Eurooppa tutuksi -kävellen Espanjasta Suomeen

Julkaistu: 03.02.2022
AjankohtaistaUusimmat

Kokenut patikoija voi hetken mielijohteesta päättää lähteä kävellen Espanjasta Suomeen. Taina Liekarin motiivina on kokemusten jakaminen ja ihmisten kohtaaminen – Pitää elää niin, että elämä on muistamisen arvoinen.

Tarkat suunnitelmat ovat hahmottuneet nopeasti. Kun puoliso tiedusteli tammikuun alussa, että milloin lennetään taas kesäksi Suomeen, niin Taina huomasi sanovansa, että ehkä hän sen sijaan kävelee. Päätös syntyi sitten 10 minuutissa, sillä jos hän aikoo ehtiä viettämään yhteistä aikaa puolisonsa kanssa Suomen kesässä, niin matkaan pitää lähteä nopeasti. Matka kun vie kaikkiaan viisi kuukautta.

Matkavalmistelut kokemuksella

Koska tempauksia on jo jonkin verran takana, niin ajatus ei herättänyt kotona huomattavaa vastarintaa. Taina painottaa, että puolison tuki ja luottamus ovat todella tärkeitä. On turvallista lähteä, kun tietää, että jos tulee hätä niin saan aina apua ja tukea.

Taina tekee säännöllisesti maratonvaelluksia ja takataskussa on myös pyöräily 50 päivässä Espanjan ympäri. Ymmärrystä on siis matkan haastavuudesta ja miten siihen kannattaa valmistautua. -Toki tämä on pisin ikinä tekemäni vaellus! -Olen kyllä tarkistanut, että sieltä se rinkka pilkistää vaellusvarastosta, naurahtaa Taina, mutta en ole sen tarkemmin suunnitellut vielä pakkaamista.

Hurjia lukuja

Lähtö matkaan tapahtuu 13.2. klo 11 Fuengirolasta. Matkaa tukemaan saatu sponsori Jeti´s Kebab tarjoaa ensin matkaeväät ja sitten alkaa suunta kohti pohjoista paseota pitkin. Ensimmäinen yö on Málagassa.  Taina toivottaa innokkaat vaeltajat tervetulleiksi saattamaan ensimmäisenä päivänä. Mukana voi kävellä vaikka vain hetken tai tulla Málagaan asti.

Keskimääräiset päivämatkat ovat 35-38 km, joista viiden kuukauden aikana kertyy kokonaismääräksi Komoot -sovelluksen mukaan 4500km. Päivittäiset matkat kestävät kymmenisen tuntia. Tainan suunnitelma on kävellä vaellusreittejä ja pienempiä teitä. -Toki varmasti toisinaan joudun poikkeamaan vilkkaamille autoteille.

Pari lauttamatkakin mahtuu reissuun. Saksasta Etelä-Ruotsiin ja Tukholmasta Turkuun. Turussa odottaa iäkäs ja jo hieman huonokuntoinen isä. -Nyt on isällä jotain odotettavaa, kertoo Taina.

Tainalla on tarkat laskelmat myös kuluista. Koska matkan aikana vaihtuvat kaikki vuodenajat ei ole tarkoitustakaan ottaa mukaan kaikkea tarvittavaa. -Ostan matkalta sitä mukaa kun tarvitsen. Ainakin kenkiä kuluu varmasti noin viisi paria. Tuttavani, jotka ovat ajamassa Suomeen ovat luvanneet tuoda lisävarusteita ja ottaa myös ylimääräisiä mukaan Suomeen.

Yöpymisiä kertyy noin 150 kpl. Taina miettii, että siihen varmasti mahtuu kaikenlaisia versioita. Käytössä tulevat olemaan niin hostellit, hotellit kuin coachsurfing ja Airbnb.  -Olen koittanut suunnitella reitin niin, että yöpymispaikka löytyy aina. Vaikka joskus olen metsässä nukkunutkin, niin ei se tällä matkalla houkuta kuin äärimmäisessä hätätapauksessa.

Kun budjettiin lisää kaikki ruokailut, sään vaatimat vaatteet, laastarit ja muut välttämättömät menot niin kokonaisbudjetti nousee noin 12 000 euroon. Kuulostaa hurjalta, mutta se sisältää viiden kuukauden ajalta kaikki elinkustannukset. -Tosin matkan varrella tehdyt elämyshetket eivät siihen sisälly, toteaa Taina. -Tarkoitus on myös nauttia kiinnostavista asioista eikä vain painaa eteenpäin.

Vaikka aikataulu on ollut nopea, niin tukijoita on löytynyt niin yksityisistä kuin yrityksistäkin. -Vielä mahtuu lisää sponsoreita mukaan, vinkkaa Taina.

Kokemukset ja niiden jakaminen matkojen suola

Toivon tapaavani matkan varrella mielenkiintoisia ihmisiä, kertoo Taina. -Aikaisemmilla seikkailuilla olen kuullut mitä mielenkiintoisimpia tarinoita. En puhu espanjaa eikä kielitaitoni ole kovin kummoinen, mutta aina sitä pärjää! Tämän uskoo hyvin Tainan tavatessa. Harvinaisen leppoinen, rauhallinen ja iloinen persoona varmasti houkuttelee kommunikoimaan. -Nämä kohtaamiset sekä kokemuksieni jakaminen matkojeni seuraajille ovat tärkein motivaatio näihin retkiin. Vaikka kävelen yksin, niin koen että jaan kokemukseni seuraajieni kanssa, painottaa Taina.

-Olisi hienoa tavata myös matkanvarrella asuvia suomalaisia. Suunnitteilla onkin ottaa yhteyttä heihin paikallisten Facebook -ryhmien kautta.

Nauttien hetkestä

-En ole aamuihmisiä, joten en laita herätyskelloa soimaan, jos ei ole pakko, naurahtaa Taina. -Päivittäisellä perillepääsylläkään ei ole kiire, sillä ravintolat aukeavat yleensä vasta kahdeksan jälkeen illalla. Tainalla ei ole mitään erityistä suunnitelmaa myöskään säännöllisistä lepopäivistä. -Matka on niin pitkä, että kuuntelen oloani. Pysähdyn kun siltä tuntuu tai löytyy mielenkiintoinen paikka. -Jokainen päivä on erilainen. En tiedä mitä matkalla tapahtuu ja se tekee siitä mielenkiintoisen!

Lue tästä miten Tainan Espanjan osuus sujui!

Taina lähettää terveiset kaikille, että kävely on mitä parhainta mielenterveyslääkettä. Kannattaa lähteä säännöllisesti ulos. Hän kannustaa myös tekemään asioita niiden jahkaamisen sijasta; vaikka se olisi vain pienikin juttu. Eihän elämä muutu mihinkään, ellei itse tee muutosta.

Tainan filosofia kiteytyy Gerard Wayn sanoin:

Jonain päivänä elämäsi vilahtaa silmiesi ohitse.
Pidä huolta, että se on katsomisen arvoinen.
toim suom

Tainan matkaa voi seurata Instagramissa ja TikTokissa @tainaliekari ja Facebookissa: Jalkapatikalla Suomeen. Myös Radio Helsinki soittaa kerran viikossa ja kyselee kuulumisia.

Pääkuva: Espanja.Com
Artikkelin kuvat: Taina Liekarin kotialbumi

Jaa:

Espanjan parhaita viinejä edulliseen hintaan

Mistä löytyvät Espanjan parhaimmat karnevaalit 2022?