AjanvieteAlue-esittelytUusimmat

Tyylikäs ja siisti Alhaurín de la Torre on aktiivisen ihmisen kaupunki

Julkaistu: 28.01.2023

Málagan kupeessa sijaitseva Alhaurín de la Torre on moderni andalusialainen kaupunki. Sen lukuisat puistot ja ulkoilumahdollisuudet houkuttelevat erityisesti lapsiperheitä, joiden vanhemmat työskentelevät Málagassa. Turisteillekin kaupunki on viihtyisä vierailukohde ja mukava asuinpaikka pidemmäksikin aikaa.

Sierra de Mijas -vuoren juurella ja Guadalhorcen laakson suulla sijaitseva kaupunki on parissakymmenessä vuodessa kolminkertaistanut kokonsa nykyiseen noin 43 000 asukkaan asuinpaikaksi.

Kaupunki on keskiluokkaisten andalusialaisten suosiossa, sillä sen sijainti on optimaalinen monessa mielessä.

Keskeinen sijainti houkuttaa

Málagan kaupunki on aivan vieressä, samoin kuin lentokenttä ja rannat. Vuoret ja luonto alkavat keskustan laitamilta, eikä sisämaan retkikohteisiinkaan aja kauan.

Kaupunkilaiset ovat esillä kävelykadun varren julisteissa.

Varsinaista vanhaa keskustaa ei kaupungista enää löydy, mutta ydinkeskusta on perinteisen sokkeloinen kapeine kujineen ja pikkupuoteineen. Sen ulkopuolella leveiden teiden varsilla ovat isommat kaupat. Silmiinpistävää on siisteys ja moderni andalusialainen tyylikkyys.

Täältä lapsiperheet löytävät omakoti- ja paritaloja, mitkä ovat Málagan kaupungissa harvinaisia tai todella kalliita. Kaupunginjohto onkin kiinnostunut kehittämään kaupunkia moderniksi asuinpaikaksi.

Näkymillä on hintansa. Upeat villat löytyvät vuoren rinteeltä.

Kalleimmat villat on rakennettu vuoren rinteelle, josta on hulppeat näkymät laaksoon ja Málagan kaupunkiin aina merelle asti.

Andalusian vehrein kaupunki

Turistitoimistossa kehutaan, että kaupungissa on eniten viheralueita Andalusiassa ja valtakunnallisella tasolla ollaan kolmen parhaan joukossa. Puistoja kaupungissa riittääkin ja katujen varsilla vehmaita istutuksia.

Alhaurín de la Torre on kuuluisa näyttävistä teoksista liikenneympyröissä.

Keskustan länsipuolella kohoaa Sierra de Mijas -vuori ja itäpuolella leviää maaseutu eli campo. Sieltä löytää vielä hiekkateiden varsilta vanhanaikaisia maalaistaloja eläimineen, mutta myös kaupungissa asuvat ulkomaalaiset ovat mieltyneet maaseudun rauhaan. Virallisesti heitä on vajaa 10 % asukkaista.

Jardín Oriental Bienquerido on kaunis ja kuvauksellinen puutarha, jonka kiemurtelevilla poluilla on rauhallista ja iso leikkipaikka tuo kävijöiksi lapsiperheitä. Tunnelma on itämainen japanislaistyylisine rakennuksineen, mutta puiston sata erilaista kasvia ovat Euroopasta.

Itämainen Jardín Oriental Bienquerido -puisto on kaupungin helmi.

Kasvit on toimitettu yhteistyössä kuuluisan paikallisen puutarhaliike Viveros Guzmánin kanssa. Liike on tunnettu upeista sesonkikoristeluistaan, joita tullaan varta vasten ihailemaan kauempaakin.

Puisto sijaitsee Avenida de Málagan varrella hieman keskustan ulkopuolella. Puistoon on vapaa pääsy ja parkkitilaa on runsaasti viereisillä kaduilla. Puisto on pääsääntöisesti auki joka päivä klo 9 ja 21 välillä. Aukiolo saattaa vaihdella eri vuodenaikoina ja ainut ajanmukainen tieto tuntuu löytyvän puiston portilta.

Parque Miradorin näköalapaikalta näkee kauas Guadalhorcen laaksoon.
Aktiivisten ihmisten suosiossa

Monille pyöräilijöille kaupunki saattaa olla ennestään tuttu. Tiet sisämaahan tai vuorta ylös houkuttelevat kaksipyöräisiä matkaan erityisesti sunnuntaisin ja vaellukset vuorille kuuluvat varmasti monen kaupunkilaisen viikonloppuohjelmistoon.

Sunview Park Adventure on huimapäiden ja vauhdikkaiden ihmisten mekka. Andalusian pisin vaijeriliito 1350m vie parhaimmillaan 100km tunnin vauhtia pää edellä Guadahlhorcen laakson yli. Täällä voi myös järjestää juhlia upeissa maisemissa tai harrastaa liitokiekkoa, ratsastusta ja jousiammuntaa.

Tandem-syöksy antamaan vauhtia elämään? Kuva Sun View Park

Aktiivisessa kaupungissa järjestetään tiuhaan tahtiin myös eri teemaisia tapahtumia. Vuotuiset tenniskilpailut, maratonit, lastenfestivaalit ja taidetapahtumat keräävät väkeä myös naapurikunnista.

Perinteisten juhlien lisäksi väkeä liikuttavat mm. Torre del Cante Flamenco -festivaali kesäkuussa sekä keskiaikaiset markkinat elokuussa.

San Sebastian -kirkko tarjoaa hengähdyspaikan keskustassa.

Löytyy kaupungista toki paikallinen kulttuurinähtävyyksin, keskustassa sijaitseva San Sebastian -kirkko sekä alkuperäisen tornin tilalle rakennettu symbolinen torni kuvaamaan kaupungin nimeä. Andalusian ainut ”opetusmuseo” MAE Museo Andaluz de la Educación sijaitsee entisessä kunnan kirjastossa.

Torre eli torni, tästä on kaupunki saanut nimensä. Tosin tämä torni on vain muistomerkki.
Miten Alhaurín de la Torreen pääsee?

Alhaurín de la Torreen kulkee säännöllinen bussiliikenne. Vajaan 20 km matkan Málagasta sinne ajaa ruuhkattomana aikana 20 minuutissa, mutta ruuhka-aikoina jonot sisääntuloväylillä ovat pitkät. Tähän on tulossa muutos, sillä väyliä ollaan aikeissa leventää.

Teksti ja kuvat Jaana Monto

Lähteet
juntadeandalucia.es

Jaa:

Miten auttaa Aurinkorannikon vuoristokyliä haasteissaan?

Tarkistuslista sujuvan matkailun varmistamiseksi