka ovat tulleet seuraamaan tätä vuosisatoja vanhaa spektaakkelia.

Näitä perinteisiä pääsiäiskulkueita järjestävät kaupunkien eri veljeskunnat. Kulkueen keskipisteenä on upeasti koristeltu satoja vuotta vanha trono, jota veljeskunnan jäsenet kantavat hitaasti keinuen. Itse olen kutsunut näitä upeita ilmestyksiä ihan vain lavoiksi, vaikka kyseinen suomen sana ei kyllä kuvaa kovin osuvasti näitä vaikuttavan koristeellisia rakennelmia.

Ehkäpä parempi suomennos tronolle olisikin valtaistuin, sillä yleensä sen päällä komeilee iso Jeesus-patsas, Neitsyt Maria tai muita pyhimyspatsaita. Tronot voivat painaa jopa useita tonneja, joten eipä ihme, että niiden kantamiseen tarvitaan jopa satoja kantajia. Kantajana toimiminen onkin kunniatehtävä, ja on upea seurata, kuinka arvokkaasti ja hartaasti he tämän tehtävän suorittavat.

Elämyksiä kaikille aisteille
Tronojen lisäksi kulkueisiin kuuluu olennaisena osana orkesteri, joka soittaa surumielistä pääsiäismusiikkia. Kulkueen muut osallistujat kantavat tronon perässä ristejä, kynttilöitä ja suitsukkeita, joiden upea tuoksu leviää ympäri katuja. Pääsiäiskulkueiden tunnelmassa onkin jotain maagista, joka todella lumoaa minut vuodesta toiseen.

Kulkueessa tronoa kantavat ovat pukeutuneet yleensä valkoiseen kaapuun, mutta muilla on vielä päässään korkea hiippahattu, jotka peittävät kasvot. Kyseiset hatut tuovat eittämättä mieleen historian tunneilta tutuksi tulleet Ku Klux Klanin -asut, mikä tuntui aluksi kummalliselta. Kyseessä on kuitenkin historiallinen Capirote-hattu, josta ku kluxilaiset ovat valitettavasti tainneet ottaa mallia omaa asua suunnitellessaan.

Aurinkorannikon pääsiäinen
Tämä rouva suuntaa tämän viikon sunnuntaina askeleensa Málagaan, jonka pääsiäiskulkueet ovat maankuulut. Semana Santan aikana siellä voikin ihailla kulkueita joka päivä paitsi lauantaina. Tarkemmat aikataulut kulkueista löytää kätevästi netistä, mutta toki kannattaa muistaa, että Espanjassa kaikki ei tapahdu aina ihan sillä kellonlyömällä, mikä aikatauluun on kirjattu.

Niin ja kannattaa muistaa, että Málagan kulkueita seuraamaan saapuu valtavasti ihmisiä, joten parkkipaikan löytäminen on haastavaa ja junissa on aivan varmasti ruuhkaa. Málagan sataman tuntumasta löytyy parikin isoa ja modernia parkkihallia, mihin me yleensä automme viemme, mutta nekin toki täyttyvät isoimpina juhlapäivinä. Silloin ei auta muu kuin kärsivällisesti odottaa jonossa omaa vuoroaan tai kokeilla onneaan jostain muualta.

Málagan kulkueita seuraamaan kannattaakin saapua ajoissa ja käydä ennen kulkueita syömässä, sillä siellä riittää loistavia ravintoloita. Yksi lempipaikoistani on Casa Lola -ravintolat, joita löytyy useita ihan vanhan kaupungin ytimestä. Niistä saa erinomaisia tapaksia edulliseen hintaan, ja usein paikat ovat niin täynnä, että pöytää voi joutua odottelemaan jonkin tovin.

Tänä pääsiäisenä ajattelin käydä fiilistelemässä kulkueiden tunnelmia myös Fuengirolassa, jossa tunnelma on intiimimpi, kun ihmisiä ei ole niin paljon. Yleensä suuntaan Fuengirolassa Plaza de la Constituciónilla sijaitsevalle Rosario-kirkolle, jonka ohi kulkueet perinteisesti menevät. Pitää toivoa, että sadepilvet eivät laskeudu Aurinkoiselle rannikolle pääsiäisviikolla kuten viime vuonna, jolloin suurin osa pääsiäiskulkueista jouduttiin perumaan. Uskonkin, että tämän kevään isoimmat sateet on jo koettu, ja Semana Santaa saadaan viettää aurinkoisessa kelissä.


Kohti uusia elämän hetkiä
Ensi viikkoina keskityn siis pääsiäisen viettämiseen ja suklaamunien syömiseen. Suuntaan myös rantaan kävelylle ja rauhoittumaan aaltojen äärelle. Ja tiistaina ajattelin taas suunnata Fuengirolan markkinoille, joista kerronkin myöhemmin lisää. Tarkoituksenani on myös mennä tepastelemaan Sierra Nevadan lumihuipuilla, joita voi ihastella toki ihan Fuengiroan rannaltakin. Saas nähdä saadaanko reissu sinne järkättyä.

Toivotankin meille jokaiselle niin ihanaiselle ihmiselle juuri sellaisia elämän hetkiä, jotka tekevät sinulle hyvää. Nautitaan toistemme seurasta ja hellitään elämämme tärkeintä henkilöä, eli sitä, joka sieltä peilistä joka aamu kurkistaa. Olemme niin upeita olentoja joka ikinen, juuri sellaisena kuin nyt olemme!
Niin ja tervetuloa taas parin viikon päästä Ellun kaa Espanjaan!
Lue aiemmin julkaistuja Espanjassa Ellun kaa! -blogitekstejä:
Espanjassa Ellun kaa!
Pääkuva Espanja.Com
Kuvat Ellun arkisto
ellu@espanja.com
toimitus@espanja.com
