AjanvieteUusimmat

Miten auttaa Aurinkorannikon vuoristokyliä haasteissaan?

Julkaistu: 29.01.2023

Espanjalaiset vuoristokylät autioituvat ja väestö vanhenee. Pienessä Jubriquen kylässä Rondan kyljessä kesällä 2021 asunut suomalainen Filip Bovin on innostunut elävöittämään ja modernisoimaan kylien toimintaa. Ensiapukurssit ja it-taidot sekä luovat turvallisuutta ja lisäävät elannon saannin mahdollisuutta maaseudulle.

Tutors-nimi saattaa tulla Aurinkorannikolla vastaan, kun etsii mielekästä tekemistä. Opetukseen ja yhteistyöhön sekä vapaaehtoistyöhön keskittyvä organisaatio on jo pitkään järjestänyt alueella monenlaisia aktiviteetteja, muun muassa katulätkää ja seniorifutista

Tutorsit löytää tosin monelta muultakin elämän pelikentältä. – Viimeisimpiä projekteja on ollut taistelu espanjalaisten kylien autioitumista vastaan, kertoo Tutorisin yhteistyö- ja koordinointiprojekteista vastaava Filip Bovin.

Monet espanjalaiset pikkukylät taistelevat autioitumista vastaan. Kuvassa Jimera de Libarin kuja. Kuva Flickr.
Arjen haasteet

Filip Bovin hän muutti vuoden 2021 kesällä piskuiseen Jubriquen kylään lähelle Rondan kaupunkia. Hän huomasi, että pienet kylät autioituvat ja niissä asustaa paljon ikäihmisiä. Ennen muuttoa hän tutustui viiteen Serrania del Rondan alueen kylään kertoen halustaan ymmärtää, miten voisi auttaa kyliä.

Alueella on yleisesti ottaen suuria digitaalisia tarpeita. Yritykset tarvitsevat toimintansa kehittämiseen apuja, ja seniori-ikäisille tarkoitettuja palveluja tarvitaan lisää, mutta ennen kaikkea alueella asuvien turvallisuus on varmistettava.

Tutors haluaakin vastata näihin tarpeisiin. Tavoitteena on yhdistää ihmisiä vastuulliseksi yhteisöksi. Jubriquessa Bovin sai yhteyden paikalliseen nuorisokulttuuriin. 

Ensi askel on toimia yhdessä, ja niinpä kyläläisiin tutustuttuaan ja padelia ja jalkapalloa pelattuaan Filip järjesti kylässä myös katulätkää. Lajin pariin ovat tervetulleita kaikki eikä sen pelaamiseen tarvita erityisiä varusteita.

Filip Bovin myös lahjoitti kylään paljon urheiluvälineitä sekä Liisa Väisäsen kirjaston kirjoja. Yhteistyö kylän nuorten kanssa jatkuu edelleen.

Ensiapukurssin opiskelijoita Jimera de Libarissa syyskuussa 2022. Kuva Filip Bovin.
Ensiapukursseilla toimintavalmius hätätilanteissa

Jos hätä yllättää, ei apua vuoristokylissä ole aina saatavilla tarpeeksi nopeasti. Pohdinnan tuloksena Filip piti kylässä Tutorsin yhteistyökumppaneiden kanssa ensiapukursseja. Kursseja on järjestetty myös muualla, ja kysyntää olisi vielä lisää.

Ensiapukurssien järjestämisessä oli mukana muun muassa tohtoriopintoja viimeistelevä tohtoriopintojaan viimeistelvä ensihoidon tuntiopettaja Antti Jakonen Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkista sekä Vithas Xanit -sairaalan osaaja Fran Moya. Mukana kylissä oli myös Sofia-opistoltakin tuttu Eva Soto Lopez, joka tulkkasi ja on muutenkin mukana Tutorsin toiminnassa. Ensiapukurssi järjestettiin verkossa. 

Koulutuksen yksi punainen lanka oli, kuinka “jokainen voi kaverinsa kanssa oppia ensiavun perustaitoja” ja osata toimia kriisitilanteessa. Samalla oppii verkko-opiskelussa tarvittavia taitoja ja itseohjautuvuutta. Pohdittiin, mitä tulee ottaa huomioon ja miten tehdä esimerkiksi alkukartoitus hädässä olevan henkilön tilanteesta. 

– Tavoitteemme on nostaa alueen asukkaiden ensihoidon ymmärrystä ja toiminnallista valmiutta, jolla voidaan turvata potilaan tilaa varsinaista apua odotellessa. Filip kertoo.

Ensiapukursseja on tarkoitus myös kehittää niin, että niitä voitaisiin tarjota useampaan kylään. 

Tutorsilla on monia yhteistyökumppaneita. Filip Bovin (oik.) kyläprojektin esittelytilaisuudessa Soroptimistien luona keväällä 2022.
Koulutuksesta kehitettävä ketterämpää

– Olisi tärkeää, etteivät pienet kylät autioituisi kokonaan. Siksi esimerkiksi etätyömahdollisuudet ja it-koulutus ovat tärkeitä. Tässä auttavat monenlaiset koulutusprojektit.

Kyläprojektin lisäksi Tutors tarjoaa monenlaisia koulutuksia muun muassa Xamkin kanssa. Tavoitteena on parantaa eri maalaisten oppijoiden it-taitoja, tarjota erilaisia kursseja ja aktivoida ihmisiä. Nuoret ja aikuiset voivat myös opiskella kieliä. 

Yksi projekteista on pelituotannon kehittäminen. Tutors haluaa myös löytää julkiselle sektorille koulutusvientiväyliä ja tarjota koulutusvientiprojekteja ulkosuomalaisille ja muunmaalaisille.

– Olisi hienoa, jos koulutus vastaisi nykyelämän tarpeisiin. Eri kurssien tulisi olla tarpeeksi tiiviitä ja koulutusrakennetta tulisi kehittää niin, ettei se olisi enää niin tutkintokeskeinen, Filip Bovin kuvailee. Koulutuksen tulisikin hänen mukaansa olla intensiivistä ja työllistää nopeasti.

Tutorsin suunnitelmissa onkin kehitellä oppilaitos- ja yritysyhteistyössä täsmä- ja lyhyttutkintoja ja koulutuskokonaisuuksia it:n, mediataitojen, liiketalouden ja sosiaalialojen saralla.

Lue lisää
Ensimmäinen kv-katulätkäturnaus suomalaisvoimin Andalusian vuoristossa
Katulätkää ja futista Fuengirolassa
Aurinkorannikon harrastustoiminta esittäytyy viikonloppuna

Teksti Seita Van Den Eeden
Kuvat Filip Bovin
Pääkuva: Ensiapukurssin opiskelijoita Cortes del la Fronterassa huhtikuussa 2022

Jaa:

Asuntolainan hakeminen Espanjasta

Tyylikäs ja siisti Alhaurín de la Torre on aktiivisen ihmisen kaupunki