1.6.2023 Taina Liekari lähti härkäjahtiin. Sen tavoitteena on kiertää pyörällä kaikki Espanjan 87 kuuluisaa Osbornen härkää reilun kahden kuukauden aikana. Espanja.Com oli saattelemassa Tainaa matkaan Fuengirolan härällä, ja jatkossa seuraamme hänen reissuaan parin viikon välein.
Tällä kertaa tavoitimme Tainan, kun hän oli juuri lähtenyt ajamaan eteenpäin Pohjois-Espanjassa sijaitsevasta Lugosta. Lämpöä oli vain 14 astetta, ja ensimmäisen kerran koko matkan aikana vettä satoi kunnolla. Huonosta ilmasta huolimatta Taina oli iloisella mielellä. Tämä upean positiivinen ihminen ottaakin ilon irti elämästä ja matkasta vaikka välillä sataakin.
– Matkan aikana on ollut yleensä hyvät kelit. Usein aamulla on ollut kylmä, mutta päivällä on lämmennyt kolmeenkymppiin. Nyt on kyllä poikkeuksellisen huono ilma, ja kyllä tämä kylmyys menee luihin ja ytimiin. Mielellään hyppäisin bussin kyytiin, mutta ei mahda mitään. Tällä mennään, naurahtaa Taina.
Ala- ja ylämäkeä riittää
Taina aloitti härkäjahdin sähköavusteisella pyörällä. Teknisten haasteiden vuoksi pyörä piti kuitenkin vaihtaa tavalliseen pyörään, jota myös piti aluksi korjailla.
– Jatkoin matkaa vanhalla pyörälläni, ja nyt se on toiminut hyvin. Jos pyöräni kestää tämän reissun, niin sitten sillä on ajettu yli 10 000 kilometriä. Pyörän ketjut ja takajarru pitää kyllä vielä vaihtaa. Espanjassa riittää mäkiä, ja alamäissä on pakko olla kunnon jarrut. Kyllä nuo ylämäet välillä tuntuu hirmu pitkiltä. Joskus työnnän pyörää, kun tykkään niin paljon kävellä. Välillä myös kierrän vuoria välttääkseni pitkiä ylämäkiä.
32 härkää on jo löytynyt
Tähän mennessä Taina on löytänyt 32 härkää. Yleensä härät ovat löytyneet hyvin, mutta yhden härän löytämisen kanssa oli haasteita.
– Leikimme härän kanssa piilosta, ja olin jo luovuttamassa sen löytämisen suhteen. Minulla oli paikallinen Manuel apuna, ja lopulta hän huomasi, että puiden välistä näkyi härän sarvet. Puut olivat kasvaneet niin tiiviisti, että härkää ei näkynyt. Rämmimme metsässä, ja lopulta löysimme polun härän luo.
Pyhiinvaeltajien reiteillä
Viime päivät Taina on pyöräillyt Pohjois-Espanjan upeissa maisemissa, jossa on paljon pyhiinvaellusreittejä. Kuuluisin niistä on 800 kilometriä pitkä Camino de Santiago, joka päättyy Santiago de Compostelaan. Kaupunkiin päättyy myös muita pyhiinvaellusreittejä.
– Kuljin aluksi pyhiinvaellusreittiä Santiago de Compostelaa kohti. Vaellusreitit ovat pieniä teitä, ja pyhiinvaeltajia oli paljon liikkeellä. Ihmiset olivat varmaan niin hurmiossa, kun olivat vihdoin saapumassa päämääräänsä, etteivät he kiinnittäneet huomiota, että tulen takaa pyörällä. Siellä oli niin vaikea ajaa, että jouduin lopulta siirtymään autotielle, kertoo Taina.
