Vuosi vaihtuu Espanjassa ilotulituksia ihaillen ja kuohujuomaa siemaillen. Juhlaan kuuluvat erottamattomasti myös viinirypäleet.
Kun kello lähestyy kahtatoista, nappaavat espanjalaiset käteensä viinirypälekipon. Tradition mukaan jokaisella kellonlyömällä syödään yksi viinirypäle, ja se joka saa kaikki rypäleet syötyä, varmistaa itselleen onnekkaan tulevan vuoden. Kaupoissa myydään tuoreiden viinirypäleiden lisäksi myös 12 viinirypäleen tölkkejä, jotka on näppärä pakata mukaan, jos suuntaa kaupungille katsomaan ilotulitusta ja juhlistamaan vuoden vaihtumista.
Tapa alkoi Espanjassa Madridista 1800 -luvun lopulla ja levisi koko maahan vuonna 1903. Koko tradition alkuperä on hämärän peitossa, mutta yhtä mieltä ollaan siitä, että onnea se tuo. Tapa on käytössä myös monessa Etelä-Amerikan maassa – ja Australiassa, Hay Flatin kaupungissa.
Kirkkoaukioiden kellojen soitto alkaa usein kellojen ennakkolyönneillä eli kannattaa olla tarkkana, ettei syö rypäleitä liian aikaisin. Viinirypäleiden kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei hotkiessa niele väärään kurkkuun. Lapsille on turvallisempaa antaa rusinoita. Espanjalaiset jatkavat juhlintaa usein aamutunneille saakka.
Uudenvuoden traditioita löytyy kaikista maista. Lennot.idealo.fi -sivusto on kerännyt kymmenen eksoottista perinnettä eri puolilta maailman.
Uusivuosi – näin maailma juhlii!
- Espanjassa onnen tulevalle vuodelle takaa 12 viinirypäleen syöminen samaan tahtiin kellon lyöntien kanssa keskiyöllä. Helpommin sanottu kuin tehty!
- Saksalaisen perinteen mukaan keskiyöllä syödään hillolla täytettyjä munkkeja, joista yksi sisältääkin sinappia. Sinappimunkin saaneelle on luvassa paljon onnea tulevaan vuoteen.
- Kanadalaiset käyvät uudenvuoden aattona uinnilla jääkylmässä vedessä – perinteen uskotaan tuovan terveyttä uuteen vuoteen.
- Brasilialaiset pukeutuvat uutenavuotena valkoiseen – he uskovat tämän tuovan hyvää onnea tulevalle vuodelle. Lisäksi kukkien heittäminen mereen Iemanja-jumalattarelle on paikallinen tapa.
- Turkissa kaikki vesihanat avataan keskiyöllä, sillä virtaavan veden uskotaan tuovan perheelle siunausta ja rikkauksia alkavaan vuoteen.
- Perulaiset polttavat vuoden vaihtuessa kulunutta vuotta symboloivan muñeco-nuken uuden alun merkiksi.
- Japanissa soitetaan vuoden vaihtuessa tempeleiden kelloja 108 kertaa. Soiton uskotaan karkoittavan 108 maallista houkutusta ja kuluneen vuoden 108 syntiä.
- Filippiineillä on uutenavuotena tapana hyppiä ilmaan niin paljon kuin mahdollista, tämän uskotaan kiihdyttävän pituuskasvua. Lisäksi ovet ja ikkunat avataan, ja taskuihin kerätään kolikoita varallisuuden takaamiseksi.
- Etelä-Afrikassa uusi vuosi aloitetaan 2. tammikuuta värikkään karnevaalin merkeissä. Juhlan juuret ovat vuonna 1860 orjien vapauttamisen kunniaksi järjestetyssä emansipaatio-juhlassa (Emancipation day).
- Angolassa ihmiset pysyttelevät uudenvuoden aattona kotosalla aina keskiyöhön asti – se joka jättää kotinsa, saattaa törmätä pahaan enkeliin. Kalastajilla on tapana antaa uhrinlahja merenjumalatterelle Kiandalle.
Kooste: lennot.idealo.fi, Wikipedia