Vertaa asuntoja

Älä töppää Espanjassa – tunne käyttäytymissäännöt

Älä töppää Espanjassa – tunne käyttäytymissäännöt

 • 12/06/2019

Joka maassa on omat käyttäytymissäännöt ja saatat joutua noloon ja kiusalliseen tilanteeseen jo tervehdittäessä, jos et tunne käyttäytymisääntöjä. Esimerkiksi Uudessa Guineassa tervehditään hyvin kylmästi, osoittamalla kunnioitusta lähes pelkästään kohottamalla kulmakarvoja. Japanissa taas tervehtiminen on erittäin tärkeää ja tervehdittäessä vierasta voidaan käyttää useita eri kumarrusvaihtoehtoja. On olemassa paljon oudompiakin tapoja tervehtiä, kuten kumppanin haisteleminen Samoassa tai kielen näyttäminen Tiibetissä.

Kukaan ei haistele vastaantulijoita Espanjassa, mutta kylmä nyökkäyskään ei tule kysymykseen. Espanjalaiset tervehtivät toisiaan iloisesti ja äänekkäästi ja osoittavat jokaisella sanalla ja eleellä ystävällisyyttä. Halaaminen ja suuteleminen (tai oikeastaan koskettaminen poskilla) on myös hyvin tavallista. Tervehdykseen kuuluu myös toisen nimen käyttäminen tervehdyksen yhteydessä ja toisen voinnin tiedustelu, esimerkiksi “Hola Kimmo, que tal”.

Espanjalaiset kiinnittävät erityisesti huomiota oikeaan pukeutumiseen. Jos lähdet työasioiden merkeissä, pukeudu asianmukaisesti. Lähtiessä kävelylle moni käyttää casual (eli ei aivan rentoa) pukeutumistyyliä. Ostoskeskukseen ei kannata laittaa urheiluvaatteita ja jos olet menossa kirkkoon tai luostariin (esimerkiksi ekskursion merkeissä), älä lähde sorteissa. Älä kävele uimapuvussa kaupungilla, vaikka hotellisi on aivan lähellä rantaa. Tämä on hyvin epäkunnioittavaa paikallisia asukkaita kohtaan! Espanjassa myös ihmetyttää ja herättää kunnioitusta se, että nainen, vaikka olisi jo iäkäs, pitää huolta ulkonäöstään ja haluaa aina olla laitettu, hyvin pukeutunut ja kaunis.

Espanjassa on tavallista:  

 • Sinutella ihmisiä. On olemassa hyvin rajoitettu määrä tilanteita, missä ihmistä teititellään. Myös tuntemattomia usein sinutellaan. On hyvin yleistä, että espanjalainen rupeaa keskustelemaan itselleen tuntemattoman ihmisen kanssa, koska hän haluaa keskustella, tai koska hänellä on tylsää.  
 • On myös hyvin tavallista, että saat sydämellistä kiitosta vain siksi, että olet vastannut kysymykseen ”Mitä kello on?”  
 • Vanhoja ihmisiä autetaan, vaikka hän olisi aivan tuntematon henkilö – jos hän on kaatunut, hänet autetaan pystyyn, jos hän on saanut sairauskohtauksen, pysytään vieressä ja hälytetään apua. Myös junassa ja bussissa vanhemmalle henkilölle tai naiselle annetaan istumapaikka.  
 • Saavuttaessa julkiseen tilaan ihmisiä tervehditään.  

Mitä ei kannata tehdä Espanjassa:  

 • Puhua iästä – ei pelkästään naisten, mutta ei myöskään miesten kanssa. Espanjalaiset ovat aina nuoria ja tarmokkaita eivätkä hyväksy muuta tilaa. 
 • Puhua jalkapallosta – tämä on monelle espanjalaiselle ns. pyhä aihe, joten tavallinen keskustelu voi yhtäkkiä muuttua kiihkeäksi riidaksi. 
 • Puhua kuolemasta – monet espanjalaiset ovat uskovaisia ihmisiä.
 • Puhua härkätaistelusta – ulkomaalaisena et tunne kaikkia yksityiskohtia ja seikkoja, joten voit vahingossa sanoa jotakin, mikä saattaa herättää voimakkaita tunteita espanjalaisissa.
 • Ei saa puhua mitään negatiivista kuninkaallisesta perheestä – vaikka espanjalainen ei hyväksyisi virallista politiikan linjaa, hän ei näytä negatiivista suhtautumistaan kuninkaalliseen perheeseen. Sääntö pätee paitsi nykyiseen kuninkaaseen, mutta myös kaikkiin muihin edeltäviin hallitsevan dynastian edustajiin.   
 • Ei kannata olla liian täsmällinen: espanjalaiset myöhästyvät usein ja 15 min myöhästymistä pidetään ihan normaalina.  
 • Älä arvostele Espanjaa espanjalaisille, sitä pidetään loukkaavana, jos ulkomaalainen arvostelee heidän maataan.

 

Tutustu myös 10 kiellettyyn asiaan Malagan rannoilla 

Kuvat: Flickr

Liity keskusteluun