– Santiago de Compostelassa oli todella paljon pyhiinvaeltajia ja tuntui, että suurimmalla osalla ihmisistä kaupungissa oli rinkka selässä. Espanjassa ihan kaikenlaiset ihmiset tekevät pyhiinvaelluksia, lapsista vanhuksiin. Olen nähnyt ihmisiä pyhiinvaeltamassa pyörätuolilla ja jopa jalka kipsissä. Heillä on passi johon kerätään leimoja, joita saa esimerkiksi kahviloista ja muista turistipaikoista.
Pyhiinvaeltajien majatalot eli alberguet
Pyörään liittyvien haasteiden vuoksi Tainalla on mennyt matkaan enemmän rahaa kuin oli suunniteltu. Sähköpyörällä matka olisi myös mennyt nopeammin. Säästääkseen majoituksessa Taina on käyttänyt paljon pyhiinvaeltajien majapaikkoja. Alberguet eli pyhiinvaeltajille tarkoitetut majatalot ovat vaatimattomia ja edullisia. Niissä on yleensä isoja makuusaleja, joissa yövytään kerrossängyissä sekä yhteiset peseytymistilat, keittiö ja oleskelutilat. Niitä löytyy pyhiinvaellusreiteiltä 10-20 kilometrin välein.
– Alberguet ovat yleensä todella rauhallisia. Sieltä ei aina pysty varaamaan petipaikkaa etukäteen, eli ne saavat paikan, jotka ehtivät paikalle ensin. Alberguet ovat helpompi vaihtoehto kuin teltta tai riippumatto, koska siellä voi laittaa ruokaa ja peseytyä.
– Albergue asuminen on ekologista ja sitä voisi verrata bussilla matkustamiseen. Jos yövyt hotellissa se on kuin matkustaisi taksilla, pohtii Taina.
Roomalaiset kultakaivokset, Cuevas de Reirigo
Taina ehti härkäjahdin lomassa tutustua myös Roomaan aikaisiin kultakaivoksiin, jotka sijaitsevat Ponferradan kaupungin lähellä.
– Luolat olivat todella mielenkiintoiset. Siellä minä könysin otsalampun kanssa ahtaissa onkaloissa. Voi vain kuvitella roomalaiset työmiehet luoliin kultaa kaivamaan. Sandaalit eivät ole hyvät siellä, mutta ei niillä työmiehilläkään ole ollut vaelluskenkiä. Minulla oli kivaa vapaasta tahdosta mennä siellä, mutta työmiehillä ei ehkä ollut niin mukavaa, pohti Taina.
Härkäjahti jatkuu
Tainan härkäjahti on kohta puolessa välissä. Tainan matka jatkuu Pohjois-Espanjan vehreissä maisemissa kohti Oviedoa ja Bilbaota. Matkaa on toki vielä paljon jäljellä.
– Tälläkin matkalla minulla on mukana pieni onnenamuletti, lasinen sydän, jonka sisällä on enkeli. Sain sen Suomeen kävelyllä Ruotsista yhdeltä suomalaiselta kenen luona olin yötä. Minulla on siis koko ajan enkeli matkassa, iloitsee Taina.
– Iso kiitos miehelleni, seuraajilleni ja sponsoreille. On ihanaa, että ihmiset seuraavat matkaani ja tsemppaavat!
Tainan matkantekoa voi seurata mm. Facebookissa Taina vaeltaa ryhmässä. Tainaa sponsoroivat Suomen Jalometallikierrätys, E-FULL, Lomakoti Ulkomailta ja Sol Eyes.
Tainan reittikartta.
Lue lisää Tainan uskomattomista suorituksista:
Taina Liekari on löytänyt jo 25 härkää
Taina starttasi härkäjahtiin Espanjaan
Eurooppa tutuksi – kävellen Espanjasta Suomeen
Jalkapatikalla Espanjasta Suomeen – Espanjan osuus takana
Jalkapatikalla Taina on perillä
Lähde
rantapallo.fi
Teksti Espanja.Com
Kuvat Taina Liekari
toimitus@espanja.com