Alkolukko pakolliseksi Espanjassa uusiin autoihin

Julkaistu: 17.06.2022
AjankohtaistaUusimmatVideot>Ajankohtaista -videot

Alkolukko tulee olemaan pakollinen varuste kaikissa Espanjassa myytävissä uusissa autoissa. Säännös tulee koskemaan kaikkia EU-maita, mutta kukin maa päättää voimaanpanosta. Espanjassa se astuu voimaan heinäkuun alussa henkilökuljetusautoihin, joissa kuljetetaan yli kahdeksaa ihmistä.

Alkolukko estää ajoneuvon liikuttamisen, jos ajaja on nauttinut alkoholia yli rattijuopumusrajan. Sen odotetaan estävän 25 000 kuolemaa ja 140 700 vakavaa loukkaantumista seuraavan 18 vuoden aikana.

Liikennekuolemat nollaan

Sekä EU että Espanjan liikennevirasto (DGT) ovat jo vuosien ajan koittaneet vähentää kuolonuhrien määrää liikenteessä. Ongelmaan on puututtu uusilla säännöksillä ja kiristämällä sakkorangaistuksia, mutta nyt voimaan on tulossa kokonaan uusi toimenpide.

Kaikkiin Euroopan unionin alueella myytäviin uusiin autoihin sisällytetään heinäkuun alusta alkaen ADAS-järjestelmä (Advanced Driver Assistance Systems) eli ”edistyksellinen kuljettajan avustinjärjestelmä”. Järjestelmä on osa suunnitelmaa, jonka tarkoituksena on vähentää liikennekuolemat nollaan.

Alkolukon esiasennus

ADAS-järjestelmään kuuluu alkolukko, joka estää ajoneuvon liikuttamisen, jos ajaja ylittää rattijuopumusrajan. Tarkalleen ottaen uusi EU-säännös tarkoittaa sitä, että ajoneuvoihin esiasennetaan alkolukko ja jokainen EU-valtio voi itsenäisesti päättää milloin sen käyttö tulee pakolliseksi ja keneen sääntöä sovelletaan. Järjestelmä on liitetty ajoneuvon käynnistämiseen.

Kuljettaja puhaltaa alkometriin ja jos se näyttää yli sallitun rajan, ajoneuvo ei käynnisty. Espanjassa alkolukon käyttö on pakollista 6.7.2022 alkaen minibusseissa ja linja-autoissa, joissa on siihen tarkoitettu liittymä. Tällä hetkellä alkolukkoa käytetään maakohtaisen laindäännön mukaisesti jo Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa, Liettuassa, Puolassa, Belgiassa, Ranskassa, Itävallassa ja Italiassa.

Katso video käytännönkokemuksista Espanjassa ajamisesta!
Voiko järjestelmää huijata?

Asiantuntijoiden mukaan järjestelmän huijaaminen on mahdotonta. Sensorit takaavat, että mitkään laitteet eivät voi kumota alkolukkoa ja järjestelmään kuuluu myös sormenjälkitunnistin ja kasvotunnistin. Lisäksi järjestelmään on tallennettuja digitaalisia valokuvia, joilla varmistetaan, että alkometriin puhaltava henkilö on sama, joka aikoo ajaa.

Alkolukon odotetaan olevan tehokas keino liikenneonnettomuuksien vähentämisessä ja henkien pelastamisessa. Sen sisällyttäminen lainsäädäntöön on ensiarvoisen tärkeää jokaisessa EU-maassa, jotta teiden turvallisuus paranee.

*artikkelia päivitetty 22.6 lisäämällä ingressiin sanat: henkilökuljetusautoihin, joissa kuljetetaan yli kahdeksaa ihmistä.

Lue tästä lisää liikenneaiheisia artikkeleita!

Lähteet
surinenglish.com
etsc.eu
elespanol.com

Kuva
DGT

Jaa:

Matkakilpailun voittajat rentoutuivat Espanjassa

Jalkapatikalla Tanskan kautta